“Jacqueline du Pré, The Complete Warner Recordings”, op het label Warner Classics. Uniek!

Deze unieke box met 23 cd’s, bundelt alle Jacqueline du Pré EMI Classics-opnamen, gerealiseerd tijdens haar 12-jarige, korte maar fantastische carrière.

De Engelse celliste, Jacqueline du Pré (1945-1987), een dochter van de pianiste en componiste, Iris Greep, die docente was aan de Royal Academy of Music in Londen, werd mede door haar intense inzet en technisch meesterschap, erkend als een van de beste cellisten van de 20ste eeuw. Het publiek reageerde verheugd op zowel haar interpretaties van Concerti van Elgar en Schumann, als van sonates van Beethoven, Brahms en César Franck.

Ze was ook het middelpunt van een buitengewone groep jonge vrienden, Itzhak Perlman, Zubin Mehta en Pinchas Zukerman, die de klassieke muziekagenda in de jaren ’60, bepaalden. De manier waarop haar carrière haar werd ontnomen door een meedogenloze ziekte, die tot haar vroege dood leidde, heeft onvermijdelijk een romantische gloed over haar levensverhaal geworpen. Reeds in 1973, ze was toen 28 jaar, werd vastgesteld dat ze leed aan de ongeneeslijke aandoening multiple sclerose. Op 19 oktober 1987 overleed Jacqueline du Pré aan een acute longontsteking, 42 jaar oud.

Het is dus heilzaam om deze schatkamer van haar opnamen, bijna alle nauwgezet geremastered van de originele banden, te bezoeken of opnieuw te bezoeken. De hele inhoud is nl. nieuw geremasterd in 192hz/24bit van de originele tapes. De twee albums met John Barbirolli gebruiken de HD-remastering van de 2020-editie. De box bevat ook de niet eerder gepubliceerde uitvoering, opgenomen in 1968, in de Abbey Road Studios in Londen, van Brahms’ Klarinettrio in a, op. 114, met Gervase de Peyer, klarinet en Daniel Barenboim, piano. In december 1966, had ze de pianist, later dirigent, Daniel Barenboim (°1942) ontmoet.

In juni 1967, trouwden ze. De box bevat ook een nieuwe reconstructed/edited versie van Don Quixote van R. Strauss, gemaakt door Art & Son Studio met een betere geluidsweergave. Deze uitvoering zou oorspronkelijk door Jacqueline du Pré met Otto Klemperer worden opgenomen, maar na slechts één dag opnemen, trok de dirigent zich terug. Klemperer werd vervangen door Sir Adrian Boult voor de concerten in de Royal Festival Hall en Boult en du Pré maakten de opname in de Abbey Road Studios.

De opnames van Du Pré vormen een waardevolle herinnering aan de “perfecte balans tussen jeugd en volwassenheid”, die haar leraar aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen, William Pleeth (1916-1999), bij haar vaststelde. “Ze benaderde elke nieuwe ervaring met spontaan plezier en enthousiasme”. Deze nieuwe box met 23 cd’s, volledig geremasterd in HD, biedt een unieke ervaring van haar verheven, levens verbeterende kunst. Uniek!

Inhoud:

Johann Sebastian Bach: Cellosuiten BWV 1007 & 1008; Cellosonate BWV 1028

Ludwig van Beethoven: Cellosonaten Nr. 1-5 (Nr. 3 & 5 in zwei Einspielungen); Variationen op. 66, WoO 45 & 46 für Cello & Klavier; Klaviertrios Nr. 1-11; Allegretto für Klaviertrio Hess 48

Luigi Boccherini: Cellokonzert Nr. 8 B-Dur

Johannes Brahms: Cellosonaten Nr. 1 & 2 (Nr. 1 in zwei Einspielungen; Nr. 2 in drei Einspielungen); Klarinettentrio op. 114

Benjamin Britten: Cellosonate C-Dur op. 65

Max Bruch: Kol Nidrei op. 47 (Version mit Orchester & Version mit Klavierbegleitung)

Frederic Chopin: Cellosonate g-moll op. 65

Frederic Delius: Cellokonzert

François Couperin: Les Gouts reunis

Antonin Dvorak: Cellokonzert op. 104; Silent Woods op. 68 Nr. 5

Edward Elgar: Cellokonzert op. 85

Manuel de Falla: Suite populaire espagnole

Gabriel Faure: Elegie c-moll op. 24

Cesar Franck: Cellosonate A-Dur

Georg Friedrich Händel: Cellosonate g-moll HWV 287

Joseph Haydn: Cellokonzerte Nr. 1 & 2

Edouard Lalo: Cellokonzert d-moll

Felix Mendelssohn: Lied ohne Worte op. 102

Matthias Georg Monn: Cellokonzert g-moll

Maria Theresia von Paradis: Sicilienne

Camille Saint-Saens: Cellokonzert Nr. 1 (in zwei Einspielungen); Der Schwan aus Karneval der Tiere

Robert Schumann: Cellokonzert op. 129; Fantasiestücke op. 73

Richard Strauss: Don Quixote op. 35

Peter Tschaikowsky: Klaviertrio op. 50

Jacqueline du Pré The Complete Warner Recordings 23 cd Warner Classics 9029661138