Gal Beckerman, “De stilte voor de storm, de oorsprong van radicale ideeën”, een indrukwekkende uitgave van Spectrum.

In “The Quiet Before: On the Unexpected Origins of Radical Ideas” vertelt Gal Beckerman verhalen uit de afgelopen vijf eeuwen die niet vetgedrukt in de geschiedenis staan, maar als geïncubeerde ontwikkelingen, die we later als bepalende culturele veranderingen en politieke opstanden zouden ervaren, van Frankrijk tot Rome, van Moskou tot Ghana naar het Tahrirplein.

We hebben de neiging om revoluties als luid te beschouwen: frustraties en eisen die op straat worden geschreeuwd. Maar de ideeën die hen voeden, zijn van oudsher bedacht in veel stillere ruimtes, in de kleine, afgelegen hoekjes waar een voorhoede met elkaar kan fluisteren, alternatieve realiteiten kan voorstellen en overleg kan plegen over hoe ze hun doelen kunnen bereiken. Dit buitengewone boek is een zoektocht naar die ruimtes, door de eeuwen heen en over continenten heen, en een waarschuwing dat – in een wereld die wordt gedomineerd door sociale media – ze binnenkort kunnen uitsterven.

Gal Beckerman, redacteur bij The New York Times Book Review, neemt u terug mee naar de 17de eeuw, naar de correspondentie die de wetenschappelijke revolutie een vliegende start gaf, en vervolgens vooruit door de tijd om de motoren van sociale verandering te onderzoeken, de petities die het stemrecht in het Groot-Brittannië van de jaren 1830 veiligstelden, de magazines die stem gaven aan vrouwenrechten woede in de vroege jaren 1990, en zelfs de apps, die worden gebruikt door epidemiologen die de pandemie bestrijden in de schaduw van een onbekwame administratie.

In beide gevallen laat Beckerman zien dat onze meest bepalende, sociale bewegingen, van dekolonisatie tot feminisme, werden gevormd in stille, gesloten netwerken, die een kleine groep in staat stelden hun ideeën te incuberen, voor ze op grote schaal werden verspreid. Maar Facebook en Twitter vervangen deze productieve, privéruimtes, ten nadele van activisten over de hele wereld. Waarom viel de Arabische Lente uit elkaar? Waarom kreeg Occupy Wall Street nooit grip? Heeft Black Lives Matter zijn volledige potentieel waargemaakt? Beckerman onthult wat dit nieuw sociaal-media-ecosysteem mist.

Grote bewegingen als de Arabische Lente, Occupy Wall Street, de Civil Rights Movement, de Southern Freedom Movement, The Dream Defenders in Miami, en Black Lives Matter in het post-George Floyd-tijdperk, werden al beïnvloed door de sociale media. In “De stilte voor de storm” werpt Gal Beckerman zijn licht op de kansen en gebreken van dit nieuw digitaal ecosysteem. Hij neemt u mee langs de totstandkoming en uitvoering van radicale ideeën, van de heimelijke inspanningen van zeventiende-eeuwse wetenschappers, tot het georganiseerd sociaal media-activisme van vandaag. Grote politieke en maatschappelijke veranderingen, zo toont Beckerman aan, vallen of staan met de inspanningen van de vooruitstrevende denkers, die achter de schermen het heft in eigen hand nemen.

“De stilte voor de storm” is een fascinerend boek over de opbouw van sociale bewegingen van de jaren 1600 tot heden, en hoe de huidige technologie, deze bewegingen ondermijnt. Het is een indringende, vakkundig beargumenteerde en in levendig en elegant proza, geschreven kijk op de oorsprong van radicale ideeën, een meeslepende, fascinerende verkenning van hoe wereld veranderende ideeën, worden gevormd en verspreid. Want, creativiteit zal niet voortkomen uit een nog grotere razernij, maar uit reflectie over waar we zijn en hoe we er zijn gekomen. Gal Beckerman schrijft met helderheid en gratie en maakte van een formidabele hoeveelheid onderzoek en originele reflectie, van zijn nieuwe kijk op sociale verandering, een meeslepend en actueel verhaal. Een magische, historische reis doorheen maatschappelijke veranderingen, een boek over verbazingwekkende individuen en 10 dramatische gebeurtenissen o.a. in Aix-en-Provence in 1635, in Manchester in 1839, Moskou in 1968, in Sausalito aan de Baai van San Francisco, in 1985. Het is een reis van het 17de -eeuws Frankrijk tot Rome, Moskou, Caïro en het Minneapolis van vandaag. Zeker lezen! “The Quiet Before” werd vertaald door Margreet de Boer, Martine Both en Conny Sykora.

Gal Beckerman is gepromoveerd in mediastudies aan de Columbia University en schrijft voor vele publicaties, waaronder The New Republic en The Wall Street Journal. Voorheen was hij redacteur bij The New York Times Book Review, nu is hij hoofdredacteur van boeken bij The Atlantic. Hij is de auteur van het alom geprezen “When They Come for Us, We’ll Be Gone: The Epic Struggle to Save Soviet Jewry”, dat de National Jewish Book Award en de Sami Rohr Prize won, en dat door The New Yorker en The Washington Post, uitgeroepen werd tot het beste boek van het jaar.

Gal Beckerman De stilte voor de storm, over de oorsprong van radicale ideeën 394 bladz. uitg. spectrum ISBN 9789000383016