Ontdek “César Franck, Complete Orchestral Works”, door het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, op het label Fuga Libera.

César Francks complete orkestwerken zijn hier samengebracht op een vier-cd set van Fuga Libera. Een tweede volume, met daarin alle kamermuziek, verschijnt later op hetzelfde label. Met uitvoeringen door het orkest uit de geboorteplaats van Franck, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, o.l.v. verschillende dirigenten, onder wie François-Xavier Roth en Gergely Madaras, bevat de set heruitgegeven en gloednieuwe opnames.

De box bevat nl. niet enkel de Symfonie, de Symfonische Variaties (met Florian Noack (foto) als solist) en de vijf symfonische gedichten, maar ook van enkele vroege werken voor piano en orkest, de balletmuziek uit “Hulda”, en een orkestratie uit 1933, van Francks leerling, Gabriel Pierné, van zijn pianowerk, Prélude, Choral et Fugue, uit 1884, opgedragen aan de pianiste, Marie Poitevin. Alles werd opgenomen in de Salle Philharmonique in Liège/Luik..Orkestmuziek speelde gedurende zijn hele carrière een sleutelrol in het oeuvre van César Franck. Hij kende een belangrijke en vernieuwende plaats toe aan het symfonisch gedicht, een nieuw genre van de Romantiek.

“Ce qu’on entend sur la montagne” dateert eigenlijk uit 1846, twee jaar vóór de gelijknamige compositie van Franz Liszt! Als virtuoos pianist componeerde Franck ook een aantal concertante werken, van vroege stukken geschreven voor zijn eigen uitvoering, een paar schitterende variatiereeksen en een jeugdig concerto, tot de beroemde Symfonische Variaties(1885). De meesterlijke symfonie in re klein uit 1887, gecomponeerd tussen de Derde symfonie van Saint-Saëns (1886) en de enige symfonie van Chausson (1899), was een van de hoekstenen van de vernieuwing van het genre in Frankrijk. De uitvoerders zijn  Florian Noack en Cédric Tiberghien, (piano), het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en het Chœur de Radio France, o.l.v. François-Xavier Roth, Hervé Niquet, Gergely Madaras, Pierre Bleuse en Christian Arming,

Inhoud:

CD 1

Variations brillantes sur un thème original

Variations Brillantes sur la Ronde favorite de Gustave III (Auber), Op. 8

Ce qu’on entend sur la montagne

Piano Concerto No. 2 in B minor, Op. 11

CD 2

Redemption (Morceau symphonique), première version

Rédemption Poème Symphonique

Les Eolides – Poème symphonique d’après Charles-Marie Leconte de Lisle

Hulda:

  1. Lutte de l’hiver et du printemps (Allegro maestoso)
  2. Danse de l’hiver (Allegretto)

III. Danse des elfes (Allegretto)

  1. Danse et chœur des ondines (Pochissimo lento)
  2. Ronde générale (Allegro brioso)

Le Chasseur maudit – Poème symphonique d’après une ballade de Gottfried August Bürger

CD 3

Les Djinns, Op. 45 – Poème symphonique pour piano et orchestre d’après Victor Hugo

Symphonic Variations for piano & orchestra, M46

Psyché, CFF 129, Poème symphonique pour orchestre et choeurs, argument et livret de Silva (?) Sicard et Louis de Fourcaud

Première partie

  1. Le sommeil de Psyché (Lento)
  2. Psyché enlevée par les Zéphyrs (Allegretto vivo)

Deuxième partie

  1. Les jardins d’Éros (Poco animato)
  2. Lento – Amour source de toute vie

III. Psyché et Éros

Troisième partie

CD 4

Prélude, Choral et Fugue, M21

Symphony in D minor

César Franck Complete Orchestral Works Orchestre Philharmonique Royal De Liège 4 cd Fuga Libera FUG791

https://www.stretto.be/2020/06/12/cesar-franck-psyche-le-chasseur-maudit-en-les-eolides-door-het-royal-scottish-national-orchestra-o-l-v-jean-luc-tingaud-op-het-label-naxos-niet-uitstellen/

https://www.stretto.be/2019/11/07/redemption-van-cesar-franck-door-eve-maud-hubeaux-het-vlaams-radio-koor-en-het-orchestre-philharmonique-royal-de-liege-o-l-v-herve-niquet-op-het-label-musique-en-wallonie/