Thijs Demeulemeester, Koen Stein, “Dinosaurs are Collectible, Dino’s in kunst en wetenschap”, een heel originele en mooi geïllustreerde uitgave van Lannoo. Niet te missen!

In hun onderhouden en verrijkend boek, “Dinosaurs are collectible”, graven de auteurs verhalen op over de spraakmakendste dinovondsten, maar leest u o.a. ook over een dandy fossielenjager in bontmantel, Charles Dickens’ dinoromans, de “Bone Wars”, en zelfs over een diner in een Iguanodon…

In de jaren 1840 groeide de wetenschappelijke interesse in deze prehistorische wezens en verschenen de eerste, professionele geologen en paleontologen. Een van hen, de paleontoloog en bioloog, Richard Owen, bedacht in 1842, voor de uitgestorven gigantische reptielen, de naam “Dinosauria”. Maar, Owens skeletten konden niet concurreren met de exotische schepsels die Darwin ontmoette op zijn reizen en waarover hij verhalen meebracht. Dat zou weliswaar veranderen…

Verzamelaars hebben het dezer dagen massaal op dino’s gemunt. Dinosaurusskeletten, -eieren, -botten en andere fossielen verkopen als kleine broodjes op de kunstmarkt. Maar, hoe begin je in hemelsnaam aan zo’n verzameling en waarom zijn ze zo populair? En waarom kost een T. rex evenveel als een Picasso?

De dinomanie sijpelt ook door naar filmregisseurs én kunstenaars, want de filmindustrie heeft de thematiek én techniek van Jurassic Park omarmd. In hun verbeelding brengen kunstenaars dino’s weer tot leven, denk bv. aan de rode dino’s van de Chinese beeldhouwer, Sui Jianguo of aan de Archaeopteryx uit ijzer, tape, motortjes en zonnepanelen, van Panamarenko. Ook de Utrechtenaar Jasper Hagenaar, schilderde in 2011 en 2012, regelmatig experimentele opstellingen en diorama’s, waarin dinosauriërs een rol speelden, en er is het werk van de Zweed, Simon Stålenhag, die voor de tentoonstelling ‘Fossils and evolution’ in het Rijksmuseum voor Natuurhistorie in Stockholm, een uitgebreide serie landschappen schilderde.

Het boek bevat een schat aan informatie over de meest verscheiden facetten van de relatie tussen de mens en de tot de verbeelding sprekende diertjes uit het Mesozoïcum van zo’n 230 miljoen jaar geleden. U leest o.a. over het ontdekken en benoemen van dinosaurussen, het verzamelen, kopen en verkopen van dinosaurussen, de kunstenaar en natuurhistoricus, Benjamin Waterhouse Hawkins, en de paleontoloog en bioloog, Richard Owen, paleoart (kunst die onderwerpen uitbeeldt die verband houden met paleontologie), en artistieke visies op de prehistorie. Wordt het scenario van Jurassic Park ooit écht mogelijk en kunnen we met dinosaurus-DNA, prehistorische monsters reïncarneren? “Dinosaurs are collectible” zoekt het uit tot op het bot, haast letterlijk. Een prachtboek, spannend en ontspannend tegelijk, en vooral, heel, heel verrijkend. Een absolute aanrader.

Thijs Demeulemeester Koen Stein Dinosaurs are Collectible Dino’s in kunst en wetenschap 171 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo EAN 9789401482158