Ontdek “Wiener Stimmung, Works for the Viennese bass from the late 18th century”, door David Sinclair en Schola Cantorum Basiliensis, op het label Glossa.

De Weense contrabas heeft vijf snaren in plaats van de gebruikelijke vier. Het heeft ook een speciale stemming die het makkelijker maakt om in de hogere registers te spelen. Op deze cd presenteert David Sinclair het instrument met concerti en kamermuziek, begeleid door collega’s docenten van de Schola Cantorum Basiliensis.

Net zoals er de Weense hoorn en de Weense hobo bestaat, zo is er ook de Weense contrabas. De zogenaamde “Weense bas” kan worden gezien als een kruising tussen het basinstrument van de vioolfamilie (de moderne contrabas) en het basinstrument van de gambafamilie (de violone). Het bespelen van deze contrabas als solo-instrument vereist een hoog niveau van technische vaardigheid van de speler. Ten tijde van het begin van de Weense klassieke periode waren er verschillende van dergelijke uitstekende contrabassisten werkzaam in Wenen, in het nabijgelegen Bratislava (toen nog Preßburg), en in het orkest van Miklós József Esterházy, o.l.v. Joseph Haydn, in Eisenstadt. Op deze plaatsen werden de belangrijkste solowerken voor dit instrument gecomponeerd. Johann Matthias Sperger b.v. was in dienst van Prins Joseph, Kardinaal von Batthyányi in Bratislava, en Lidl en Hammer speelden in het genoemd orkest.

David Sinclair is wereldwijd een van de weinige specialisten op de Weense bas en doceert historische contrabas aan de Schola Cantorum Basiliensis. Op zijn cd, “Wiener Stimmung”, presenteert hij dit buitengewoon instrument met concerti en kamermuziek van Anton Zimmermann (1741-1781), Johannes Matthias Sperger (1750-1812), Andreas Lidl (1740-1789), Franz Xaver Hammer (1741-1817), Karl Kohaut (1726-1782) en Joseph Haydn (1732-1809).

De uitvoerders zijn David Sinclair, Leila Schayegh en Soko Yoshida, viool, Mariana Doughty en Lukas Hamberger, altviool, Christophe Coin en Jonathan Pesek, cello, Alexandre Zanetta en Hsiang-Chi Lee, hoorn en Giorgio Paronuzzi, klavecimbel.

David Sinclair, geboren in Canada, studeerde contrabas aan de Boston University School of Music en aan de Hochschule für Musik in Wenen bij Ludwig Streicher. Daarnaast zette hij zijn opleiding voort als viola da gambaspeler. Sinds 1997 leidt hij een klas voor contrabas en violone aan de Schola Cantorum Basiliensis. Hij is een veelgevraagd bassist en lid van verschillende ensembles, waaronder Camerata Academica Salzburg (nog steeds onder Sandor Vegh), Tafelmusik Baroque Orchestra, Les Musiciens du Louvre, Les Arts Florissants, Anima Aeterna en Les Talents Lyriques. Zijn talrijke cd-opnames omvatten een solo-opname met virtuoze solowerken uit de Weense klassieke periode (Haydn, Vanhal, Sperger, Mannl) en zijn deelname aan de opname van triosonates van J.F. Fasch als onderdeel van de cd-serie van de SCB. David Sinclair speelt op een contrabas van Johann Christoph Leidolff, Wenen 1729.

Tracklist:

Anton Zimmermann: Concerto D-Dur für Kontrabass, 2 Hörner, 2 Violinen, Viola, Bc

Johannes Sperger: Sonate h-moll für Kontrabass & Cello “Anno 1790”

Andreas Lidl / Franz Xaver Hammer: Sonate F-Dur für Kontrabass & Bc

Karl Kohaut: Concerto D-Dur für Kontrabass, 2 Hörner, 2 Violinen, Bc

Joseph Haydn: Baryton-Trio F-Dur H. XI: 121 für Kontrabass, Viola,

Wiener Stimmung Works for the Viennese bass from the late 18th century David Sinclair Schola Cantorum Basiliensis cd Glossa GCD922524

https://www.stretto.be/2021/07/14/haydn-baryton-trios-treasures-from-the-esterhaza-palace-door-valencia-baryton-project-op-het-label-naxos/