Ontdek Vítězslava Kaprálová en András Mihály, op de cd, “Pohádka – Tales from Prague to Budapest”, door Laura van der Heijden, cello en Jâms Coleman, piano, op het label Chandos. Heel bijzonder!

Het labeldebuut van de Exclusive Chandos Artist Laura van der Heijden verkent het rijk muzikaal erfgoed van Bohemen. Op de cd staat werk van 5 componisten, 2 Tsjechen, een Tsjechische en 2 Hongaren. Op de cd staat werk van Antonin Dvořák (1841-1904), Leoš Janáček (1854-1928), Vitezslava Kapralova (1915-1940), Zoltan Kodály (1882-1967) en András Mihály (1917-1993).

“Jâms en ik ontmoetten elkaar voor het eerst in 2017, vertelt de celliste, toen ik gebiologeerd was door de gevoeligheid van zijn muzikaliteit en de kleuren die hij op de piano wist te creëren. Ons eerste concert samen vond plaats in de zomer van 2018, en omvatte Janáček’s Pohádka. We voelden ons allebei ongelooflijk aangetrokken tot dit stuk en ook tot de muzikale taal van Janáček. Een van de redenen waarom we bijzonder gecharmeerd waren van Pohádka was de focus van het stuk op het vertellen van verhalen en hoe dat ons uitnodigde om onze creativiteit en verbeelding de vrije loop te laten. Dit is de rode draad door het repertoire dat we voor dit album hebben geselecteerd; alle stukken belichamen het idee van het doorgeven van oude volksverhalen, verhalen die eeuwenlang tussen mensen en over landen hebben geleefd.”

Pohádka, traditioneel vertaald als ‘Sprookje’, een kamercompositie voor cello en piano van Leoš Janáček, is gebaseerd op een episch gedicht van de Russische schrijver Vasili Zhukovsky (1787-1852) (foto) getiteld “Het verhaal van tsaar Berendjej”, dat Janáčeks interesse voor de Russische cultuur wekte. In zijn compositie verklankte hij scènes uit het verhaal. Pohádka werd gecomponeerd in een voor Janáček moeilijke tijd, na het overlijden van zijn dochter Olga en toen hij nog op zoek was naar muzikale erkenning. Veel van de muziek had een enigszins versluierde kwaliteit, vergelijkbaar met zijn pianowerk, “V mlhách” (“In the Mists”/”Im Nebel”/”Dans les brumes”) (1912). Tijdens zijn leven bestonden er verschillende versies van het stuk, hoewel tegenwoordig meestal alleen de laatste wordt uitgevoerd. Het is zijn enige gepubliceerde compositie voor deze combinatie van instrumenten. De eerste versie van Pohádka was in drie delen, gemarkeerd met Introduction, Andante en Con moto. Het manuscript dateert uit 1910 en werd niet gepubliceerd. De compositie ging in première in Brno op 13 maart in het bijzijn van Janáček, hoewel het erop lijkt dat hij destijds van plan was het te laten deel uit te maken van een groter werk.

De tweede versie was in vier delen en werd voor het eerst uitgevoerd in september 1912. Janáček herzag het werk met de toevoeging van een verstilde finale die ook een deel van de inleiding hernam, bedoeld om de Tsarina af te schilderen die een slaapliedje zingt. De definitieve versie bracht het stuk terug in een vorm met drie bewegingen die weinig verschilde van het origineel. De inleiding en het eerste deel van de versie uit 1912 zijn samengevoegd zonder afzonderlijke titels en het laatste deel is weggelaten. Bovendien veranderde Janáček veel van de ritmes, verwijderde een herhaling van het derde deel en maakte andere herzieningen. Het werd voor het eerst gespeeld in Brno op 3 maart 1923, en vervolgens in Praag, Olomouc en in Londen tijdens zijn bezoek in 1926. Deze versie werd in 1924 uitgegeven.

Een compositie van 172 maten, eenvoudig gemarkeerd met Presto, bestaat ook in het handschrift van Janáček op hetzelfde papier als het manuscript van Pohádka. Er worden geen instrumenten gespecificeerd, maar het is vrijwel zeker, gezien het bereik en de sleutel van de solopartij, dat het voor cello en piano was bedoeld. Er is gespeculeerd dat deze beweging bedoeld was om te worden opgenomen in de originele versie van Pohádka, maar werd dan toch verwijderd toen het werk werd herzien.

