Thomas Bugnyar, Patricia McAllister-Käfer, “Raben Das Geheimnis ihrer erstaunlichen Intelligenz und sozialen Fähigkeiten”, een opvallende uitgave van Brandstätter. Een aaanrader!

In dit boek verneemt u nl. alles over de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en inzichten over deze indrukwekkende vogels. Dit is nl. hét standaardwerk over de “fliegende Affen” van de wereldberoemde ravenonderzoeker, Thomas Bugnyar.

In de Noorse mythologie, vertrekken de raven, Huginn (gedachten) en Muninn (geheugen), dagelijks vanuit Asgard, de woonplaats van de goden en vliegen ze over de negen werelden. Aan het eind van de dag keren ze terug naar Asgard, gaan op de schouders van Odin of Göttervater Wotan zitten, en fluisteren in alliteratie, al het nieuws uit de 9 werelden in zijn oren.

Raven en kraaien hebben mensen altijd gefascineerd. Raven staan nl. bekend om hun verbazingwekkende intelligentie, om hun verbazingwekkend slim gebruik van gereedschap en om hun uitzonderlijke sociale interactie. Leven raven echt zo strikt in tweepersoonsrelaties als getrouwde stellen in een gezinswoning? Waarom verlaten ze een gebied waar voldoende voedsel is, en welke regels kenmerken hun complex sociaal systeem? De internationaal vermaarde raafonderzoeker, Thomas Bugnyar, verheldert de mythen en zwart-witbeelden. Als gedrags- en cognitief bioloog neemt hij u in 10 hoofdstukken mee op een fascinerende ontdekkingsreis naar hoe raven leven, denken en voelen. U leert het gedrag van kraaiachtigen begrijpen, maar u leert ook… dat ze ons begrijpen! Niet te missen!

Thomas Bugnyar is professor en hoofd van de afdeling Gedrags- en Cognitieve Biologie aan de Universiteit van Wenen en het Haidlhof-onderzoeksstation in Bad Vöslau. Daar en in het door Konrad Lorenz opgericht onderzoekscentrum Grünau im Almtal, doet hij onderzoek naar de cognitieve en sociale vaardigheden van dieren, vooral kraaiachtigen. Met de talloze nieuwe inzichten die hij de afgelopen 25 jaar heeft opgedaan door te werken met, met de hand grootgebrachte en wilde raven en kraaien, is hij een van ’s werelds belangrijkste raafonderzoekers en cognitieve biologen.

Patricia McAllister-Käfer is freelance journaliste en schrijfbegeleidster. In haar werk voor “Die Presse” of “Date” buigt ze zich over de relatie tussen natuur en mens, en over hoe die verteld kan worden.

Thomas Bugnyar Patricia McAllister-Käfer Raben Das Geheimnis ihrer erstaunlichen Intelligenz und sozialen Fähigkeiten 224 bladz. geïllustreerd Duits uitg. Brandstätter ISBN 978-3-7106-0637-3