Ontdek “Radu Paladi, Piano Concerto Violin Concerto Symphonic Suite ‘Das Zauberflötchen’”, door Oliver Triendl, piano en Nina Karmon, viool, met het Württembergische Philharmonie Reutlingen o.l.v. Eugene Tzigane, op het label Capriccio.

Nadat hij uit zijn door de Sovjet-Unie bezette huis in Boekovina (Tsjernivtsi) werd gedwongen, bleek Radu Paladi een uitzonderlijk talent te zijn, of het nu als componist, pianist, dirigent of docent was. In de jaren vijftig, een tijd die zowel politiek als artistiek bijzonder lastig was, slaagde Radu Paladi erin zijn artistieke pad en onderscheidende stem te vinden, waarbij hij de Roemeense folklore in zijn zeer uitgebreide compositiestijl tot een fascinerend effect verwerkte en verhief.

De Roemeense componist, pianist en dirigent, Radu Paladi (1927-2013) studeerde van 1941 tot 1943, piano bij Titus Tarnavski aan het Cernăuți Conservatorium (destijds in Roemenië, nu in Chernivtsi, Oekraïne). Tussen 1947 en 1956, studeerde hij piano bij Florica Musicescu, compositie bij Leon Klepper, harmonie bij Paul Constantinescu en instrumentatie (orkestratie) bij Theodor Rogalski aan de Koninklijke Academie voor Theater en Muziek, later bekend als het Ciprian Porumbescu Conservatorium in Boekarest. Paladi was van 1963 tot 1996, docent aan de Caragiale National University of Theatre and Film in Boekarest.

Paladi was sinds de oprichting in 1949 lid van de Vereniging van Roemeense Componisten en Musicologen. Hij trad als pianist op in liedrecitals en kamermuziek in Roemenië, Spanje en Duitsland. Als solist in zijn eigen pianoconcerto speelde Paladi met verschillende Roemeense orkesten, bijvoorbeeld het Iași Philharmonic Orchestra ter gelegenheid van de eerste uitvoering van dit werk, met het Botoșani Philharmonic Orchestra, en met het Bucharest National Radio Orchestra met wie hij opnames maakte zijn pianoconcert.

Van 1969 tot 1972 werkte Paladi als dirigent en artistiek leider van het Philharmonisch Orkest in Botoșani. Naast het dirigeren van talrijke Roemeense amateurkoren en vocale ensembles, was hij een frequent jurylid bij verschillende nationale wedstrijden voor vocale en instrumentale muziek en compositiewedstrijden. Zijn muziek, die diepte, schittering en vitaliteit combineert, sprak de luisteraars aan met een directheid die het horen van zijn muziek tot een opwindende ervaring maakte.

Toen ze vijf jaar oud was, begon Nina Karmon, geboren in Stuttgart, cello te leren met haar moeder, een Finse celliste. Kort voor haar zevende verjaardag begon ze met viool en in de jaren daarna kreeg ze les van haar vader, die destijds concertmeester was van het Radio Symfonie Orkest van Stuttgart. Na verdere studies bij Silvia Markovici, Vladimir Landsman, Radu Bozgan en aan de Hans-Eisler Universiteit in Berlijn bij Prof. Werner Scholz, ging ze drie jaar naar New York City als student van Pinchas Zukerman en Patinka Kopec aan de Manhattan School of Music. Na deze tijd keerde ze terug naar Europa.

De pianist, Oliver Triendl, geboren in 1970 in Mallersdorf in Beieren, studeerde bij Rainer Fuchs, Karl-Heinz Diehl, Eckart Besch, Gerhard Oppitz en Oleg Maisenberg en speelde met succes op festivals en in veel van de belangrijkste muziekcentra van Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Rusland en Azië.

Eugense Tzigane, geboren in Japan, studeerde bij James DePreist aan de Juilliard School en studeerde in 2007, af met een Master of Music in orkestdirectie. Later studeerde hij bij Jorma Panula aan het Royal College of Music in Stockholm. Zijn onderscheidingen omvatten de Grote Prijs op de Grzegorz Fitelberg International Competition for Conductors (2007) in Katowice, Polen, en de tweede prijs op zowel de Sir Georg Solti International Conductors’ Competition in Frankfurt als de International Competition of Young Conductors Lovro von Matačić in Zagreb. Tzigane dirigeerde voor het eerst de Nordwestdeutsche Philharmonie in oktober 2009. In december van dat jaar werd hij benoemd tot nieuwe chef-dirigent van het orkest, met ingang van het seizoen 2010-2011. Hij was er gedurende vier seizoenen chef-dirigent en leidde meer dan 140 concerten met het orkest in Duitsland, Spanje, Zwitserland, Italië en de VS, en speelde muziek van meer dan 60 componisten, waaronder verschillende Duitse premières en een wereldpremière. Tzigane was ook van oktober 2009 tot mei 2011, vaste gastdirigent van het Pomeranian Philharmonic Orchestra (Filharmonia Pomorska) in Bydgoszcz in Polen.

Radu Paladi Piano Concerto Violin Concerto Symphonic Suite ‘Das Zauberflötchen’ Oliver Triendl Nina Karmon Württembergische Philharmonie Reutlingen Eugene Tzigane cd Capriccio C5465