Eric Rinckhout, “The South of France for Art Lovers”, een sublieme uitgave van Luster.

In deze magnifieke Kunstreisgids onderneemt u een indrukwekkende, culturele ontdekkingsreis in het zuiden van Frankrijk, vol sublieme kunst, van Nice tot de kleinste, onooglijkste dorpjes.

Zuid-Frankrijk is meer dan zon, stranden en azuurblauwe zee, dat wordt in deze reisgids aangetoond door cultuurjournalist Eric Rinckhout. Hij verzamelde 380 uitzonderlijke kunst- en cultuurplekken in zijn favoriete vakantiebestemming en presenteert ze in prikkelende en thematisch gerangschikte lijstjes. Al meer dan honderd jaar strijken kunstenaars in groten getale neer in Zuid-Frankrijk, aangetrokken door het schitterende licht en het aangename klimaat. In The South of France for Art Lovers laat Eric Rinckhout de rijkdom zien die het gebied tussen Collioure en Menton te bieden heeft, inclusief verrassende en opmerkelijke kunst- en cultuurschatten.

Rinckhout is kunstkenner en journalist. Hij selecteerde voor deze Engelstalige reisgids met passie en kennis meer dan 380 plekken en adressen in Zuid-Frankrijk die het hart van elke kunst- en cultuurliefhebber sneller doen slaan. Van de kapel die Louise Bourgeois inrichtte (er komt amper volk, maar een bezoek is een overweldigende en emotionele ervaring) tot het atelier van Matisse en het appartement van Nabokov, van de modernistische villa E-1027 van Eileen Gray tot met kunst versierde trams in Montpellier, van de oudste cinema ter wereld in La Ciotat tot Street art in Marseille en Toulouse.

Het lijvig boek is ingedeeld in thematische hoofdstukken (art & culture, buildings, landscapes, discoveries, shops, drink & food en sleep) met daarin lijstjes over bijvoorbeeld: indrukwekkende publieke kunstwerken, huizen van schilders, schrijvers en muzikanten, kunstige tuinen, onverwachte film locaties, de beste galeries, must-visit museum restaurants, in de voetsporen van schilders en chansonniers, legendarische hotels.

Eric Rinckhout vertelt op deze manier, met informatieve en behapbare beschrijvingen per adres, over de geschiedenis, de landschappen, de lifestyle en de architectuur van de streek, en natuurlijk ook over de levens van de talrijke kunstenaars die er gewoond en gewerkt hebben. Van Nice en Montpellier tot in de kleinste onbekende dorpen, van grote musea met bekende werken tot verrassingen op het platteland: met The South of France for Art Lovers als reiscompagnon ontdek je de meest inspirerende plekken in het zuiden van Frankrijk. En ook voor wie geen reisplannen heeft maar wel een hart voor kunst, is The South of France for Art Lovers uitstekend, leerzaam en inspirerend leesmateriaal. Zijn verhalen werden ook vastgelegd in de Klara-podcast ‘De Riviera’. Tip: de antwoorden van de wedstrijd kan je in de podcast terugvinden.

Journalist Eric Rinckhout schrijft over beeldende kunst en literatuur. Hij was lange tijd cultuurredacteur bij de krant De Morgen en is de auteur van diverse boeken, onder andere over Willem Elsschot en René Magritte, en bijdragen over oude meesters (onder wie Louise Bourgeois, Henri Matisse, Vincent van Gogh, Pierre Bonnard en Camille Claudel) en hedendaagse kunstenaars zoals Luc Tuymans, Michaël Borremans, Ilse D’Hollander, Jan Vanriet, Rinus Van de Velde en Tracy Emin. Hij woont in Antwerpen maar viel veertig jaar geleden als een blok voor Zuid-Frankrijk; sindsdien reist hij zo vaak hij kan daar naartoe. De magnifieke foto’s zijn van de Franse fotograaf Arnaud Moro en de Engelse vertaling is van Sandy Logan.

The South of France for Art Lovers met kaarten, index en index van kunstenaars, verschijnt in de reeks thematische reisgidsen die een spin-off is van de unieke en internationaal succesvolle reeks The 500 Hidden Secrets. De eerste gids verscheen in 2012, ondertussen zijn er 35 stadsgidsen beschikbaar en 4 regiogidsen. De eerste thematische gids, Nostalgic London, verscheen in 2020. Al deze gidsen hebben dezelfde grafische look-and-feel en beantwoorden aan dezelfde strenge kwaliteitseisen. Ze bevatten uitsluitend onafhankelijk advies, zijn samengesteld op basis van grondige research en de persoonlijke bevindingen van de auteur.

Eric Rinckhout The South of France for Art Lovers Engels 352 bladz. uitg. Luster ISBN 9789460582790