“William Bolcom, The Complete Rags”, door Marc-André Hamelin (piano), op het label Hyperion. Schitterend!

Met een nieuwe opname van de complete 27 Rags van William Bolcom, brengt de Canadese pianist, de ragtime-revival van de jaren 60, naar het heden. Alweer een niet te missen release van Marc-André Hamelin.

De Amerikaans componist en pianist, William Bolcom (°1938) uit Seattle, ging toen hij nog maar 11 jaar oud was, al privé compositie studeren bij Frederick McKay en John Verrall. Pianoles kreeg hij van Berthe Jacobson en later studeerde hij aan het Mills College bij Darius Milhaud, aan de Stanford-universiteit en aan het Conservatorium van Parijs, bij Olivier Messiaen. Als pianist was hij voornamelijk de begeleider van zijn vrouw, de mezzosopraan, Joan Morris.

Hij componeerde liederen voor haar als soliste, voor hen beiden als duo, maar ook orkestliederen. Zijn 46 “Songs of innocence and of experience” (foto), op teksten van William Blake, mogen beschouwd worden als zijn belangrijkste werk. Bolcom gaf les aan Queens College, Yale en was van 1973 tot 2008, docent aan de Universiteit van Michigan.

Bolcoms Rags, gecomponeerd tussen 1967 en 2015, waarvan één, “Brass Knuckles”, uit 1969, werd gecomponeerd in samenwerking met zijn collega aan de Universiteit van Michigan, William Albright (1944-1998), zijn juweeltjes, vergelijkbaar met deze van Scott Joplin, soms met Gershwin-achtige wendingen, en overeenkomsten met andere jazzy/raggy-componisten.

Van de gemoedelijke elegantie van Tabby Cat Walk tot de opgewektheid van Eubies Luckey Day en de totaal wildere capriolen van Brass Knuckles, zijn Bolcoms Rags, een levenslange hommage aan en voortzetting van dit archetypisch Amerikaans genre. De vrolijke, sentimentele en grillige, relaxte en sprankelende, maar altijd melodieuze Rags van Bolcom, lopen uiteen van uitbundigheid tot introspectie, en van humor tot uitingen van diepe pijn en verdriet. Hamelin speelt perfect in op deze veranderende wisselingen en verschuivingen van stemming en emotie. Elk Rag heeft trouwens, vaak als bedoelde woordspelingen, een intrigerende, aanlokkelijke titel als bv. “California Porcupine Rag”, “Eubie’s Luckey Day”, “Knockout”, “The Garden of Eden”, of “Lost Lady Rag”.

De Canadese pianist en componist Marc-André Hamelin, (°1961) begon zijn pianostudie op 5-jarige leeftijd en was 9 jaar toen hij de eerste prijs won op een Canadese wedstrijd. Zijn vader was apotheker, maar ook een begenadigd pianist. Deze leerde hem de werken van Alkan, Godowsky en Sorabji kennen. Zijn voornaamste leermeesters van Marc-André waren Yvonne Hubert, Harvey Wedeen en Russell Sherman. Hij studeerde aan de École Vincent d’Indy in Montreal en vervolgens aan de Temple University in Philadelphia (Pennsylvania). Hij maakte opnamen van vele componisten op het label Hyperion. Zijn opname van de complete Godowsky ‘Studies on Chopin’s Études’ won de 2000 Gramophone Instrumental Award. Hamelin is ook bekend voor zijn opnamen van minder bekende laat-19e- en vroeg-20e-eeuwse componisten (Leo Ornstein, Nikolai Roslavets, Georgy Catoire, Charles Ives), en voor het spelen van pianistisch zeer moeilijke werken van pianisten/componisten als Leopold Godowsky, Charles-Valentin Alkan en Kaikhosru Sorabji.

William Bolcom The Complete Rags Marc-André Hamelin (piano) 2 cd Hyperion CDA68391/2