“The Golden Age of Pianist-Composers, Multi-faced works by famous pianists who also composed for their instrument”, een sublieme 6 cd Box op het label Grand Piano.

Deze 6 cd box belicht werk van 6 legendarische pianist-componisten uit de 19de – en 20ste eeuw, Ignaz Friedman, Adolf von Henselt, Josef Hofmann, Nicolai Medtner, Alfred Cortot en Selim Palmgren. De uitvoerders/pianisten zijn Joseph Banowetz (Friedman), Sergio Gallo (von Henselt), Yue He (Cortot), Jouni Somero (Palmgren), Paul Stewart (Medtner) en Artem Yaysynskyy (Hofmann).

Adolf von Henselts woeste technische studies en romantische salonstukken brachten Schumann ertoe hem ‘de Chopin van het Noorden’ te noemen. De werken van de Poolse virtuoos Ignaz Friedman bieden heerlijke melodische schoonheid en harmonische inventiviteit naast het werk van zijn landgenoot Józef Hofmann, bekend als klavierdichter. De Franse pianist, Alfred Cortot is hier vertegenwoordigd met een selectie stijlvolle pianobewerkingen van werken van grote componisten. Als een van Finlands meest gerespecteerde musici aan het begin van de 20ste eeuw, vertoonde Selim Palmgren een breed scala aan technische en stilistische uitdagingen met muziek die zowel traditioneel als visionair was, terwijl de muziek van de verbannen Russische componist Nikolay Medtner, zeer romantisch en spiritueel geladen was.

De composities van Ignaz Friedman (1882-1948) zijn grotendeels miniaturen. Hij was de meester van het karakterstuk. Zijn composities, in laat-Duitse romantische stijl, waren vaak harmonisch complex, hoewel tonaal. Friedman gebruikte niet de sensualiteit van een Scriabin of een Szymanowski, maar liet de schoonheid en ontroering van de melodie tot uiting komen. Ritmes waren traditioneel. De pianistisch toegankelijke werken van Friedman vereisen niettegenstaande technische en muzikale perfectie.

Adolf von Henselt (1814-1889), geboren in het Beiers stadje Schwabach, door Liszt geprezen om zijn ongeëvenaarde cantabile spel, behoorde tot een groep sterpianisten die allemaal even oud waren. Deze omvatten Chopin, Schumann, Thalberg en Liszt. Hoewel Henselt zijn muzikale studie op de viool begon, stapte hij al snel over op de piano en maakte spectaculair snelle vorderingen. Als kind ontwikkelde hij een sterke en blijvende affiniteit met de muzikale romantiek van Carl Maria von Weber.

Zoals zoveel andere uitvoerende artiesten uit het verleden, was Jozef Hofmann (1876-1957) net zo thuis in het componeren. Zijn oeuvre omvat een symfonie, vijf pianoconcerti en een aanzienlijke hoeveelheid solo pianomuziek. Sommige van zijn kleinere stukken verschenen onder het pseudoniem Dvorsky (wat eigenlijk het Poolse equivalent is van Hofmann). Hij genoot van de fictie dat Michel Dvorsky een teruggetrokken jonge Fransman was die zijn inspanningen bescheiden naar Hofmann stuurde voor evaluatie. De humor achter dit onschuldig bedrog was verwant aan die van de violist Fritz Kreisler, die op beroemde wijze de namen van weinig bekende componisten toeschreef aan enkele van zijn eigen kleinere stukken. De composities van Hofmann stonden stevig in de romantische traditie.

Nikolay Karlovich Medtner (1880-1951) werd geboren en getogen in Moskou, hoewel zijn afkomst Duits was. Als kind toonde hij muzikale belofte en studeerde piano bij zijn moeder tot hij op twaalfjarige leeftijd werd toegelaten tot het conservatorium van Moskou. Medtners leraren in deze jaren waren onder meer Vasily Safonov voor piano, Anton Arensky voor harmonie en Sergey Taneyev voor contrapunt, waarbij de laatste een bijzonder sterke invloed had op zijn muzikale ontwikkeling. Taneyev bracht al zijn studenten respect bij voor de oude meesters, Palestrina, Bach, Mozart en vooral Beethoven, en benadrukte dat contrapuntische en structurele beheersing essentieel waren voor een componist.

