Randall Munroe, “Wat als? 2.0 Nog meer serieuze wetenschappelijke antwoorden op meer absurde hypothetische vragen”, een nieuwe uitgave van Spectrum. Briljant, fascinerend en vermakelijk.

De “Wat als?” boeken van Randall Monroe geven hilarische en informatieve antwoorden op belangrijke vragen waar je nooit aan zou denken. Na zijn (eerste) Sunday Times bestseller “Wat als?” uit 2019, is er nu is er de langverwachte opvolger.

Wat gebeurt er als het zonnestelsel tot aan Jupiter wordt opgevuld met soep? Wat als je aan je handen aan een helikopterblad hangt, en iemand zet hem aan? Is het gevaarlijk om dicht bij een groot object te staan met een temperatuur van 0 kelvin? De antwoorden van Munroe zijn meesterwerkjes van duidelijkheid en hilariteit, aangevuld met zijn kenmerkende tekeningen. In deze opvolger geeft Randall Munroe opnieuw zijn beste antwoorden op de raarste vragen. U kan het zo gek niet bedenken. Ben je van plan om via een brandweerpaal van de maan naar de aarde te glijden? Wil je de atmosfeer laten afkoelen door alle vriezerdeuren tegelijkertijd te openen? Ben je benieuwd wat er gebeurt als je een gebouw van miljarden verdiepingen zou bouwen? Of heb je altijd al die lavalamp met echte lava willen maken? Munroe helpt je bij al deze vragen. Hij raadpleegt de nieuwste onderzoeken, van schommelfysica tot vliegtuigkatapulten, om de vragen duidelijk, beknopt en op hilarische wijze te beantwoorden. En ook in dit boek voorspellen de antwoorden vaak volledige vernietiging van de mensheid – of op z’n minst een heel grote explosie.

In de eerste “Wat als?” werd u geconfronteerd met vragen zoals Als iedereen op aarde een paar weken bij elkaar uit de buurt blijft, is de verkoudheid dan niet de wereld uit? Wat als je een baseball probeert te raken die met 90% van de snelheid van het licht op je af komt? Van welke hoogte moet je een steak laten vallen om hem gaar te laten zijn als hij de grond raakt? Als mijn printer letterlijk geld kan drukken, heeft dat dan grote gevolgen voor de wereld? Of Wat gebeurt er als iedereen op aarde zo dicht mogelijk bij elkaar gaat staan en opspringt, waarna iedereen op hetzelfde moment neerkomt?

Soms blijken simpele vragen onverwacht moeilijk te zijn. Waarom gáát je haar eigenlijk rechtop staan als je er met een ballon over wrijft? Het gebruikelijke antwoord uit de natuurkunde les is dat elektronen van je haar overspringen naar de ballon, waardoor je haar positief geladen blijft. De geladen haren stoten elkaar af en steken uit. Alleen… waarom springen elektronen van het haar over naar de ballon? Waarom gaan ze niet in omgekeerde richting? Dat is een goede vraag, en het antwoord is dat niemand het weet. Als je probeert domme vragen te beantwoorden, kun je in aanraking komen met serieuze wetenschap. Zelfs als de antwoorden geen enkel nut hebben, is het leuk om ze te weten. Die informatie heeft waarschijnlijk geen enkel nut, maar ik hoop dat je er hoe dan ook plezier aan beleeft.

De Amerikaanse cartoonist, auteur en ingenieur, Randall Munroe (°1984), werd opgevoed als een Quaker. Nadat hij afstudeerde aan Chesterfield County’s Mathematics and Science High School in Clover Hill, studeerde hij in 2006 af aan de Christopher Newport University met een opleiding in natuurkunde en werd contract programmeur en roboticist voor NASA aan het Langley Research Center (foto) in de stad Hampton in Virginia. Hij is de bedenker van de wetenschappelijke vraag- en antwoordblog What if? en van de populaire webcomic Xkcd, een Engelstalige webstrip, door Munroe omschreven als een ‘webstrip over romantiek, sarcasme, wiskunde en taal’.

De onderwerpen van de strip variëren. Soms worden er uitspraken gedaan over het leven en de liefde, andere onderwerpen zijn grappen over wiskunde of de wetenschap, ook worden er veel referenties naar de popcultuur gemaakt. De strip is bijzonder populair onder mensen die werkzaam zijn in de ICT- en internetwereld. Xkcd wordt driemaal per week gepubliceerd: op maandag, woensdag en vrijdag, rond middernacht (EST). Alle strips zijn gelicenseerd onder de Creative Commons niet-commercieel 2.5-licentie. In 2006 verliet hij zijn baan als robotwetenschapper bij NASA om fulltime striptekenaar te worden. Tussen 2019 en 2021 verschenen 3 delen “How To: Absurd Scientific Advice for Common Real-World Problems” (“Hoe dan? bizarre wetenschappelijke adviezen voor alledaagse problemen”). “What If?2 Additional Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Questions” werd vertaald door Albert Witteveen.

Randall Munroe Wat als? Serieuze wetenschappelijke antwoorden op absurde hypothetische vragen 328 bladz. geïllustreerd uitg. Spectrum ISBN 9789000365555

Randall Munroe Wat als? 2.0 Nog meer serieuze wetenschappelijke antwoorden op meer absurde hypothetische vragen 366 bladz. geïllustreerd uitg. Spectrum ISBN 9789000358878