Jan Dismas Zelenka Solo Motets”, door Alex Potter en het Capriccio Barockorchester, op het label Christophorus. Magnifiek!

Jan Dismas Zelenka, het grootste, muzikaal genie van de Tsjechische barokmuziek, werd pas de laatste 20 jaar herontdekt maar heeft sindsdien een ware revival beleefd. Ontdek op deze nieuwe cd 8 van zijn solo motetten, gezongen door de Engelse contratenor, Alex Potter.

Naast grote vormen zoals de mis en psalmzettingen componeerde Jan Dismas Zelenka in zijn hoedanigheid van hofcomponist in Dresden, ook tal van kleinere religieuze werken die tot nu toe veel te weinig aandacht hebben gekregen. De contratenor Alex Potter en het Capriccio Barockorchester brengen op indrukwekkende wijze de briljante virtuositeit van de zangers en musici van het hoforkest van Dresden tot leven. Twee instrumentale werken, “Hipocondrie” en een Sinfonia, beide uit 1736, ronden de succesvolle opname van deze charmante repertoire-rariteiten af.

Zelenka (1679-1745) werd geboren in Louňovice pod Blaníkem (Launiowitz), ten Zuidoosten van Praag. In 1710-1711 werd hij contrabassist in de hofkapel van August der Starke. Dit orkest, waaraan Zelenka voor de rest van zijn leven verbonden bleef, groeide uit tot één van de beste orkesten van Europa. Tussen 1716 en 1719 studeerde Zelenka als “Hofscholar” of “Schüler der Hofkapelle”, in Wenen, bij de beroemde Johann Joseph Fux (foto), de hofcomponist van keizer Leopold I en zijn twee opvolgers, de keizers Jozef I en Karel VI. Fux was overigens ook de leraar van Georg Christoph Wagenseil en Gottlieb Muffat, de zoon van Georg Muffat.

Na zijn terugkeer werkte Zelenka als musicus aan het hof van Dresden onder August der Starke (foto) en zijn zoon Frederick August II, voor wie hij prachtige, religieuze muziek componeerde. In Dresden nam hij vanaf 1719, samen met kapelmeester Johann David Heinichen, de taak op zich om de muziek te componeren voor de nieuw gebouwde hofkerk van August der Starke. Vanaf 1720 groeide Dresden uit tot hét centrum van katholieke kerkmuziek in de Duitstalige landen. Zelenka’s belangrijkste composities uit deze jaren waren zijn 27 “Responsoria pro Hebdomada Sancta” (ZWV 55).

De Engelse contratenor, Alex Potter, begon zijn muzikale carrière als koorzanger bij Southwark Cathedral. Na New College, Oxford. ging hij verder studeren aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Gerd Türk. Sinds het afronden van zijn studie heeft Alex Potter zich gespecialiseerd in 17e en 18e -eeuwse muziek, waarbij hij werkte met dirigenten als Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Daniel Reuss, Peter Neumann en Philippe Pierlot. Solo-engagementen brachten hem naar festivals zoals het Festival internazionale di Musica e Arte sacra in Rome, het Feldkirch-festival in Oostenrijk, het Praagse Lentefestival en het Kammerchor Stuttgart o.l.v. Frieder Bernius.

Het Capriccio Barockorchester o.l.v. Dominik Kiefer is gevestigd in Rheinfelden in Baden-Württemberg. Als onderdeel van de reeks “barock lustvoll” worden er voornamelijk concerten gespeeld in de muziekzaal van de Kurbrunnen Anlage.

Tracklist:

Barbara, Dira Effera! Zwv 164

Alma Redemptoris Mater Zwv 126

Hipocondrie Zwv 63

Christe Eleison Zwv 29

Lamentatio III/2 Zwv 53/6

Sinfonia In C minor Zwv 63

Dormi Nate, Dormi, Deus Zwv 171

Sollicitus Fossor Zwv 209

Jan Dismas Zelenka Solo Motets Alex potter Capriccio Barockorchester cd Christophorus CHR 77463