Peter Van Dyck, “Het geheim van Bowie en 399 andere weetjes uit een eeuw popmuziek”, een indrukwekkende uitgave van Lannoo.

In zijn boek, “Watskeburt, Lage Landen?” (2019), ging Peter Van Dyck op zoek naar de volkszangers en cabaretiers, polderrockers, beatniks, nederpoppers en frithoppers, in de Nederlandstalige muziek. Nu trok hij de wijde wereld in en selecteerde de beste, maar dan ook de allerbeste verhalen uit de geschiedenis van de popmuziek. Fenomenaal!Wist u bv. dat Woody Guthrie en Pete Seeger op de watchlist stonden van de FBI, dat een Congolees onafhankelijkheidslied, de wereld veroverde, en dat de ultieme gospelsong door een bleke Brit werd gecomponeerd? Had u er een idee van dat de bedenker van White Christmas, Kerstmis haatte, dat Iron Maiden, baby’s in slaap sust, Malcolm X, een protestsong bestelde bij Sam Cooke, en dat Jimi Hendrix, te ‘wit’ was voor Amerika? Muziekchroniqueur Peter Van Dyck verzamelde wel 400 dergelijke weetjes, voorzien van lijstjes, die uw kennis van een eeuw popmuziek, heel erg verruimen en ontzettend verrijken.

Zijn boek steekt nl. vol verrassende anekdotes, interessante inzichten en muzikale ontdekkingen, van de blues tot Beyoncé en van The Beatles tot Balkan Beats. Hij zoomt ook in op klanken uit de verste uithoeken van de wereld, de helende kracht van liedjes en de belangrijkste innovaties in de muziekindustrie. Verdeeld in 10 hoofdstukken, bevat elk hoofdstuk, treffende, heel professioneel samengestelde lijstjes met gepaste items, in lichtblauw ingekleurde tabellen, die telkens betrekking hebben op het thema van het desbetreffend hoofdstuk. In “De bronnen van de popmuziek”, bv. heeft hij het o.a. eerst over de gezongen krant, de blues, voodoo, gospel en de invloed van de blackface-shows, en over de invloed van de Native Americans, de folklorist en etnomusicoloog, Alan Lomax (1915-2002), één van de grootste verzamelaars van volksmuziek van de 20ste eeuw, filmhypes, bluegrass, country en zeemansliedjes, over New Orleans, girlpower in blues en jazz, de kunst van Louis Armstrong en het ontstaan van de hiphop, Tin Pan Alley, The Brill Building, de kersthaat van Irving Berlin, musicals en de mission impossible van Leonard Bernstein, en over verdoken seks, marketing, de fijne neus van SUN-platenbaas Sam Phillips, de opkomst en ondergang van Elvis Presley, de dood van Buddy Holly, en de vloek op blanke rockpioniers en de junglemuziek van Bo Diddley. Als lijstjes, ‘Legendarische songschrijversduo’s’, ‘Spraakmakende musicals’ en ‘Markante platenbonzen’.

In zijn daarop volgend hoofdstuk “Swinging Sixties”, legt hij dan o.a. eerst de soul bloot, waarna hij r&b en Motown duidt en situeert, gevolgd in het gedeelte, “The Fab Four”, over de avant-gardist in Paul McCartney, het grensverleggende Sgt Pepper’s, de liefde van hardrockpioniers, de gemiste kans van Abbey Road, de split en de innovatiedrift. Hierbij plaatse hij het lijstje ‘Iconische platenhoezen’. Daarna heeft het in “De Britse invasie”, over Londense blueskelders, John Mayall’s Bluesbreakers & Eric ‘Slowhand’ Clapton, piratenzenders, de subcultuur van de mods, rockopera’s en beschonken Faces, waarna Bob Dylan & The Band aan de beurt komen. Daarin leest u over Greenwich Village, de opwinding van de single, over Like a Rolling Stone en de desastreuze optredens met The Hawks, de gevolgen van ‘het motoraccident’, en de les en het afscheid van The Band. Dit 2de hoofdstuk wordt afgesloten met West Coast (o.a. over de multimediashows in San Francisco, hallucinogene drugs en geestverruimende kinderverhalen), en The Stones. Als lijstje, ‘Songs die inspiratie haalden uit boeken’.Verder komen in zijn boek o.a. aan bod, de jacht op Pete Seeger en Woody Guthrie, de rol van The Velvet Underground in de Fluwelen Revolutie en de Tropicàlia-beweging, (met als  lijstje ‘Markante protestsongs’), Black Power, over Paul Robeson en ‘zijn’ mijnwerkers, de rauwe funk van Sly Stone & co., de bestelling die Malcolm X bij Sam Cooke plaatste, de bekering van Motown, het politieke dansfeestje van James Brown, Kendrick Lamar en Black Lives Matter, en de zussenstrijd van Aretha Franklin. Hierbij plaatse hij de lijstjes ‘2 Songs over mijnrampen’, ‘Essentiële Vietnamsongs’ en ‘Antiracisme en -discriminatiesongs’. Andere lijstjes in zijn boek zijn o.a. Songs over misbruik en zedendelicten, ‘Ecoprotestsongs’, Verkeerd ingeschatte meesterwerken’, de beste albums uit Zuidelijk Afrika’, West- en Oost-Afrika’, Centraal Afrika en Noord-Afrika’, ‘Misgelopen Michael Jackson-collaboraties’, ‘De beste discosongs’, ‘Buitenaardse artiesten’ en ‘Vijftien weirde songs’. Dit boek mag u voor geen geld ter wereld missen!

Peter Van Dyck Het geheim van Bowie En 399 andere weetjes uit een eeuw popmuziek 320 blz. uitg. Lannoo ISBN 9789401474252

https://www.stretto.be/2019/08/22/peter-van-dyck-watskeburt-lage-landen-een-eigenzinnige-canon-van-het-nederlandstalige-lied-een-monumentale-uitgave/