Mike Hoogveld, “Bertie en de wonderjaren, een kroonprins en de uitvinders van de moderne wereld”, een schitterende uitgave van Querido.

De moderne wereld zoals we die nu kennen is grotendeels ontstaan in de belle époque, tijdens de bruisende jaren rond het einde van de 19de eeuw. Toen werd nl. een stortvloed aan uitvindingen gepresenteerd op maar liefst zeventien wereldtentoonstellingen.

In dit tijdsgewricht vol optimisme speelde steeds dezelfde persoon een voortrekkersrol, Bertie, de zoon van koningin Victoria en Albert van Saksen-Coburg-Gotha, en latere Engelse koning, Edward VII, misschien wel het markantste lid ooit van het Brits koningshuis. Edward, eigenl. Albert, de “oom van Europa”, niet te verwarren met George VI, de vader van de huidige Queen, die men ook Bertie noemde, omdat hij eigenlijk ook Albert heette, huwde in 1863, met prinses Alexandra van Denemarken en werd op 59-jarige leeftijd, op 9 augustus 1902, gekroond in de abdij van Westminster. Deze King of the United Kingdom of Great Britain and Ireland, de British Dominions, en Emperor of India, overleed op 6 mei 1910, in het paleis van Buckingham en werd opgevolgd door zijn zoon, George V (1865-1936).

Bertie’s passies waren zijn maîtresses, het theater, jachtpartijen, paardenrennen en gokken. Met niets omhanden leidde hij een met schandalen gelardeerd leven, waarbij zijn talloze reizen hem door het immens Britse imperium en naar New York en Parijs brachten. Maar, tijdens de wonderjaren van technologische vernieuwing, stimuleerde hij het ondernemerschap en ontmoette en ondersteunde hij de onderzoeken van alle sprankelende uitvinders, die elk iets zouden nalaten voor de volgende generaties, o.a. Eiffel, Ritz, Waldorf, Pathé, Edison, Tesla, Dunlop, Pulitzer, Selfridge, Benz, Michelin, Curie, Röntgen, Nobel en Marconi.

Innovaties als de telegraaf en de fiets, de wasmachine en het koffiezetapparaat, de postzegel en de kerstkaart, de ontwikkeling van de auto, de opblaasbare rubberband, het gemotoriseerd vliegtuig, de eerste sportcompetities, (bv. USFSA), Standard Oil, US Steel, General Electric, of de ontdekking van de preventieve geneeskunde, Bertie was er als de kippen bij.

Vanuit de persoon van deze opvallende Engelse koning, schreef Mike Hoogveld, een uiterst boeiend overzicht van de vele innovaties en evoluties tijdens zijn regeringsjaren. Een inleidend, chronologisch overzicht, vanaf de kroning van de 18-jarige Victoria in 1837, tot de ontmoeting van Bertie met Louis Blériot, in maart 1910, net voor het overlijden van de koning, in mei van dat jaar, en tal van treffende illustraties, maken de aangenaam vertellende, meeslepende schrijfwijze, nog aanstekelijker. Een boek boordevol erudiete informatie over Engelse en Europese geschiedenis, gekruid met sappige anekdotiek, en voorzien van een handig zaken- en personenregister. Schitterend. Zeker lezen!

Mike Hoogveld (°1973) is een veelgevraagd spreker en gastdocent aan Nyenrode op het gebied van toekomstbestendigheid. Op energieke wijze weet hij hierbij wetenschappelijke theorie te vertalen naar concreet bruikbare aanpakken voor de dagelijkse praktijk. Naast zijn werk als adviseur bij het mede door hem opgerichte bureau nlmtd, heeft Mike de afgelopen jaren aan Nyenrode promotie onderzoek gedaan naar de vraag wat succesfactoren zijn van toekomstbestendige organisaties. Ook is hij auteur van diverse bestsellers. Zijn recente boeken (Agile Managen; Denk als een startup) bereikten de nummer 1 en 2 positie van bestverkochte managementboek en werden genomineerd voor Managementboek van het Jaar, OOA Boek van het Jaar en de PIM Literatuurprijs.

Mike Hoogveld Bertie en de wonderjaren Een kroonprins en de uitvinders van de moderne wereld 336 bladz. geïllustreerd uitg. Querido ISBN 9789021460659

https://www.stretto.be/2017/05/01/1913-de-zomer-van-de-twintigste-eeuw/

https://www.stretto.be/2020/02/29/florian-illies-1913-het-laatste-gouden-jaar-van-de-twintigste-eeuw-een-schitterende-uitgave-van-atlas-contact/