“La Zingarella, Through Romany Songland”, door de sopraan, Isabel Bayrakdarian, Mark Fewer (viool), en het Gryphon Pianotrio, op het label Avie. Subliem!

Op haar cd, “Through Romany Songland”, neemt de sopraan Isabel Bayrakdarian, u mee op reis met liederen van Brahms, Bizet en Dvořák, operettes van Lehár, Kalman en Herbert, en pittige Spaanse liederen.

Isabel Bayrakdarian (°1974) is een in Libanon geboren, Canadese opera-sopraan van Armeense afkomst, die nu woont en werkt in de Verenigde Staten. Geboren in Zahlé, in een Armeens gezin, verhuisde ze als tiener naar Canada. Bayrakdarian studeerde daar in 1997 af aan de Universiteit van Toronto met een honours Bachelor of Applied Science in Biomedical Engineering. Ze ging naar de Music Academy of the West in de zomer van 1998, waar ze de eerste winnaar was van de Marilyn Horne Foundation Vocal Competition. Bayrakdarian staat zowel bekend om haar aanwezigheid op het podium als om haar muzikaliteit, en ze heeft een uniek carrièrepad gevolgd. Sinds ze de eerste prijs won op de Operalia International Opera Competition in 2000, opgericht door Plácido Domingo, heeft ze een internationale operacarrière gelanceerd, met optredens bij de Metropolitan Opera, Royal Opera House, La Scala, Paris Opera, Lyric Opera of Chicago, Salzburg Festival, Dresden Semperoper, Beierse Staatsopera, San Francisco Opera, Santa Fe Opera en de Canadian Opera Company.

Isabel Bayrakdarian heeft heinde en verre gereisd, als een internationale operaster. Haar leven is een reis die haar nieuwe opname, La Zingarella: Through Romany Songland, informeert. “De muziek overstijgt de geografie”, zegt ze. “Het sluit aan bij de menselijke natuur en verenigt ons allemaal. Het gaat over de vrijheid van de geest, over het leven leiden zonder te weten wat morgen in petto heeft. Het gaat om genieten van elke minuut”. Isabel begon aan een album met kunstliedjes die zijn gebaseerd op zigeunermelodieën, Brahms’ Zigeunerlieder, Dvořáks Ciganske Melodie, Bizets Habanera, maar haar reis leidde tot een schat aan opgezochte juweeltjes. Het titelnummer van de Franse componist Maurice Yvain vermengt zich met collega-operettecomponisten Franz Lehár (‘ Lied und Csardas’ uit Zigeunerliebe), Emmerich Kalman (‘Heia, heia, in den Bergen’ uit The Csardas Princess) en Victor Herbert (Gypsy Love Song uit The Fortune Teller).

Als een zeer gewilde sopraan in operahuizen en concertzalen over de hele wereld, is de in Libanees geboren Canadees-Armeens-Amerikaanse sopraan net zo gevierd vanwege haar schoonheid, aanwezigheid en stijl als om haar opvallend multidimensionale stem. Isabel heeft de wereld rondgereisd om op te treden met de belangrijkste orkesten en meest prestigieuze operagezelschappen, onder leiding van gerenommeerde dirigenten als Seiji Ozawa, James Conlon, David Zinman, Michael Tilson Thomas en Alan Gilbert om er maar een paar te noemen. Ze was ook de zangeres op de Grammy Award-winnende soundtrack van de kaskraker The Lord of the Rings: The Two Towers, en op de soundtrack van Atom Egoyan’s Ararat. Ze zong op de BBC-geproduceerde korte film Holocaust: A Music Memorial Film from Auschwitz, evenals haar eigen Gemini-genomineerde film Long Journey Home. Een cd die getuigt van een zowel weemoedig klank als een heerlijk beklijvend  muzikale intelligentie, indrukwekkend bereik en gevoeligheid. Niet te missen !

Tracklist:

Franz Liszt: Die drei Zigeuner

Johannes Brahms: Zigeunerlieder op. 103

Antonin Dvorak: Ciganske melodie op. 55

Sebastian Iradier: Juanita o la perla de Aragon; La perla de Triana; El arreglito

Georges Bizet: L’Amour est un oiseau rebelle (“Carmen”)

Joaquin Valverde: Clavelitos

Henry Franlin Gilbert: 2 South America Gypsy Songs

Maurice Yvain: La Zingarella (“Chanson gitane”)

Franz Lehar: Hör’ ich Cymbalklänge (“Zigeunerliebe”)

Emmerich Kalman: Heia, heia, in den Bergen (“Die Csardasfürstin”)

Victor Herbert: Gypsy Love Song (“The Fortune Teller”)

La Zingarella Through Romany Songland Isabel Bayrakdarian (Sopraan), Mark Fewer (Violine), Gryphon Trio (Klaviertrio) cd Avie AV2506