“Kings in the North”, door Tomáš Král en het Wroclaw Baroque Orchestra o.l.v. Jarosław Thiel, op het label Aparté. Magnifiek!

Noord-Europa was een vruchtbare voedingsbodem voor lyrische muziek. Het ontleende veel gedenkwaardige historische figuren, maar was ook schatplichtig aan veel meesterwerken van barokcomponisten. We denken natuurlijk aan Händel en Bach, maar we zouden Heinichen, Schürmann, Keizer en Telemann vergeten, wiens briljante operamuziek zo zelden wordt uitgevoerd… Ontdek op deze cd, schitterende muziek van o.a. Johan Helmich Roman, de “Vader van de Zweedse muziek” of de “Zweedse Händel”, en Georg Caspar Schürmann, hofmusicus in Brunswijk-Wolfenbüttel. Niet uitstellen!

Velen van hen hebben in hun opera’s monarchen geportretteerd, verschrikkelijk of majestueus, in rollen die de bariton Tomas Kral, met veel gemak op zich neemt, waarbij hij soms de kwelling van een berouwvolle Nero uitbeeldt (“Ach! Nero ist nicht Nero mehr!… Erstaune, sichrer Kreis der Welt” Keiser, Octavia), de wanhoop van Sigebert (“Ich muss schweigend von dir gehen” Keiser, Fredegunda) of de belachelijke dwaasheid van Telemanns denkbeeldige tiran, Damon (“Ihr krachenden Klüfte…”).

Door de belangrijkste aria’s van het repertoire (bv. uit Händels Rodelinda, Almira, Ottone) en onbekende schatten (bv. uit “Festa musicale” van Roman en “Ludovicus Pius” van Schürmann), en van Heinichen, Keiser en Telemann, te combineren, bieden de jonge bariton en de musici van het Wroclaw Baroque Orchestra een bijzonder recital tussen virtuositeit en emotie. Warm aanbevolen.

De Tsjechische bariton Tomáš Král studeerde zang aan de Janáček Academy of Performing Arts in Brno bij Adriana Hlavsová en volgde masterclasses bij Julie Hasler in Versailles, Howard Crook in Parijs, Peter Schreier en Joel Frederiksen. Door actieve participatiecursussen en masterclasses verdiepte hij zich in overleg met I. Kusnjer, intensief in de interpretatie van oude muziek.

Dirigent, Jaroslaw Thiel, studeerde cello aan de muziekacademies in Poznań en Łódź en voltooide postdoctorale studies cello aan de Universität der Künste in Berlijn en barokcello bij Phoebe Carrai en Markus Möllenbeck (diploma cum laude). In zijn artistieke activiteit richt hij zich vooral op historische uitvoeringspraktijken. Hij treedt regelmatig op als solist en kamermusicus, speelde op veel Poolse en internationale festivals voor oude muziek, en heeft samengewerkt met de belangrijkste Poolse ensembles die barokmuziek uitvoeren. Enkele jaren was hij aanvoerder van het Dresdner Barockorchester en sinds 2006 is hij lid van het FestspielOrchester Göttingen onder leiding van Laurence Cummings. Hij werkt samen met andere toonaangevende Duitse ensembles zoals Cantus Cölln, Akademie für Alte Musik Berlin en Gaechinger Cantoray. De laatste jaren treedt Jaroslaw Thiel steeds vaker op als dirigent. Sinds 2006 is hij artistiek leider van het Wrocław Baroque Orchestra. Sinds 2017 is hij plaatsvervangend directeur programmacoördinatie bij het Nationaal Forum voor Muziek. Jarosław Thiel leidt de klas historische cello aan de Muziekacademie in Poznań en het Varmia Musica Festival in Lidzbark Warmiński. In 2017 bracht hij zijn cd uit, opgenomen in een duet met Katarzyna Drogosz, met Cellosonates op. 5 en Variaties WoO 45 van Ludwig van Beethoven (CD Accord). Het album werd genomineerd voor de Fryderyk 2018 award.

Tracklist:

Thomas Augustine Arne

 1. Alfred: Overture

Georg Friedrich Handel

 1. Rodelinda, regina de’ Langobardi: “Tirannia gli diede il regno” (Garibaldo)

Johan Helmich Roman

 1. Festa musical: “Datti pace, alma reale” (Federico I di Svezia)

Georg Caspar Schürmann

 1. Ludovicus Pius, oder Ludwig der Fromme: “Dich soll der Freiheit Gold bekrönen”

Reinhard Keiser

 1. Fredegunda: “Ich muss schweigend von dir gehen”

Georg Friedrich Handel

 1. Almira: Courante

Johann David Heinichen

 1. La pace di Kamberga: “Si teme” (Primislao)

Attilio Ariosti

 1. La fede ne’tradimenti: “Questo mar” (Garzia)

Georg Friedrich Handel

 1. Ottone: Concerto
 2. Riccardo primo, re d’Inghilterra: “Dell’empia frode il velo” (Berardo)

Reinhard Keiser

 1. Croesus: “Gotter, übt Barmherzigkeit!” (Croesus)

Georg Friedrich Handel

 1. Almira: Menuet

Reinhard Keiser

 1. Octavia: “Ach! Nero ist nicht Nero mehr!… Erstaune, sichrer Kreis der Welt” (Nero)

Georg Philipp Telemann

Der neumodische Liebhaber Damon

 1. Chaconne comique
 2. “Ihr krachenden Klüfte” (Damon)
 3. Pastorelle en musique TWV deest: Intrada

Johann Sebastian Bach

 1. Tönet, ihr Pauken! Erschallet, Trompeten! BWV 214: “Kron und Preis Gekrönter Damen”

Kings in the North Tomáš Král Wroclaw Baroque Orchestra Jarosław Thiel cd  Aparté AP 278

https://www.stretto.be/2022/02/09/feestelijke-dresden-vespers-van-johann-david-heinichen-door-ensemble-polyharmonique-en-wroclaw-baroque-orchestra-o-l-v-jaroslaw-thiel-op-het-label-accent/