“Trumpet Concertos” door Lucienne Renaudin Vary en het Luzerner Sinfonieorchester o.l.v. Michael Sanderling, op het label Warner Classics. Alweer schitterend! De cd verschijnt op 18 nov 2022.

Als winnares in de categorie ‘Révélation’ van de Victoires de la Musique Classique in 2016, werd de Franse trompettiste, Lucienne Renaudin Vary, door de klassieke KDFC-radio in Californië, terecht omschreven als een “trompetsensatie”. Voor haar vierde Warner Classics-cd heeft de trompettiste nu 4 van haar favoriete concerti gekozen. Gecomponeerd door Haydn, Hummel, Neruda, en Alexander Arutunian, beslaan ze drie eeuwen.

Jan Křtitel Jiří (Johann Baptist Georg) Neruda (1707-1776) was een Boheems componist, kapelmeester en violist. Hij was concert- en later kapelmeester in het orkest aan het hof van Frederik August II keurvorst van Saksen en van hem kennen we o.a. 18 symfonieën, 10 vioolconcerti en een opvallend trompetconcerto, weliswaar gecomponeerd voor een corno di caccia of posthoorn, dat u ondanks zijn naam, niet mag verwarren met de jachthoorn. Zowel Haydn als Hummel droegen hun Concerto op aan een virtuoos uit hun tijd, de Weense hoftrompettist (“kk Hof-Trompeter”), Anton Weidinger, die een rol speelde in de ontwikkeling van het instrument.

Op zijn trompet met ventielen was het nl. voor het eerst mogelijk om niet alleen natuurtonen, maar ook chromatische tonen te produceren. Haydn was de eerste die een soloconcerto componeerde voor dit nieuw instrument, en hij maakte uitgebreid gebruik van de nieuwe mogelijkheden. Johann Nepomuk Hummel (foto), die Haydns opvolger was als kapelmeester van de familie Esterházy, componeerde ook een trompetconcerto voor Weidinger. Dit concerto werd weliswaar oorspronkelijk geschreven in de toonsoort E majeur, maar wordt vaak gespeeld in de toonsoort Es majeur. Andere componisten van wie bekend is dat ze speciaal voor Weidinger hebben gecomponeerd, waren o.a. Leopold Kozeluh (1747-1818) en Joseph Weigl (1766-1846).

Lucienne Renaudin Vary bekent dat het bespelen van de trompet, “de verwezenlijking van een absolute droom” was, sinds zij op tienjarige leeftijd, de klanken van zo’n trompet voor het eerst hoorde. Als Warner-artieste bracht Lucienne in het najaar van 2017 haar eerste album uit, “The Voice of the Trumpet”, in samenwerking met het Orchestre National de Lille en Rolando Villazón. Haar tweede album, ‘Demoiselle in New York’, opgenomen met BBC Concert Orchestra onder leiding van Bill Elliott, verscheen in de herfst van 2019. Ze maakte in augustus 2019 haar Proms-debuut met het BBC Concert Orchestra. In het seizoen 2019/20 maakt Lucienne haar debuut in Hong Kong met het City Chamber Orchestra of Hong Kong als onderdeel van het French May Festival. In Europa keerde Lucienne terug naar Luzerner Sinfonieorchester en London Chamber Orchestra, met wie ze twee projecten had: een Zuidoost-Aziatische tour in de herfst van 2019 en een concert in Londen in de lente van 2020.

Lucienne maakte haar debuut in Japan op een concert met Ensemble Kanazawa en een tour met hen door het hele land in de zomer van 2019. Ze debuteerde ook in het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest en in Taiwan met het Kaohsiung Symphony Orchestra. Lucienne keerde terug naar China om op te treden met Suzhou en Xi’an Symphony Orchestras. Naast solo opdrachten is ze ook een actieve kamermusicus. Haar project “Dances” met een accordeonist en een danseres op het Festival METIS in de buurt van Parijs, werd alom geprezen.

Daarbuiten trad Lucienne op met het Philharmonia Orchestra onder leiding van Paavo Järvi, Royal Philharmonic Orchestra, Munich Symphoniker en op het Gstaad Menuhin Festival, en speelde ze Sørensens Trompetconcert onder Moshe Atzmon in Finland. Ze verscheen op de Stars von Morgen-show (ARTE/ZDF) gepresenteerd door Rolando Villazon in Berlijn. In haar geboorteland Frankrijk, speelde Lucienne op de Seine Musicale, het Annecy Classic Festival en La Folle Journée in Nantes met het Ural Philharmonic Orchestra, live uitgezonden op ARTE.

Naast het klassiek repertoire is Lucienne een fervent jazzartieste. In 2018 maakte ze haar Jazz Festival-debuut op Jazz in Marciac, opende het festival door op te treden als de eerste act van Wynton Marsalis en geeft ze regelmatig late night jazzconcerten met lokale muzikanten. Op de cd “Trumpet concertos” staan dan ook een zogenaamd ‘concerto’ van de bigband-leider en jazztrompettist, Harry James (arr. Nicholas Urie), en als bonus, geïnspireerd door Haydns Concerto in Es, een korte solo-improvisatie van haarzelf. “De concerti die ik heb gekozen, maken deel uit van mij”, zegt ze. “Ze zijn altijd bij me geweest en vandaag speel ik ze regelmatig in concerten. Het is een droom die uitkomt om dit album op te nemen met het fantastisch Lucerne Symphony Orchestra en Michael Sanderling” Niet te missen!

Tracklist:

Johann Nepomuk Hummel: Trumpet Concerto Es-Dur WoO 1

Johann Baptist Georg Neruda: Trumpet Concerto Es-Dur

Joseph Haydn: Trumpet concerto Es-Dur Hob. VIIe: 1

Alexander Arutjunjan: Trumpet Concerto  As-Dur

Harry James: Concerto for Trumpet (arr. Nicholas Urie)

Lucienne Renaudin Vary: Post-scriptum on Haydn

Trumpet Concertos Lucienne Renaudin Vary Luzerner Sinfonieorchester Michael Sanderling cd Warner Classics 9029633426