“Vrouwenpalet 1900 – 1950” en “De nieuwe vrouw, 2 tentoonstellingen en 2 alweer magnifiek geïllustreerde uitgaven van de prestigieuze uitgeverij Waanders Zwolle. Verruimend en verrijkend! Niet te missen.

Met “Vrouwenpalet” bieden Museum Dr8888, Museum De Wieger en het boek, een podium aan 24 vrouwelijke kunstenaars en geven daarmee een veelzijdig beeld van de vrouwelijke avant-garde in de eerste helft van de 20ste eeuw. Vrouwenpalet is nl. een gezamenlijk project van Museum De Wieger en Museum Dr8888 en is tegelijk verdeeld over beide musea te zien (dus circa 50 kunstwerken per locatie). Halverwege vindt weliswaar een wissel plaats. In “DE NIEUWE VROUW” volgt u hoe vrouwen door zowel vrouwelijke als mannelijke kunstenaars werden afgebeeld, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie.

Met “Vrouwenpalet 1900 – 1950” gaat u terug naar het begin van de 20ste eeuw, een periode waarin vele getalenteerde vrouwelijke kunstenaars actief zijn in Nederland. Zij maken onderscheidend werk en doen zeker niet onder voor hun mannelijke collega’s. Toch zijn velen van hen in de loop van de tijd in de vergetelheid geraakt. Het bijzondere werk krijgt niet de aandacht die het verdient. Dit zetten Museum de Wieger en Museum Dr8888 recht met de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet’ waarin ruim 100 werken van 24 vooruitstrevende Nederlandse kunstenaars te zien is. Tijdens de tentoonstelling draait het om haar kunst én haar verhaal. Met ruime aandacht voor de levens van de vrouwen, de keuzes die zij maken en de (on)mogelijkheden die ze tegen komen op hun weg.

De tentoonstelling “Vrouwenpalet” en het boek zijn een prachtige ode aan vrouwelijke kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Aan de hand van ruim 100 kunstwerken van onder meer Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg en Lou Loeber, Alida Pott, Anna Sluiter, Frieda Hunziker, Jemmy Hoboken en Adya van Rees-Dutilh is te zien hoe zij zich toelegden op destijds vernieuwende stromingen zoals het expressionisme, kubisme, nieuwe zakelijkheid, sociaal realisme en abstract expressionisme. Niet alleen het werk van deze talentvolle vrouwen is te zien, maar ook komt naar voren wat destijds hun positie was. Wat waren de studiemogelijkheden voor vrouwen, waar konden zij exposeren en welke rol speelden vrouwen ten opzichte van hun mannelijke collega’s. Zo ontstaat een beeld van de kunstwereld van destijds, met verhalen over successen, nederlagen, zusterschap, afgunst en liefde (voor de kunst of voor elkaar).

De volgende kunstenaars zijn van 17 september tot en met 20 november 2022 in De Wieger Deurne te zien, Mies Elout-Drabbe, Charley Toorop, Bobette van Gelder, Charlotte van Pallandt, Anna Maria Blaupot ten Cate, Hanny Korevaar, Edith van Leckwijck, Karin Leyden, Lou Loeber, Adya van Rees, Pau Wijnman en Frieda Hunziker. In Drachten zijn dat in deze periode: Jo Koster, Else Berg, Jemmy van Hoboken, Edle Alma-Saxlund, Anneke van der Feer, Nola Hatterman, Jacoba van Heemskerck, Alida Pott, Anna Sluyter, Elisabeth Stoffers, Lotti van der Gaag en Lotti van der Gaag. Meer lezen over de 24 vrouwen? Dat kan op www.vrouwenpalet.nl of volg @Vrouwenpalet op sociale media. Er is een uitgebreide randprogrammering bij deze tentoonstelling. Bekende sprekers, mooie docu’s én een bijzonder strijkkwartet. Kijk snel in het activiteitenoverzicht.

Tentoonstelling nog t/m 20 november 2022 in Museum Dr8888, Drachten en Museum de Wieger, Deurne. Let op: halverwege de tentoonstelling wisselen De Wieger & Museum Dr8888 van werken. Tijdens deze wisseling, 12 t/m 19 september, zijn beide musea gesloten.

In het boek “DE NIEUWE VROUW” van Maaike Rikhof, staan vrouwen en vrouwelijk activisme in de schijnwerpers, die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, een sigaret opsteken of op de fiets springen. Vrouwen tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, ideeën die met conventies breken en grenzen verleggen. In haar boek vertelt Maaike Rikhof het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst van de twintigste eeuw. Het boek toont nl. een doorsnede van de moderne stromingen én vertelt het verhaal van deze bijzondere vrouwen waarbij hun keuzes binnen de tijdgeest worden geplaatst. Aan bod komen bekende en minder bekende kunstenaars, onder wie Charley Toorop, Jacoba van Heemskerck, Else Berg, Lou Loeber, Alida Pott, Anna Sluijter en Jemmy van Hoboken. In bondige biografieën worden de levensverhalen van deze vooruitstrevende vrouwen geschetst. Daarnaast gaan de auteurs dieper in op de positie van vrouwelijke kunstenaars. Wat waren de (on)mogelijkheden, welke keuzes moesten zij maken en welke wegen hebben zij vrijgemaakt voor generaties na hen?

Het zwaartepunt ligt op de periode 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden. Zo maar liefst 70 spraakmakende schilderijen, tekeningen, foto’s en sculpturen van zowel vrouwelijke als mannelijke makers, getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. Dé perfecte ode aan Anna Singer, de stichtster van Singer Laren. Het boek “DE NIEUWE VROUW” toont in wel 120 illustraties werk van o.a. Charley Toorop, Marlene Dumas, Else Berg, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israels, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel.

Tentoonstelling van 13 september 2022 t/m 8 januari 2023 in Singer Laren

Vrouwenpalet 1900 – 1950, haar kunst, haar verhaal 160 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders Zwolle ISBN 9789462623989

Maaike Rikhof DE NIEUWE VROUW 128 bladz. geïllustreerd uitg. Waanders Zwolle ISBN 9789462624443

https://www.stretto.be/2022/03/03/christiane-struyven-moeten-vrouwen-naakt-zijn-om-in-het-museum-te-hangen-vrouwelijke-kunstenaars-van-1850-tot-nu-een-schitterende-uitgave-van-lannoo/

https://www.stretto.be/2022/05/23/loes-faber-ik-ben-mijn-muze-eigenzinnige-vrouwen-die-de-kunstgeschiedenis-veranderden-een-opvallend-originele-uitgave-van-nijgh-van-ditmar/

https://www.stretto.be/2021/07/27/jitske-jasperse-het-vrouwelijk-oog-wil-ook-wat-vrouwen-als-opdrachtgevers-verzamelaars-en-kunstenaars-een-magnifieke-uitgave-van-sterk-de-vreese/