Vítězslava Kaprálová (foto) werd geboren in Brno, toen nog het Oostenrijks-Hongaars Rijk (nu Tsjechië), als de dochter van de componist Václav Kaprál en de zangeres, Viktorie Kaprálová. Van 1930 tot 1935, studeerde ze compositie bij Vilém Petrželka en directie bij Zdeněk Chalabala aan het Brno Conservatorium. Ze vervolgde haar muzikale opleiding bij Vítězslav Novák (1935-1937) en Václav Talich (1935-1936) in Praag en bij Bohuslav Martinů en Charles Munch (1937-1939). Volgens sommige niet-geverifieerde verslagen, ook bij Nadia Boulanger (1940) in Parijs. Bohuslav Martinů (1890-1959) (foto) woonde van 1923 tot 1940 in Parijs. Hij trouwde er in 1931 met de naaister Charlotte Quennehen uit Picardië. Eind jaren ‘30 werd hij echter wanhopig verliefd op Vítězslava Kaprálová die toen in Parijs studeerde. In 1940 overleed Vítězslava Kaprálová op 25-jarige leeftijd en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog besloten Martinů en zijn vrouw meteen naar de Verenigde Staten te emigreren en vestigden zich in New York.

In 1937 dirigeerde Vítězslava Kaprálová haar compositie Military Sinfonietta met de Tsjechische Filharmonie en een jaar later het BBC Orchestra. Haar man was de Tsjechische schrijver, Jiří Mucha (1915-1991) (foto) (de zoon van Alphonse Mucha), met wie ze twee maanden voor haar overlijden trouwde. Ondanks haar vroegtijdige dood in het Franse Montpellier, aan wat ten onrechte werd gediagnosticeerd als een vorm van tuberculose, creëerde Kaprálová een indrukwekkend oeuvre. Haar muziek werd bewonderd door Rafael Kubelík, die o.a. haar orkestlied “Sbohem a šáteček” (“Winkend Abschied nehmen”/”Waving Farewell”) in 1938, in première dirigeerde. Onder de vele vertolkers van haar pianomuziek was de beroemde pianist, Rudolf Firkušný, voor wie Kaprálová haar bekendste pianowerk “Dubnová preludia” (april Preludes) componeerde. In 1946, als waardering voor haar onderscheidende bijdrage, kende de belangrijkste academische instelling van het land – de Tsjechische Academie van Wetenschappen en de Kunsten – Kaprálová lidmaatschap in memoriam toe. In 1946 werd deze eer slechts aan 10 vrouwen verleend, van de 648 leden van de Academie.

De enige Engelstalige biografie van de componist werd in 2011 gepubliceerd door Lexington Books in de Verenigde Staten. Het boek bevat ook een complete, geannoteerde catalogus van haar werken. Kaprálová was in 2015, “Componist van de Week” op BBC Radio 3, een reeks van vijf programma’s van een uur waarin haar muziek werd gespeeld en haar leven werd besproken. Ondanks haar tragische vroege dood op 25-jarige leeftijd, liet Vítězslava Kaprálová een oeuvre na van meer dan 50 werken van het hoogste vakmanschap en inspiratie. Kaprálová’s catalogus omvat haar hoog aangeschreven liederen en muziek voor piano solo, een strijkkwartet, muziek voor cello, muziek voor viool en piano, een orkestcantate, twee pianoconcerti, twee orkestsuites, een sinfonietta en een concertino voor klarinet, viool en orkest. Veel van haar muziek werd tijdens haar leven gepubliceerd en wordt nog steeds uitgegeven door verschillende uitgeverijen, waaronder Bärenreiter Verlag.

