“Pennen over penselen, 200 jaar Mauritshuis – 200 schrijvers – 200 schilderijen”, een prachtuitgave van Waanders.

In 2022 bestaat museum het Mauritshuis in Den Haag 200 jaar. Dit jaar is het nl. 200 jaar geleden dat het Mauritshuis, oorspronkelijk gebouwd door Jacob van Campen als stadspaleis aan de Hofvijver voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, een museum werd. Op 31 maart presenteerde het Mauritshuis, vanwege zijn 200-jarig bestaan, zijn bijzonder jubileumboek, ‘Pennen over penselen’. In dit lijvig boek met 200 illustraties in kleur, schreven 200 gerenommeerde auteurs uit binnen- en buitenland, elk over een schilderij uit de collectie van het museum. Ze schreven proza, poëzie en zelfs een recept over hun favoriet schilderij.Graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen was o.a. van 1636 tot 1644, gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië. Na zijn terugkeer uit Brazilië betrok hij het Mauritshuis in Den Haag. Voor de bouw had hij al in 1633 opdracht gegeven. In 1807 werd de Koninklijke Bibliotheek in het Mauritshuis gevestigd, in 1816, gevolgd door het nieuw opgericht Koninklijk Penningkabinet. In 1820 werd door de Nederlandse staat besloten het Mauritshuis op een veiling aan te kopen. Het werd verbouwd door architect Charles Vander Straeten. Op de onder verdieping werd in 1821 het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden gevestigd dat zich voorheen op het Buitenhof bevond. Op de bovenverdieping werd het Koninklijk Kabinet van Schilderijen gevestigd, dat hiervoor gehuisvest was in de Galerij Prins Willem V. Het Kabinet van Zeldzaamheden verliet in 1875 het Mauritshuis.

In 1912 werd een 18e-eeuwse plafondschildering van Jacob de Wit, afkomstig uit het Huis van Leyden, geplaatst in de Potterzaal (de grote zaal op de eerste verdieping). De schouw uit deze kamer, gemaakt door Jan Baptist Xavery, staat nu in het Rijksmuseum in Amsterdam. In 1939 werd vanwege de politieke situatie de kelder verstevigd tot kunstbunker Mauritshuis, waarbij in geval van oorlog, kunstwerken zouden kunnen worden opgeslagen. In 1987 werd een monumentale plafondschildering aangebracht in de trapzaal, de zaal op de eerste verdieping van het trappenhuis. De schildering “Icarus Atlanticus: Allegorie op de ijdelheid van de mens” (foto’s) werd gemaakt door Ger Lataster (1920-2012).

Het Mauritshuis vroeg nu aan 200 schrijvers zich te laten inspireren op de collectie van het museum. Een keur van nationale en internationale schrijvers, gevestigde namen en aanstormende talenten, deed mee. Eén schrijver, één kunstwerk uit het Mauritshuis, 300 woorden per bijdrage, nog nooit zaten zoveel auteurs bij elkaar in één publicatie. Via de dromen, gesprekken en bespiegelingen van o.a. Cees Nooteboom, Arnon Grunberg, Connie Palmen, Adriaan van Dis, Donna Tartt, Nicci French, Tommy Wieringa, Simon Schama, Margaret Atwood, Isabel Allende, Reggie Baay, Jan Cremer, Murat Isik, Sholeh Rezazadeh en Hilary Mantel werden de lievelingen van de Nederlandse kunstgeschiedenis bezongen. De auteurs mochten zelf bepalen wat ze wilden schrijven en het resultaat zijn verhalen, gedichten, korte bespiegelingen, tekeningen en zelfs een recept.

Pennen over penselen 200 jaar Mauritshuis – 200 schrijvers – 200 schilderijen 440 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders ISBN 978 94 6262 380 4 Nederlands en Engelse editie