Karel Van Keymeulen, “Gent jazz”, een niet te missen uitgave van Snoeck Publishers. Bravo!

“Gent Jazz” is een jaarlijks, meerdaags, jazz festival in juli, dat een breed publiek aanspreekt, en dat in 2022, met o.a. Nabou Claerhout, Lady Blackbird en Dishwasher, zijn 21ste editie vierde. De Bijlokesite is het toneel voor dit festival. Wereldsterren en aankomend talent verwennen er de festivalgangers.

Na nachtenlange gesprekken aan “den toog” van het heerlijk, Gents café, “Den Turk”, zag het festival 21 jaar geleden, het levenslicht als het, “Blue Note Festival”. Drie dagen lang werd er jazz gespeeld op de Bijlokesite. Daarna volgden nog drie dagen jazz, groove, funk en Cubaanse klanken in het Gravensteen. De droom van bezieler Bertrand Flamang, was werkelijkheid geworden. Het festival keerde jaar na jaar terug, veranderde tien jaar geleden van naam, en veroverde haar plek op de internationale festivalkaart.

Van in het begin was er plaats voor opkomend talent, maar de afgelopen 20 jaar hebben ook heel wat grote namen op het podium van Gent Jazz gestaan. Wie hen gemist heeft, kan vanaf nu toch nog een beetje meegenieten, en dit dankzij het magnifiek boek, ‘Gent Jazz 2002-2022’. Daar staan niet alleen iconische foto’s in, maar ook sfeerverslagen, persoonlijke herinneringen van muzikanten, vrijwilligers, teamleden, journalisten, fotografen en sponsors. Jazzkenner Karel Van Keymeulen voegde alles samen tot een mooi aantrekkelijk geheel.

Het boek biedt een blik achter de schermen, sfeerverslagen en de meest memorabele momenten en sappigste anekdotes, geschreven ook door journalisten en muzikanten zoals Jan Hautekiet, Lady Linn, Bert Ostyn, Marc Van den Hoof, Ben Van Alboom, Lander Gyselinck, Lies Steppe en natuurlijk ook door Karel Van Keymeulen zelf, die er van bij het begin bij was.

Zo leest u bv. ook een interview van zijn hand met de gedreven oprichter en bezieler, Bertrand Flamang (foto). Aan de hand van tekstbijdragen en veel, héél veel foto’s, komt u alles te weten over het festival dat bréder programmeert dan enkel jazz. Wayne Shorter, Elvin Jones, Herbie Hancock, Sonny Rollins, Diana Krall, David Byrne, Grace Jones, Maceo Parker, Toots Thielemans, Kamasi Washington, Sons of Kemet, Ornette Coleman, Melody Gardot en vele, vele anderen, passeren de revue. Ook de nieuwe Belgische scene komt ruim aan bod. “Gent Jazz 2002-2022” bevat een bundel getuigenissen in woord en beeld en een caleidoscopische ode aan een behoorlijk belangrijk geworden festival.

Karel Van Keymeulen schreef 24 jaar lang gefascineerd en passioneel over Jazz in “De Standaard”. Hij nam interviews af van legendarische jazzhelden, en was vaste gast tijdens live-uitzendingen op Jazz Middelheim. Hij had memorabele ontmoetingen met o.a. Chet Baker in de legendarische Jazzclub de Kave in Lauwe, en met Art Blakey, had een uniek, drie uur lang gesprek met Sonny Rollins in zijn appartement in NYC, en heeft schitterende herinneringen aan o.a. Ornette Coleman, Toots Thielemans, Wynton Marsalis en Archie Shepp!

Karel Van Keymeulen Gent jazz geïllustreerd 240 bladz  uitg. Snoeck ISBN 978 94 616 1 808 5