András Mihály was een Hongaarse cellist, componist en academische leraar, geboren in Boedapest. Hij studeerde cello bij Adolf Schiffer, kamermuziek bij Leó Weiner en Imre Waldbauer, en compositie in privélessen bij Pál Kadosa en István Strasser. In 1946 werd hij de eerste cellist van de Opera van Boedapest en in 1950, professor kamermuziek aan de Franz Liszt Academie. Daarna werd hij muzikaal adviseur voor de radio (1962-1978). In 1967 richtte hij het Budapest Chamber Ensemble op, gewijd aan het repertoire van hedendaagse muziek, en van 1978 tot 1987, was hij directeur van de Budapest Opera. Hij was met name de leraar van alle vier de oorspronkelijke leden van het beroemd Takács Quartet, de violisten Gábor Takács-Nagy en Károly Schranz, violist Gábor Ormai en cellist András Fejér. Mihály componeerde de opera Együtt és egyedül (Together and Alone, 1965-1966), drie symfonieën (de laatste 1962), een celloconcert (1963), een vioolconcert, een pianoconcert (1954), een concert voor blaaskwintet en orkest (1955), Monodia voor orkest (1970), kamermuziek, pianowerken, koormuziek en liederen.

Laura Van der Heijden, geboren in 1997, in het Engelse West Sussex, is de jongste dochter van een Nederlandse vader en een Zwitserse moeder. Haar muzikale studies begonnen op 4-jarige leeftijd met blokfluit, daarna piano op 5-jarige leeftijd en cello op 6-jarige leeftijd. In 2005 trad ze toe tot de juniorafdeling van het Royal College of Music, waar ze piano studeerde bij Emily Jeffrey. Haar eerste openbare optreden was op negenjarige leeftijd met het Jupiter Chamber Orchestra van Forest Row. In 2008 werd ze een leerlinge van Leonid Gorokhov. In 2010 won Van der Heijden de Erster Preis mit Auszeichnung (eerste prijs met onderscheiding) en een speciale prijs in de finale van de Swiss National Youth Music Competition, wat leidde tot het uitvoeren van het Boccherini Cello Concerto in G met het Zürich Chamber Orchestra in de Zürich Tonhalle in januari 2011. Ze was ook de winnares van de Marjorie Humby-competitie in 2011 aan het Royal College of Music en ontving in 2012 de Director’s Prize bij RCM Junior Department. Van der Heijden won op 13 mei 2012 de BBC Young Musician of the Year, waar ze in de laatste ronde het Celloconcerto van William Walton speelde met Kirill Karabits en de nu Royal Northern Sinfonia, op een Celeste Farotti-cello uit 1911 die Gorokhov haar heeft uitgeleend.

Van der Heijden speelt momenteel op een laat 17e-eeuwse cello gemaakt door Francesco Rugeri uit Cremona. Ze speelde eerder op een cello uit 1935 van Galileo Arcellaschi en een cello uit 1987 van Colin Irving. In januari 2013 werd ze Ambassador for Children & the Arts. In 2018 bracht ze haar debuutalbum 1948 uit. Van der Heijden studeerde in 2019 af aan St John’s College, Cambridge.

De pianist, Jâms Coleman, afkomstig uit Anglesey, Noord-Wales, studeerde muziek aan Girton College, Cambridge, waar hij ook koorzanger was. In 2016 studeerde hij af met een master aan de Royal Academy of Music, waar hij vervolgens aan bleef als Fellow. In 2018 was hij artistiek directeur van een concertreeks in de St Clement Danes Church in het centrum van Londen, met vierentwintig lunchconcerten en vijf avondconcerten. Een recent hoogtepunt was een recital in Wigmore Hall met Laura van der Heijden als lancering van deze cd.

Tracklist:

Leos Janacek: Pohadka (1910 – rev. 1912, 1913, 1923)

Zoltan Kodaly: Cellosonate op. 4 (1909-1910)

Antonin Dvorak: Als die alte Mutter op. 55 Nr. 4 (1880)

Zoltan Kodaly:

Mert Is Mondod; Hogy Nem Szeretsz op. posth. Nr. 1

Vekony a Pkhalo op. 1 Nr. 9 (1907-1909)

Andras Mihaly: Mouvement (1963)

Vitezslava Kapralova: Navzdy op. 12 Nr. 1 (1936-1937)

Kodaly: Sonatina (1909)

Leos Janacek: Cellosonate (1914-rev.1916-1922)

Pohádka – Tales from Prague to Budapest Laura van der Heijden cello Jâms Coleman piano cd Chandos CHAN 20227

https://www.stretto.be/2021/02/22/janacek-on-the-overgrown-path-in-the-mists-from-the-street-1-october-1905-door-lars-vogt-op-het-label-ondine/