Robert D. Kaplan, “De Adriatische Zee, een geopolitieke reis door Zuidoost-Europa”, een meesterlijke uitgave van Spectrum! 

Ontdek in dit meesterwerk, de geopolitiek expert, Robert Kaplan, die als een rondreizende buitenlandpolitiekexpert vertelt over het verleden en de toekomst van Zuidoost-Europa rond de Adriatische Zee.

In dit fascinerend reisverslag richt Robert D. Kaplan, bestsellerauteur van “Balkan Ghosts” en “The Revenge of Geography”, zijn scherpzinnige blik op een regio die eeuwenlang een ontmoetingsplaats is geweest van culturen, handel en ideeën. Zijn reis brengt hem ditmaal langs de Adriatische kust, van Italië, langs Slovenië, Kroatië, Montenegro en Albanië tot aan Griekenland, van Rimini, Ravenna en Venetië tot Zagreb, Splitt en Korfoe. Het resultaat is een indringend verslag over deze essentiële regio op het Europees vasteland. Waar berichten over het populisme en de vluchtelingencrisis het nieuws domineren, duikt Kaplan dieper in de culturele en geopolitieke situatie van Zuidoost-Europa en ontdekt hij dat de grenzen tussen Oost en West juist hier lijken te vervagen. In De Adriatische Zee gaat Kaplan op zoek naar antwoorden op vragen over de toekomst van Europa en verdiept hij zich in de vluchtelingencrisis, de strijd om fossiele brandstoffen en de terugkeer van de regio als internationaal handelscentrum.

Want, de Adriatische Zee, die vaak over het hoofd wordt gezien, staat in feite in het middelpunt van de belangrijkste uitdagingen van onze tijd. Het wordt opnieuw een wereldwijd handelsknooppunt dat de relatie van Europa met de rest van de wereld zal bepalen terwijl China en Rusland strijden om dominantie in hun havens. Kaplan onderzoekt hoe de regio is veranderd in de drie decennia waarin hij de regio als journalist observeert. Hij constateert dat het begrijpen van zowel de historische als de hedendaagse Adriatische Zee betekent dat je een blik werpt op de toekomst van Europa als geheel, en hij ontdekt een grimmige waarheid, het tijdperk van het populisme blijkt een epifenomeen, een symptoom van het tijdperk van het nationalisme dat tot een einde komt. In plaats daarvan keert het continent terug naar de lijn van het vroegmodern tijdperk, terwijl de verschillen tussen Oost en West elkaar ontmoeten en uiteenvallen binnen de Adriatische landen en uiteindelijk in heel Europa. Met een briljante kruisbestuiving van geschiedenis, literatuur, kunst, architectuur en actuele gebeurtenissen, toont Kaplan aan dat deze unieke regio op het kruispunt van beschavingen, onthullende waarheden bevat voor de toekomst van mondiale aangelegenheden.

Kaplan gebruikt al meer dan tien jaar zijn scherpe analytische vaardigheden om de machtsverhoudingen in de wereld te verklaren. Dit boek is een uitstekende verkenning van de intrigerende geografische en intellectuele landschappen van de Adriatische Zee met historisch en geopolitiek inzicht. Deze elegante verkenning van het verleden en de toekomst van Europa is een veelzijdig meesterwerk, een glinsterende opgraving van de glories en vuilnisbelten van Europa’s verleden, een meditatie over de geschiedenis en de innerlijke reis van reizen met boeken in gedachten, en een hoopvolle reflectie op Europa’s opkomende toekomst.

Tijdens deze magnifieke reis, bezoekt Kaplan plaatsen en volkeren, die hij tientallen jaren geleden voor het eerst ontmoette, en biedt hij in een mix van grootse geopolitieke thema’s en suggestieve bezienswaardigheden, een inzichtelijke kijk in de stormachtige geschiedenis en geopolitiek van landen die grenzen aan de Adriatische Zee. Een voorbeeld van intellectuele, morele en politieke betrokkenheid bij de politieke orde en wanorde van onze wereld. Zeker lezen! “Adriatic, A Concert of Civilizations at the End of the Modern Age” werd vertaald door Conny Sykora.

Robert David Kaplan (°1952) is een Amerikaanse schrijver. Zijn boeken gaan over politiek, voornamelijk buitenlandse zaken, en reizen. Zijn werk is meer dan drie decennia verschenen in The Atlantic, The Washington Post, The New York Times, The New Republic, The National Interest, Foreign Affairs en The Wall Street Journal, naast andere kranten en publicaties. Robert D. Kaplan schreef meer dan twintig boeken over buitenlandse politiek en reizen, waaronder Moesson en Balkanschimmen, waarvan wereldwijd vertalingen zijn verschenen. Hij is voorzitter van de afdeling Geopolitiek bij het Foreign Policy Research Institute en Senior Advisor bij Eurasia Group en werd twee keer opgenomen in de Top 100 Global Thinkers van Foreign Policy.

Eén van zijn meest invloedrijke artikelen is “The Coming Anarchy”, gepubliceerd in The Atlantic Monthly in 1994. Critici van het artikel hebben het vergeleken met Huntington’s Clash of Civilizations – these, aangezien Kaplan conflicten in de hedendaagse wereld presenteert als de strijd tussen primitivisme en beschavingen. Een ander veel voorkomend thema in het werk van Kaplan is het opnieuw opduiken van culturele en historische spanningen die tijdelijk waren opgeschort tijdens de Koude Oorlog. Van 2008 tot 2012 was Kaplan Senior Fellow bij het Center for a New American Security in Washington, DC, hij kwam in 2015 weer bij de organisatie. Tussen 2012 en 2014 was hij hoofd geopolitiek analist bij Stratfor , een particulier wereldwijd voorspellingsbureau. In 2009 benoemde minister van Defensie Robert Gates, Kaplan tot lid van de Defense Policy Board, een federale adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van Defensie. In 2011 en 2012 noemde het tijdschrift Foreign Policy Kaplan als een van ’s werelds “top 100 mondiale denkers”. In 2017 trad Kaplan toe tot Eurasia Group, een adviesbureau voor politieke risico’s, als senior adviseur. In 2020 werd hij benoemd tot lid van de Robert Strausz-Hupé Chair in Geopolitics aan het Foreign Policy Research Institute in Philadelphia.

Robert D. Kaplan De Adriatische Zee, een geopolitieke reis door Zuidoost-Europa 416 bladz. uitg. Unieboek | Het Spectrum EAN 9789000354184