“Wege zu Hildegard von Bingen, Die Gesänge der Heiligen Hildegard aus verschiedenen Perspektiven”, op het label Christophorus.

Het Christophorus label heeft reeds verschillende cd’s uitgebracht met de gezangen, o.a. antifonen en psalmen van de Heilige Hildegard en presenteert deze nu verzameld in een 5-cd box, waaronder een van de vroegste opnamen met muziek van Hildegard von Bingen ooit. De box bevat ook motetten van Johannes Brassart en John Dunstable en een Magnificat van Guillaume Dufay.

Hildegard von Bingen (1098-1179), was een van de grote vrouwelijke figuren van de Middeleeuwen: kloosterstichter, mystica, heilige, maar ook dichteres, componiste en universeel geleerde. Haar kennis, geschriften en vooral haar composities hebben in onze moderne tijd opnieuw op grote belangstelling kunnen rekenen. Hildegard von Bingen, “de Sibille van de Rijn”, was een Duitse benedictijnse abdis en eerste vertegenwoordigster van de Duitse middeleeuwse mystiek. Als componiste schreef Hildegard het mysteriespel Ordo Virtutum, een gezongen drama voor vrouwenstemmen en één mannenstem (de duivel). Ze componeerde het drama voor de nonnen van haar Benedictijner klooster Rupertsberg in Bingen am Rhein. Daarnaast componeerde zij liturgische gezangen in het verlengde van de gregoriaanse traditie van het Rijnland op basis van haar visioenen, een kyrie, een Alleluia, antifonen, responsoria, hymnen en sequenties.

Van Hildegards liederen wordt een 12de -eeuws handschrift/codex bewaard in de Sint Pieters & Paulus abdij in Dendermonde. De muziek van Hildegard von Bingen is ons slechts in twee bronnen overgeleverd. Eén ervan is het manuscript dat de Duitse mystica onder de titel “Symfonieën van de harmonie van de hemelse revelatie”, naar de cisterciënzerabdij, van Villers liet sturen. Het handschrift belandde vervolgens in Gembloers en Affligem en wordt sedert de 19de eeuw bewaard in de abdij van Dendermonde. Ursula van Keulen (4de eeuw) was volgens de legende een koningsdochter die niet wilde trouwen voor ze een bedevaart naar Rome had gemaakt. Samen met 11.000 maagden die haar vergezelden werd ze volgens de legende in de buurt van Keulen vermoord.

De uitvoerders zijn ensemble für frühe Musik Augsburg, Sabine Lutzenberger, Per-Sonat, Instrumentalkreis Helga Weber en Estampie. Sabine Lutzenberger is een internationaal bekende vertolker van oude muziek. Hun repertoire reikt van de vroege middeleeuwen via de renaissance tot barokmuziek. Daarnaast ontpopte ze zich als vertolker van verschillende composities van avant-gardemuziek. Het Per-Sonat-ensemble, opgericht in 2008, door Sabine Lutzenberger, heeft zich toegelegd op het onderzoeken van de muziek van de middeleeuwen en de renaissance uit verschillende culturen en deze dichter bij een in kunst geïnteresseerd publiek te brengen. Personat maakt gastoptredens op nationale en internationale podia zoals Oude Muziek Utrecht (NL), Laus Polyphoniae Antwerpen (B), Oude -muziekfestival Stockholm (Zweden), Wunderkammer Trieste (I), Voix et Route Romane (F) Via Medieval (D ), internationaal Muziek- en Dansfestival Granada (S), Dagen Oude Muziek Regensburg, RheinVocal en anderen. Personat werd opgericht voor de ensemblefinanciering van Neustart Kultur en de federale regeringscommissaris voor cultuur en media door de Duitse Muziekraad.

Inhoud:

CD 1 “Hildegard von Bingen – A Kiss of Peace”: Gesänge aus dem Dendermonde Manuskript (Responsorien, Antiphone, Hymnus, Improvisation)

CD 2 “Hildegard von Bingen – Göttliches Licht: Antiphone & Psalmen

CD 3 “Hildegard von Bingen und ihre Zeit”: Geistliche Musik von Hildegard von Bingen, Petrus Abaelardus & anonymen Meistern

CD 4 “Lieder und Antiphone von Hildegard von Bingen”: Hildegard von Bingen – Lieder & Antiphone, Motetten von Johannes Brassart und John Dunstable, Magnificat von Guillaume Dufay

CD 5 “Materia Mystica”: Musik auf Texte und Melodien der Hildegard von Bingen, komponiert & interpretiert vom Ensemble Estampie

Wege zu Hildegard von Bingen Per-Sonat Ensemble für frühe Musik Augsburg Sabine Lutzenberger Per-Sonat Instrumentalkreis Helga Weber Estampie 5 cd Christophorus 77462