“Une nouvelle fête Baroque Le Concert d’Astrée, o.l.v. Emmanuelle Haïm”, op het label Erato. Magnifiek!

In november 2021, vierde de Franse dirigente, Emmanuelle Haïm, het 20-jarig bestaan van haar ensemble met twee concerten, een in het Théâtre des Champs-Elysées in Parijs en een in de Staatsoper in Berlijn. De live-opnamen van die twee jubileumconcerten met de medewerking van wel meer dan twintig gerenommeerde solisten, zijn nu verschenen op een dubbel cd. Op het programma staan fragmenten uit opera’s van Händel, Rameau, Purcell, Vivaldi en Campra,

De pianiste, klaveciniste en dirigente van Oude muziek en Barokmuziek, Emmanuelle Haïm (°1962), kreeg haar eerste pianolessen van haar tante en vervolgens van de Franse pianiste Yvonne Lefébure. Daarna ging ze naar het Conservatorium van Parijs, waar ze lessen volgde in harmonie, contrapunt, fuga en muziekanalyse bij Jean-Claude Raynaud (1937-2021). Ze studeerde ook klavecimbel bij de Canadese klavecimbelspeler Kenneth Gilbert, waarna ze een opleiding vocale muziekdirectie volgde aan hetzelfde Conservatorium en aan het Centrum voor Barokmuziek in Versailles (Centre de Musique Baroque de Versailles). Haïm begon haar professionele carrière in de jaren ‘90 als continuo speelster en assistente in het Frans barokensemble Les Arts Florissants van de Amerikaanse dirigent William Christie en werkte ook in het ensemble van dirigent Christophe Rousset. 

In 2000, richtte ze Le Concert d’Astrée op, een indrukwekkend barokensemble van zangers en instrumentalisten. Ze verwierf bredere bekendheid als dirigente toen ze werd uitgenodigd om Rodelinda van Händel te dirigeren met de Glyndebourne Touring Opera. Daarna dirigeerde ze vele andere producties op verschillende internationale scènes. Sinds 2004 resideert haar ensemble in de Opéra de Lille. Daar dirigeert ze werken van barokcomponisten zoals Händel, Monteverdi, Pergolesi en Mozart. Ze dirigeerde ook met veel succes de Berliner Philharmoniker met werken van Händel en Rameau.

Le Concert d’Astrée speelt met kracht en nuance, samenhang en precisie. Onder leiding van Emmanuelle Haïm lijkt alles met een rijk en flexibel kleurenspectrum, vanzelfsprekend en met gemak, van de ene componist over te gaan naar de andere, en dit telkens met de vereiste virtuositeit en expressiviteit. De klank van het geheel is direct herkenbaar, een gemeenschappelijke en constante zoektocht naar een retoriek en een degelijke identiteit. Het werk van de musici met de zangers is uitzonderlijk, de synergie is totaal, wat opnieuw duidt op de perfecte kennis van de ultragemotiveerde dirigent, die er met haar ensemble in is geslaagd een bijna organische continuïteit te creëren tussen de instrumenten en de vocale stemmen. De vocale solisten zijn Emöke Barath, Emmanuelle de Negri, Natalie Dessay, Sabine Devieilhe, Sandrine Piau, Lenneke Ruiten, Marie-Claude Chappuis, Isabelle Druet, Eva Zaicik, Lea Desandre, Carlo Vistoli, Anicio Zorzi Giustiniani, Mathias Vidal, Rolando Villazon, Michael Spyres en Mikhail Timoshenko.

Tracklist:

CD 1

Jean-Philippe Rameau:

-Naïs 

Ouverture

-Dardanus 

-Les Indes galantes

-André Campra:

-Idoménée

Rameau :

-Hippolyte et Aricie

-Castor et Pollux

-Henry Purcell:

-Dido and Aeneas

Rameau :

-Les Boréades (Suite pour orchestre), Simon Rattle, guest conductor

  1. Ouvertüre
  2. Menuett
  3. Rondo vif
  4. Gavottes vives
  5. Contredanse en rondeau
  6. Air andante et gracieux pour Orithie et ses compagnes
  7. Entracte, suite des vents
  8. Entrée de Polymnie
  9. Contredanses vives

CD 2

Henry Purcell: The Fairy Queen

Georg Frideric Handel:

-Tamerlano

-Il Trionfo Del Tempo E Del Disinganno

-Antonio vivaldi: Juditha triumphans

Georg Frideric Handel:

-Aci, Galatea E Polifemo

-Alcina

-Theodora 

-Giulio Cesare in Egitto

-Ariodante

-Rinaldo

-Poro, Re dell’Indie

Une nouvelle fête Baroque! Le Concert d’Astrée, Emmanuelle Haïm Barath Chappuis Christoyannis De Negri Dessay Desandre, Devieilhe Druet Mastroni Naouri Ott Piau Ruiten Sicard Spyres Timoschenko Vidal, Villazon, Vistoli, Zaicik, Zorzi Giustiniani Simon Rattle guest conductor 2 cd Erato 9029627842