“Fasch’s Oboe – Music at the Zerbst Court”, door Musica Gloria en Nele Vertommen, hobo, op het label Pan Classics.

Johann Friedrich Fasch geldt als een van de voornaamste tijdgenoten van Johann Sebastian Bach, die zelf Fasch’ kunst zeer waardeerde. Hij onderhield een bijzonder nauwe band met het hof van Anhalt-Zerbst, waar hij van 1722 tot aan zijn overlijden in 1758, kapelmeester was. Op deze cd staat de hobo centraal. Soliste is de jonge hoboïste Nele Vertommen (geb. 1999), leerling van Marcel Ponseele en winnares van de 1ste prijs op de Internationale Telemann Wedstrijd in Magdeburg in 2021, begeleid door het opkomend ensemble, Musica Gloria.

Johann Friedrich Fasch (1688-1758) was een leerling van Johann Kuhnau en werkte onder andere als violist in Bayreuth en Leipzig, later als organist in enkele Boheemse steden. In Leipzig richtte hij in 1718 een ‘Collegium musicum’ op, waaruit het concertwezen van de stad is gegroeid. In 1722 werd hij ten slotte hofkapelmeester te Zerbst (foto’s). Fasch liet 7 jaargangen kerkcantates na, 12 missen, bijna 70 ouvertures en 21 concerti voor verschillende instrumenten, kamermuziek, motetten en sinfonia’s.

Hij was de vader van Carl Friedrich (Christian) Fasch (1736-1800) die eveneens musicus werd. In Teuchern is een deel van de expositie van de Reinhard-Keiser-Gedenkstätte aan Fasch’ werk en leven gewijd. Op de cd staan een hoboconcerto, een concerto voor 2 hobo’s en kleinere werken voor hobo, evenals werken met hobo van Telemann en Bach, die verband houden met de inventaris van de hofmuziek van Zerbst, de “Concert-Stube” (1743) van Fasch en de ambtstermijn van Fasch in Zerbst.

Nele Vertommen (°1999) werd reeds als 5-jarige bij het horen van de Mattheüs-Passie van Bach, geboeid door oude muziek. Het werd haar al meteen duidelijk dat ze deze muziek ook zelf wilde kunnen spelen. Enkele jaren later startte ze met hobolessen bij Korneel Alsteens. Toen ze na 2 jaar spelen ontdekte dat die prachtige hobo-solo’s uit de Mattheüs-Passie eigenlijk voor de barokhobo geschreven werden, ontstond het idee om barokhoboïste te worden. Op haar 14de begon ze met zelfstudie voor barokhobo, waarna ze zich op 15-jarige leeftijd studente werd aan het Koninklijk conservatorium van Brussel, in de klas van Marcel Ponseele. Na een tussenjaar in Den Haag, waarin ze zowel barokhobo als blokfluit studeerde, ontving ze daar haar bachelor-diploma met grootste onderscheiding. Eenmaal terug in België rondde ze haar master in Brussel af, tevens met grootste onderscheiding. Voor haar afstuderen kreeg ze een prijs van de artistieke stichting “Horlait-Dapsens”.

Tijdens haar studie was Nele al zeer actief aan het concerteren met ensembles als Il Gardellino, A Nocte Temporis, Collegium Vocale Gent, Musica Gloria, La Chapelle Harmonique, Margaretha consort, Terra Nova Collective en La Petite Bande. Sinds enkele jaren werkt ze samen met klavecinist Beniamino Paganini aan de uitbouw van het ensemble Musica Gloria. Dit ensemble speelt in concertzalen als BOZAR, AMUZ en Concertgebouw Brugge. Recent startte ze met het bespelen van de dulciaan en focust ze zich opnieuw meer op blokfluit, zodat ze ook 17de-eeuwse muziek kan toevoegen aan haar repertoire.

Fasch’s Oboe – Music at the Zerbst Court Musica Gloria, Nele Vertommen cd Pan Classics PC10435

https://www.stretto.be/2020/10/05/philippe-grisvard-fasch-works-for-keyboard-door-philippe-grisvard-op-pianoforte-op-het-label-audax-een-belangrijke-herontdekking/

https://www.stretto.be/2022/02/03/telemann-fasch-bach-graupner-thomascantors-in-dialogue-door-thomas-triesschijn-blokfluit-en-the-counterpoints-xl-op-het-label-challenge-classics/