Geniet van de charme van lichte muziek op de cd, “Love is Like a Violin, Salon Treasures from the Max Jaffa Library”, door Simon en Saoko Blendis (viool & piano), op het label Nimbus.

Max Jaffa was de laatste van de grote Britse Light Music-violisten. Met zijn Palm Court Orchestra en trio wist hij decennia lang het publiek te verheugen en maakte hij talloze uitzendingen en opnames.

Max Jaffa (1911-1991) was een beroemde, Engelse violist en bandleider. Hij wordt het best herinnerd als de leider van het Palm Court Orchestra en trio, met Jack Byfield (piano) en Reginald Kilbey (cello), die uitzonden op BBC Radio . Zijn carrière duurde 70 jaar, voor hij in 1990 met pensioen ging. Nog in 1989 vormde hij een nieuw Max Jaffa Trio voor BBC-uitzendingen, met Alan Dalziel (cello) en Gordon Langford (piano). Zijn autobiografie, “A Life on the Fiddle”, werd kort voor zijn dood gepubliceerd.

Zijn bibliotheek, nu eigendom van violist Simon Blendis, bevat zowel gepubliceerde arrangementen als vele nog in manuscript, gemaakt voor exclusief gebruik door Jaffa, sommige door zijn pianist Jack Byfield. Jaffa overleed in 1991 en ongeveer een decennium later begon Simon Blendis, Jaffa’s Peter Guarnerius-viool te bespelen. Dit leidde tot zijn overname van Jaffa’s bladmuziekbibliotheek en deze opname. De 25 stukken op de cd vormen een charmant recital met een rijke verscheidenheid aan arrangementen met een respectvolle maar ook humoristische kijk op Jaffa’s repertoire. Als laatste speelt het duo de onvermijdelijke Londonderry Air.

Simon Blendis heeft een internationale carrière als kamermusicus, solist en orkestleider. Hij is professor viool aan de Guildhall School of Music and Drama en was 23 jaar violist bij het Schubert Ensemble. Met het Ensemble gaf hij meer dan 1000 concerten in meer dan dertig verschillende landen, nam meer dan twintig cd’s op, maakte frequente uitzendingen voor BBC Radio 3 en creëerde een uitgebreide bibliotheek met live-optredens op YouTube die nog steeds beschikbaar is. Inmiddels werkt hij regelmatig als kamermusicus samen op festivals en met andere bekende artiesten. Sinds 2014 is hij de leider van de London Mozart Players. Vorig seizoen leidde hij gastdirigenten van de LSO, RPO, Halle, Royal Northern Sinfonia en BBC Philharmonic, en gastdirectie van de Academy of St. Martin in the Fields en het Scottish Ensemble. Sinds 1999 deelde hij ook de positie van eerste concertmeester bij Orchestra Ensemble Kanazawa in Japan, waarmee hij Vivaldi’s Four Seasons opnam voor het label Warner Japan.

Saoko Blendis begon op 3-jarige leeftijd met vioolspelen in Tokio volgens de Suzuki-methode en stapte op 4-jarige leeftijd over op piano. Na haar afstuderen aan de Sophia University in Tokio met een BA in journalistiek, studeerde ze pianobegeleiding aan de Royal Academy of Music en behaalde een postdoctoraal diploma. Sindsdien heeft ze met een grote verscheidenheid aan muzikanten gespeeld, waaronder haar man, Simon Blendis. Ze begeleidt nu examens, festivals, zomercursussen en concerten.

Tracklist:

Miarka Laparcerie: Love Is Like A Violin (arr. for Violin and Piano by Barry Tattenhall)

René Costy: Valsette (arr. for Violin and Piano by Glen Powell)

Korda Bakony: Jura-Jura

Stephen Foster : Jeannie With The Light Brown Hair (arr. for Violin and Piano by Jack Byfield)

Frederic Curzon: The Violin Is A Lady

Franz Drdla: Serenade, No. 1

Femo Marchetti: Fascination (arr. for Violin and Piano by Albert Sandler)

Auguste van Biene: The Broken Melody

Max Skalka, Felix Stahl: Dobra-Dobra

Stephen Foster: Old Folks At Home (arr. for Violin and Piano by Jack Byfield)

Gabriel Pierné: Serenade, Op. 7]

Victor Herbert: A la Valse

Manuel Ponce: Estrellita (arr. for Violin and Piano by Jascha Heifetz)

Guiseppe Sammartini: Canto Amoroso (arr. for Violin and Piano by Mischa Elman)

Yascha Krein: Gipsy Carnival

John Dyer: The Voice Of The Violin

Alfredo d’Amrosio: Canzonetta, Op. 6

Reynaldo Hahn: If My Songs Were Only Winged!

Jenő Hubay: Scène de la csárda No. 4 ‘Hejre Kati’, Op. 32

Phil Green: Romance (arr. for Violin and Piano by Jack Byfield)

Michael Spivakowsky: Addio Firenze

Joe Rixner: Spitzbub

Christoph Willibald von Gluck: Melodie (arr. for Violin and Piano by Fritz Kreisler)

Albert Ketèlbey: Dream-Idyll

anon.: Londonderry Air (arr. for Violin and Piano by Jack Byfield)

Love is Like a Violin Salon Treasures from the Max Jaffa Library Simon Blendis (violin) Saoko Blendis (piano) cd NIMBUS NI6428