Steve Berry, “Het geheim van Gent”, uitgegeven door De Fontein.

Het Lam Gods is het meest geschonden kunstwerk ter wereld. Het wereldberoemd schilderij van de gebroeders Van Eyck is in de loop der eeuwen nl. wel dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Waarom? Welke geheimen herbergt het? In de thriller, “The Omega Factor”/”Het geheim van Gent” van Steve Berry, reist onderzoeker Nick Lee naar België en komt bij toeval een van de verdwenen panelen van het kunstwerk op het spoor. Zijn zoektocht is weliswaar een gevaarlijke race tegen de klok, met gevaar voor eigen leven, waarin hij van meerdere kanten gedwarsboomd wordt…

Jan van Eyck (ca.1390-1441) was in de 15de eeuw een van de grootste vernieuwers die de schilderkunst ooit heeft gekend. Dankzij zijn oog voor detail en enorme technische vaardigheid oogsten zijn schilderijen tot op de dag van vandaag grote bewondering van kunstkenners en liefhebbers. De hoge kwaliteit van het werk van Jan van Eyck wordt mede verklaard door zijn openheid naar de wereld. In de bruisende handelsstad Brugge maakte hij kennis met nieuwe ingrediënten en materialen die daar van heinde en ver aangevoerd werden. Hij experimenteerde en reisde naar het zuiden en waarschijnlijk ook naar het Midden-Oosten. Hij deed er als aandachtig toeschouwer menig indruk op en verwerkte die in zijn prachtige schilderijen. Het belang van Jan van Eyck voor de kunst van de 15de eeuw en daarna kan nauwelijks worden overschat. Met zin voor detail en een hoge technische onderlegdheid zette hij een nieuwe standaard die nooit geëvenaard zou worden. Het Lam Gods van Jan en zijn broer Hubert van Eyck bijvoorbeeld is een absoluut meesterwerk dat sinds zijn ontstaan in de Sint-Baafs kathedraal in Gent te bewonderen is. Dankzij dat uitzonderlijk talent kwam de meester al snel in de gunst van vorsten en van de toenmalige elite. Maar, over het levenspad van Jan van Eyck weten we eigenlijk weinig.

UNESCO-onderzoeker Nicholas (Nick) Lee werkt voor het Cultural Liaison and Investigative Office (CLIO) van de Verenigde Naties. Het is zijn taak om ’s werelds culturele artefacten te beschermen, van talloze minder bekende objecten tot nationale schatten. Wanneer hij naar België reist, stuit hij ongewild op het spoor van het twaalfde paneel van het Lam Gods, in 1934, ’s nachts gestolen en sindsdien nooit meer gezien. Al snel wordt Nick ondergedompeld in een bitter conflict, een conflict dat al bijna tweeduizend jaar aan het sudderen is. Aan de ene kant zijn de maagden van Saint-Michel, les Vautours, een geheime orde van nonnen en de bewakers van een grote waarheid. Tegenover hen staat het Vaticaan, dat al eeuwenlang wil vinden en bezitten wat de nonnen bewaken. Dankzij Nick zijn de maagden eindelijk aan het licht gekomen en is hun geheim in groot gevaar gebracht, een kwetsbaarheid die het Vaticaan snel probeert uit te buiten door gebruik te maken van een ambitieuze kardinaal en een corrupte aartsbisschop, elk met een eigen agenda.

Van de rustige grachten van Gent tot de torenhoge bastions van Carcassonne, Toulouse en uiteindelijk tot een oude abdij hoog in de Franse Pyreneeën, moet Nick Lee het hoofd bieden aan een moderne religieuze kruistocht, die erop gericht is een schokkende waarheid uit het verleden van de mensheid te verwijderen. Succes of mislukking – leven en dood – draaien allemaal om “The Omega Factor, vertaald door Gert-Jan Kramer. Een aanrader.

De Amerikaanse schrijver en voormalig advocaat, Steve Berry (°1955), bekend van de romans van Cotton Malone, is afgestudeerd aan de Mercer University ’s Walter F. George School of Law in Macon, Georgia. Hij was 30 jaar procesadvocaat en was een van de oprichters van International Thriller Writers, een groep van meer dan 4.200 thrillerschrijvers van over de hele wereld en was drie jaar covoorzitter. Berry verscheen voor het eerst in druk met zijn historische thrillers The Amber Room en The Romanov Prophecy in 2003 en 2004. Berry was toen een praktiserend advocaat en schreef fictie sinds 1990. Het kostte hem weliswaar 12 jaar en 85 afwijzingen voor hij een manuscript verkocht aan Ballantine boeken. De romans van Berry, een mengeling van historische feiten en fictie, staan ondertussen op de bestsellerlijsten van The New York Times, USA Today, Publishers Weekly en BookSense. Hij heeft meer dan 25 miljoen boeken in druk, die in 40 talen zijn vertaald en in 51 landen zijn verkocht. 

In 2012 en 2013, werd Berry’s historisch conserveringswerk erkend door de American Library Association, die hem tot woordvoerder van de National Preservation Week benoemde. Onder zijn andere onderscheidingen is de Royden B. Davis Distinguished Author Award; de 2013 Barnes & Noble Writers for Writers Award, uitgereikt door Poets & Writers; de Anne Frank Human Writes Award 2013; en de Silver Bullet, in 2013 geschonken door International Thriller Writers voor filantropisch werk. Hij werd ook benoemd door de Smithsonian Board of Regents om zitting te nemen in de Smithsonian Libraries Advisory Board om bibliotheken te helpen promoten en ondersteunen bij hun missie om informatie in alle vormen te verstrekken aan wetenschappers, curatoren, studenten en het publiek. Een NPR-enquête uit 2010 noemde zijn “The Templar Legacy”, een van de 100 beste thrillers ooit geschreven.

Steve Berry Het geheim van Gent 396 bladz. uitg. De Fontein ISBN 978 90 261 6196 4

https://www.stretto.be/2021/03/18/peter-schmidt-het-lam-gods-een-prachtboek-uitgegeven-door-sterck-de-vreese/