Clare Mac Cumhaill en Rachael Wiseman, “Het kwartet Hoe vier vrouwen de filosofie opnieuw tot leven wekten” Een uitgave van ambo anthos.

Iris Murdoch, Elizabeth Anscombe, Mary Midgley en Philippa Foot studeerden filosofie aan de prestigieuze universiteit van Oxford tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen veel van hun mannelijke medestudenten en docenten opgeroepen waren om te gaan vechten. Samen ontwikkelden deze jonge vrouwen uit “The golden age of female philosophy”, een filosofie die kon reageren op de donkerste onthullingen van de oorlog. Ontdek er alles over in deze prachtige groepsbiografie.

Op zoek naar antwoorden namen deze vier vriendinnen zich voor om de filosofie zélf tot leven te wekken. Wat is vrijheid? Wat is waarheid? Wat is menselijke goedheid? Omdat wij levende wezens zijn die gebruikmaken van taal, ligt het in onze natuur om vragen te stellen. Onze antwoorden op deze vragen geven vorm aan wie we zullen worden. De geschiedenis van de Europese filosofie is meestal opgebouwd uit het werk van mannen. In “Metaphysical Animals”/”Het kwartet”, een baanbrekende groepsbiografie, bieden Clare Mac Cumhaill en Rachael Wiseman een boeiend alternatief.

Noch de grote verlichtingsdenkers uit het verleden, de logische vernieuwers van het begin van de 20ste eeuw, of de nieuwe existentialistische filosofie die over het Kanaal druppelde, konden deze nieuwe menselijke realiteit van grenzeloze verdorvenheid en vernietigende kracht begrijpen, vonden de vrouwen. Hun antwoord was om de filosofie weer tot leven te brengen. “We zijn metafysische dieren”, realiseerden ze zich, “wezens die hun wezen in twijfel kunnen trekken. Hoe kan de mens een uitweg vinden uit de duisternis die hij zelf heeft gecreëerd? Wie ben ik, wat is vrijheid en wat is menselijke goedheid? De antwoorden die we geven”, geloofden ze, “vormen wat we zullen worden”.

Met expertise en flair geschreven, is “Het kwartet” een levendig portret van vrouwen die ideeën deelden, maar ook appartementen, kleding en zelfs geliefden. Mac Cumhaill en Wiseman laten zien hoe vier briljante vriendinnen uit de wanorde en wanhoop van de oorlog, een manier van ethisch denken hebben gecreëerd die er voor ons vandaag is. Hoe kan de mens een uitweg vinden uit de duisternis die hij zelf heeft gecreëerd? “Metaphysical Animals: How Four Women Brought Philosophy Back to Life” werd vertaald door Rogier van Kappel en Ruud van de Plassche.

Clare Mac Cumhaill en Rachael Wiseman, Het kwartet Hoe vier vrouwen de filosofie opnieuw tot leven wekten 459 bladz. geïllustreerd uitg. ambo anthos

https://www.stretto.be/2021/06/03/katrien-schaubroeck-iris-murdoch-een-filosofie-van-de-liefde-uitgegeven-door-letterwerk-niet-te-missen/