Ontdek “Jules Massenet, Songs with Orchestra”, op het label BruZane.

Jules Massenet was niet alleen de componist van “Manon” en “Werther”. In de schaduw van zijn vele opera’s sluimerden bijzondere liederen (Mélodies) met subtiele en delicate orkestraties.

Jules Massenet (1842-1912), een leerling van Ambroise Thomas en Gounod, was een veelzijdig en verfijnd operacomponist. Voor het componeren leerde hij de libretti uit het hoofd en noemde zijn opera’s, Opéra comique, Opéra romanesque, Drame lyrique, Épisode lyrique, Pièce lyrique, Conte lyrique, Conte de fées, Miracle, Drame sacré, Comédie chantée, Drame musical, Comédie héroique of Opéra légendaire. Hij was de meest productieve en artistiek en commercieel, meest succesrijke, Franse operacomponist van zijn tijd en bewoonde een kasteel in Égreville (Seine-et-Marne). Tijdens de renaissance, schonk de Franse koning François 1er, het “domaine d’Egreville” aan zijn maîtresse, Anne de Pisseleu, duchesse d’Etampes.

Jules Massenet werd beroemd om zijn 30! opera’s, waaronder “Manon” (1884), “Werther” (1892) en “Thaïs” (1894), maar hij componeerde ook aanzienlijk veel schitterende orkestmuziek, waaronder balletten, orkestsuites en toneelmuziek. De hier gepresenteerde werken tonen zijn veelzijdigheid en lyriek. Een deel van de niet-operamuziek van Massenet (foto), vertegenwoordigt een belangrijk aspect van zijn werk met zijn vertrouwde uitgevers, Georges Hartmann (1843–1900) en Henri Heugel (1844–1916). Beiden moedigden deze opdrachten aan die uitgevoerd werden op de beroemde Parijse orkestconcerten onder leiding van Jules-Étienne Pasdeloup (1819-1887) en Édouard Colonne (1838-1910), en later in de Opera van Monte Carlo, waarvoor de componist vanaf 1902, vaak werkte.

Het team van het Palazzetto Bru Zane buigt zich al jaren over het genre van mélodie met orkest en heeft met deze uitgave een belangrijke reeks bijna onbekende muziek van Massenet aan het licht gebracht. Hoe is het mogelijk dat een zo belangrijk repertoire zo lang ongepubliceerd is gebleven, ondanks de kwaliteit van de gedichten (met name van Hugo), de originaliteit van de orkestratie, en de aandacht voor de stem die deze melodieën tot een waar genoegen maakt. Om hulde te brengen aan de verscheidenheid van dit repertoire, aan sferen die vrolijke eenvoud combineren met de lyriek van de sensatie van liefde en de vurigheid van mystieke extase, werden de solisten met zorg gekozen. Het intens clair-obscur van de stemmen van Nicole Car en Étienne Dupuis en de veelzijdige volle stem van Véronique Gens, zo vaak geprezen in het repertoire van de mélodie waarvan ze een van de grootste specialisten is, maken van deze opname een juweel. Het Orchestre de chambre de Paris onder de precieze en levendige leiding van Hervé Niquet, weet Massenets muzikale bedoelingen te vatten en te structureren. De opname werd gerealiseerd in de Cité de la musique – Philharmonie de Paris, van 17 tot 20 november 2020. In het bijbehorend boekje leest u essays van Jean-Christophe Branger, Alexandre Dratwicki en Hervé Oléon.

Tracklist:

1- Pensée de printemps [Cyrille Dubois]

2- Le Poète et le Fantôme [Véronique Gens]

3- Hymne d’amour [Étienne Dupuis]

4- Amoureuse [Nicole Car]

5- Si tu veux, Mignonne [Jodie Devos]

6- Chant provençal [Chantal Santon Jeffery]

7- Rêverie de Colombine (from Le Roman d’Arlequin) [instr.]

8- Souvenez-vous, Vierge Marie ! – Prière de Saint Bernard [Véronique Gens]

9- Les Enfants [Jodie Devos]

10- Pensée d’automne [Cyrille Dubois]

11- Baiser-Impromptu [Chantal Santon Jeffery]

12- Je t’aime [Nicole Car]

13- À Colombine [Étienne Dupuis]

14- Scène religieuse (from Les Érinnyes) (instr.)

15- Sœur d’élection [Véronique Gens]

16- Crépuscule (from Poème pastoral) [Jodie Devos]

17- Aurore (from Poème pastoral) [Chantal Santon Jeffery]

18- Pitchounette [Cyrille Dubois]

19- L’improvisatore – Rimembranza di Trastevere [Nicole Car]

20- Les Fleurs [Nicole Car, Étienne Dupuis]

21- Menuet d’amour (from Thérèse) [instr.]

22- Marquise [Chantal Santon Jeffery]

23- On dit ! [Véronique Gens]

24- Musette (from Poème pastoral) [Jodie Devos]

25- La Chanson de Musette (from La Vie de Bohème) [Cyrille Dubois]

Jules Massenet Songs with Orchestra Nicole Car, Jodie Devos, Cyrille Dubois, Étienne Dupuis, Véronique Gens, Chantal Santon Jeffery Orchestre de Chambre De Paris Hervé Niquet cd BruZane