Victor Sebestyen, “Boedapest. Tussen Oost en West”, een indrukwekkende uitgave van Spectrum.

Victor Sebestyen schreef een complete geschiedenis van de voormalige hoofdstad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Een grandioos portret van Boedapest en een historische kijk op tweeduizend jaar Centraal-Europese geschiedenis.

Boedapest werd in 1873 gevormd door het samenvoegen van Boeda (foto) en Óbuda op de westelijke oever van de Donau met Pest (foto) op de oostelijke oever. De stad heeft een rijke en veelbewogen geschiedenis. Vanwege zijn centrale ligging en de verbindingen via de Donau is het altijd een kruispunt geweest van handel, cultuur en volken. In de afgelopen tweeduizend jaar verschoof het zwaartepunt van de macht in Boedapest herhaaldelijk tussen Oost en West, en de stad vertoont nog altijd de littekens van de opkomst en ondergang van meerdere rijken, twee wereldoorlogen, terreur, revoluties en het communisme.

In zijn boek vertelt historicus Victor Sebestyen in 3 uitgebreide delen, “Magyaren”, “Habsburgers” en “De wereld in Oorlog”, het verhaal van deze tumultueuze, vaak verdeelde, maar altijd fascinerende stad. Hij voert ons mee naar de gebeurtenissen die Boedapest en zijn inwoners hebben gevormd. Van de Romeinse aanwezigheid in het oude Boeda en de Ottomaanse overheersing tot de opkomst van Boedapest als tweede hoofdstad van Oostenrijk-Hongarije, en het roerig Sovjettijdperk.

U ontmoet Mongoolse Khans, schrijvers, keizers, communisten en koningen. Daarnaast verdiepte Sebestyen zich in de koffiehuiscultuur, de figuur van maarschalk Miklós Horthy, de gruwel tijdens de nazi collaboratie van de “Pijlkruisers” van Ferenc Szálasi (foto), het Ijzeren Gordijn, en in de verschillende culturen, talen en religies, die de stad nog altijd rijk is.

Boedapest was en is een stad van uitersten. Sebestyen toont het historisch belang van de stad voor Hongarije, Europa en de rest van de wereld en schreef een geraffineerd en elegant, maar tevens diepgaand, wetenschappelijk en indringend portret, van een van de belangrijkste steden van Europa. Een magistraal werk vol scherpzinnige inzichten en levendige personages, over 2000 jaar geschiedenis, van de Romeinen tot vandaag. Niet te missen! “Budapest” werd vertaald door Rob de Ridder.

Victor Sebestyen werd in 1956 in Boedapest geboren maar vluchtte als kind met zijn familie het land uit. Als journalist schreef hij o.a. voor “Evening Standard”, “Daily Mail” en “The Times” over het uiteenvallen van het communisme, de oorlogen in Joegoslavië en het einde van de Sovjet-Unie. Hij is de veelgeprezen auteur van “Twelve Days: How the Hungarians Tried to Topple Their Soviet Masters”, “Revolution 1989: the Fall of the Soviet Empire”, “1946 – The making of the modern world”, en “Lenin”. Zijn eerste boek, “Twelve Days” (Weidenfeld en Nicolson, 2006, Panthéon 2006), was een veelgeprezen geschiedenis van de Hongaarse Opstand van 1956. Het werd vertaald in 12 talen. Zijn tweede boek, “Revolution 1989” (W&N 2009, Panthéon 2009) was een veelgeprezen verslag van de val van het Sovjetrijk. In 2017 publiceerde hij “Lenin the Dictator”, een indrukwekkende, complete biografie van de stichter van de eerste communistische staat.

Victor Sebestyen Boedapest Tussen Oost en West geïllustreerd 468 bladz. uitg. Spectrum ISBN 9789000370313

https://www.stretto.be/2017/08/19/indrukwekkende-biografie-over-lenin/