Tijdens de eerste decennia van de vorige eeuw was Selim Palmgren (1878-1951), een leerling van Ferruccio Busoni en Conrad Ansorge, ongetwijfeld een van de meest uitgevoerde Scandinavische componisten van pianomuziek. Zijn pianowerken, waaronder honderden stukken en vijf pianoconcerti, werden op grote schaal uitgevoerd en zelfs opgenomen door enkele van de grootste pianisten van die tijd, waaronder Ignaz Friedman, Myra Hess, Wilhelm Backhaus, Benno Moiseiwitch en onder leiding van sterdirigenten zoals o.a. Arthur Nikisch, Leopold Stokowski en Václav Talich. De muziek van Palmgren werd ook op grote schaal gepubliceerd en gedistribueerd door bekende muziekuitgevers, zowel in de VS als in Europa.

Inhoud:

CD 1: Adolf von Henselt :

Etudes caracteristiques (12), op. 2

no.2 in D flat major ‘Pensez un peu a moi, jue pense toujours a vous’

no.3 in B minor ‘Exauce mes voeux!’

no.4 in B flat major ‘Repos d’amour’

no.6 in F sharp major ‘Si oiseau j’etais, a toi je volerais!’

Etudes de Salon (12), op.5

no.3 in A minor ‘Hexentanz’

no.6 in A flat major ‘Danklied nach Sturm’

no.9 in A major

Nocturnes (2), op.6

no.1 Schmerz im Gluck

Petite Romance

Petite Valses (2), op.28

Pieces (10) for piano, op.13

no.2 Etude ‘La Gondola’

Rhapsodie in F minor, op.4 ‘Erinnerung und Freundschaft’

Valse melancolique, op.36

Waltz (Johann Strauss I)

Wiegenlied (Lullaby), op.45

Alexander Dargomizhsky : Romance Russe in D minor, op.33B (trans. Adolf von Henselt for piano)

Carl Maria von Weber : Invitation to the Dance (Aufforderung zum Tanze), J260 (arr. Henselt)

CD 2: Ignaz Friedman :

Klavierstucke (4), op.27

Preludes (4), op.61

Stimmungen, op.79

Strophes, op.71

Viennese Dances (6) on motifs by Eduard Gartner

CD 3: Josef Hofmann :

Charakterskizzen, op.40

Etude in C major for the left hand alone, op.32

Mazurka in D minor (1886)

Mazurkas (2), op.16

no.1 in A minor

Piano Sonata in F major, op.21

Theme with variations and fugue, op.14

CD 4: Alfred Cortot :

Johann Sebastian Bach :

Keyboard Concerto no.5 in F minor, BWV1056 (arr. Alfred Cortot) (II Largo)

Toccata and Fugue in D minor, BWV565 (arr. Alfred Cortot)

Johannes Brahms :

Lieder (5), op.49 : no.4 Wiegenlied (arr. Alfred Cortot)

Franz Schubert : Heidenroslein, op.3 no.3 D257 (arr. Alfred Cortot)Frederic Chopin : Cello Sonata in G minor, op.65 (III Largo) (transcribed Alfred Cortot)

Gabriel Fauré : Dolly Suite, op.56 (arr. Alfred Cortot for one piano)

César Franck : Violin Sonata in A major (arr. Alfred Cortot)

CD 5: Selim Palmgren :

Concert Etude in C major, SP142

Contrasts (2)

Kevatauerta (Spring Haze), SP136

Piano Pieces (3), op.32

Preludes (3), op.84

Preludes (24), op.17

Waltz in a western Finnish style, SP326

CD 6: Nikolai Medtner :

Forgotten Melodies, Cycle I, op.38

no.1 Sonata reminiscenza

Piano Sonata in F minor, op.5

Piano Sonata in G minor, op.post.

The Golden Age of Pianist-Composers, Multi-faced works by famous pianists who also composed for their instrument 6 cd Grand Piano GP899X