Geniet van het magnifiek Markgräfliches Opernhaus in Bayreuth en ontdek schitterende muziek van Durant en Kress op de cd “Travel Concertos”, door het ensemble Diderot o.l.v. Johannes Pramsohler, op het label Audax. Klasse, stijl en aristocratische verfijning!

De violist Johannes Pramsohler en zijn musici hebben concerti gevonden die waarschijnlijk speciaal bedoeld waren voor onderweg. Dit programma van ongewone en briljante stukken voor maximaal vijf solisten, gegroepeerd rond de eerste versie van Bachs vijfde Brandenburgs Concerto, wordt door het Ensemble Diderot gebracht met zijn typische combinatie van warmte en verfijnde vitaliteit.

Paul Charles Durant of Turant was een inwoner van Pressburg, (tegenwoordig Bratislava, de hoofdstad van Slowakije). Zijn vader, Aloys Anton Durant of Turant (1677-1733), was een kerkmusicus, die tussen 1707 (of 1710) en 1722, tenor en luitist was aan het Hongaars hof van de Esterházy-prinsen. Zijn zoon Paul Karl/Charles werd in 1712 gedoopt. Paul Charles Durant was kamermusicus en luitist in dienst van markgraaf Frederik III van Brandenburg-Bayreuth. Deze bij het volk geliefde prins, had grote belangstelling voor kunst en wetenschap en had tussen 1744 en 1748, het schitterend operagebouw (Markgräfliches Opernhaus) in Bayreuth laten bouwen. De opening van het operahuis in 1748 viel samen met de grootse feestelijkheden naar aanleiding van het huwelijk van zijn vijftienjarige dochter Elisabeth met Karel Eugenius van Württemberg. Voor dit feest werden “Ezio” en “Artaserse” van Johann Adolf Hasse opgevoerd. De grote diepte van de scene, met name 27 meter, vond Richard Wagner danig aantrekkelijk, dat hij ideeën van dit gebouw meenam bij de bouw van zijn eigen Bayreuth Festspielhaus, meer ten noorden van de stad. Frederiks echtgenote, Markgravin Wilhelmina (Frederic Sophie Wilhelmina van Bayreuth, de dochter van de koning van Pruisen, Frederik Willem I van Pruisen, zus van Frederik II van Pruisen), was daarenboven zelf luitiste en studeerde compositie bij Johann Pfeiffer.

Deze Wilhelmina bracht veel musici naar Bayreuth. Johann Friedrich Fasch en Bernhard Joachim Hagen werden aangesteld als violisten en Adam Falkenhagen werd de officiële hofluitspeler. Na de dood van laatstgenoemde, in 1754, schijnt het Paul Charles Durant te zijn geweest die hem opvolgde in de functie van officiële luitist aan het hof van Bayreuth. Toen in 1769, het markgraafschap Ansbach werd herenigd met het markgraafschap Bayreuth en het hof zich in Ansbach vestigde, is niets meer bekend over het leven van Durant. Zijn muziek is wel te vinden in verschillende manuscripten, verzamelingen van sonates, duetto’s, trio’s en concerti voor luit en verschillende instrumenten. Een manuscript getiteld, “Verzameling van trio’s en concerten voor de luit, door Charles Kohaut en Paul Charles Durant” wordt trouwens bewaard in Brussel. De composities van Paul Charles Durant zijn zowel technisch als muzikaal veeleisend. Net als Bernhard Joachim Hagen, vermengde hij elementen van de Galante-stijl en de Empfindsamkeit en droeg hij zo doende bij aan de ontwikkeling van de Sturm und Drang.

Johann Jakob Kress (ca.1685-1728) uit Walderbach in Beieren, verhuisde naar het prachtig landelijk Oettingen, toen Kress nog jong was. Daar ging hij naar de Latijnse school en Albrecht Ernst Fürst zu Oettingen-Oettingen financierde er zijn muzikale opleiding. Daarna kreeg hij een baan in het hoforkest onder kapelmeester Jakob Christian Hertel. Vanaf 1712 was Kress violist in het hoforkest in Darmstadt, voor hij een paar jaar later werd bevorderd tot hofconcertmeester. Op 25 januari 1718 trouwde hij met Anna Maria Böhler, de dochter van een gemeenteraadslid van Darmstadt. Kress moet goede contacten hebben gehad met Telemann, aangezien Telemann in november 1719, de enige peetvader was van zijn zoon Georg Philipp Kress (1719-1779) en ook uit Frankfurt kwam. Er moeten ook contacten zijn geweest met Pisendel, aangezien delen van zijn werken te vinden zijn in de zogenaamde Schranck No II-collectie van Pisendel in Dresden.

De uitvoerders zijn Johannes Pramsohler, Roldan Bernabé en Simone Perri, viool, Alexandre Baldo, altviool, Gulrim Choï, cello, François Leyrit, contrabas, Philippe Grisvard, klavecimbel, Jon Olaberria, hobo, Jadran Duncumb, theorbe en barokluit, en Alexis Kossenko, fluit.

Tracklist:

Johann Sebastian Bach: Brandenburgisches Konzert Nr. 5 BWV 1050a (Frühfassung)

Johann Jakob Kress: Violinkonzert Nr. 3 F-Dur

Johann Georg Pisendel: Concerti da camera für Violine, Streicher, Bc F-Dur & B-Dur

Johann David Heinichen: Konzert für Violine, Flöte, Oboe, Theorbe, Cello, Streicher & Bc D-Dur Seibel 226

Paul Karl Durant: Konzert für Cembalo, Laute, Cello, Streicher & Bc C-Dur

Travel Concertos Ensemble Diderot Johannes Pramsohler Bach Pisendel Kress Heinichen Durant cd Audax ADX11204D