“Hélène de Montgeroult, études”, door Clare Hammond (piano) op het label BIS. Een ontdekking!

Hélène de Montgeroult (1764-1836) toonde reeds als kind een vroegrijp muzikaal talent in het prerevolutionaire Frankrijk, en werd geroemd als een van de beste pianisten en improvisatoren van haar tijd. Opgesloten tijdens een poging om Napels te bereiken ten tijde van de Revolutie, kon ze terugkeren naar Frankrijk. Daar werkte ze voor het Institut National de Musique, maar werd opnieuw opgesloten tijdens de terreur. Eindelijk voorgoed vrijgelaten, werd ze professor piano aan het Conservatoire de Musique in Parijs , de eerste vrouw die een dergelijke functie bekleedde.

Hélène de Montgeroult wist een belangrijk oeuvre voor de piano te componeren, evenals een complete methode, inclusief 114 etudes. In de tekst van het bijbehorend boekje noemt de Britse pianiste Clare Hammond Montgeroult als ‘een van de meest verkennende pianistische persoonlijkheden van onze tijd’. Uit haar “Cours complet pour l’enseignement du forte-piano” heeft Hammond 29 etudes geselecteerd die het uniek talent benadrukken van deze componiste wiens muziek vergelijkbaar was met die van Chopin, Mendelssohn en Schumann, muziek met harmonische durf, textuurcomplexiteit en, ondanks het pedagogische doel, een zangkwaliteit en een expressieve diepte. De Études van Montgeroult, die al zo lang zo volledig zijn vergeten, verdienen een vergelijkbare bekendheid en populariteit als die van haar tijdgenoten.

De Engelse pianiste, Clare Hammond (° 1985), groeide op in Nottingham. Ze volgde haar opleiding aan de Nottingham Girls ‘High School en studeerde aan het Emmanuel College, Cambridge. Daarna volgde ze een postdoctorale studie bij Ronan O’Hora aan de Guildhall School of Music and Drama. Ze heeft ook een DMA afgerond aan de City University in Londen en schreef haar scriptie over 20ste-eeuwse Pianoconcerti voor de linkerhand, gecomponeerd in opdracht van de pianist, Paul Wittgenstein. Ze speelde in concertzalen en op festivals in heel Europa en wordt regelmatig uitgezonden op BBC Radio 3 en andere Europese radionetwerken. Ze heeft samengewerkt met de Brodsky-, Endellion- en Badke-kwartetten, Henning Kraggerud, Andrew Kennedy, Jennifer Pike en Lawrence Power. In 2016 ontving ze de Young Artist Award van de Royal Philharmonic Society.

Als pleitbezorger van hedendaagse muziek heeft ze wereldpremières gegeven van werken van Robert Saxton, Kenneth Hesketh, Edwin Roxburgh, John McCabe en Arlene Sierra. Hammond heeft een sterke interesse in Poolse muziek en cultuur en was co-curator van het honderdjarig festival voor Andrzej Panufnik in King’s Place in Londen. Ze toerde meerdere keren door Polen en speelde op het “Chopin and his Europe” Festival in Warschau in 2014. Ze was als pianolerares betrokken bij de film “Hysteria” uit 2011, en in 2015 verscheen ze als de jonge Miss Shepherd in de film “The Lady in the Van” van Alan Bennett. Ze nam ze de soundtrack van de film op met George Fenton, de Philharmonia en het BBC Concert Orchestra.

Hélène de Montgeroult études Clare Hammond (piano) SACD BIS2603

https://www.stretto.be/2021/11/22/helene-de-montgeroult-complete-piano-sonatas-door-nicolas-horvath-op-het-label-grand-piano-alweer-een-ontdekking/