Brad Tolinski, Alan di Perna, “Play It Loud Een epische geschiedenis van de stijl, klank en revolutie van de elektrische gitaar,  met een voorwoord van Carlos Santana, een uitgave van ambo anthos.

In “Play it loud” wordt aan de hand van twaalf iconische gitaren, verteld over de strijd en de passie waartoe de elektrische gitaar heeft geïnspireerd. Een snoeiharde mix van muziek- en cultuurgeschiedenis, een episch relaas over tv-sterren, knutselaars, verdwaalde auto-ontwerpers op de vlucht, roekeloze motorcoureurs, cowboys en een enkele wiskundeknobbel.

Het is ook het verhaal van een paar van ’s werelds beroemdste muzikanten die met hun innovaties de elektrische gitaar naar een hoger plan tilden. Sommige van die gitaristen dragen namen die een begrip zijn geworden. Les Paul, artiestennaam van Lester William Polsfuss (1915-2009), Pete Townshend (°1945) van The Who en Eddie Van Halen (1955-2020) speelden stuk voor stuk een sleutelrol in de evolutie van het instrument. Maar, er waren er weliswaar nog tal van anderen, gitaristen die even fascinerend en belangrijk waren maar veel minder bekend.

De elektrische gitaar staat wereldwijd symbool voor vrijheid, schoonheid en rebellie. In “Play it loud” vertellen twee veteranen van de muziekjournalistiek, Brad Tolinski en Alan di Perna, over de strijd en de passie waartoe deze instrumenten hebben geïnspireerd. Enkele van de belangrijkste sociale bewegingen van de 20ste eeuw zijn trouwens schatplichtig aan de elektrische gitaar. Het instrument was nl. een essentieel onderdeel in de strijd voor gelijke rechten voor zwarten in de entertainmentindustrie, en de groeiende populariteit ervan ging gelijk op met de opkomst en het belang van tieners als sociale groep. Daarom was ze ook een spil van de punkrock. Met titanen als Jack White en Annie Clark (St. Vincent) die de allereerste klanken in herinnering brengen, is de cirkel rond.

“Play it loud” bevat gesprekken met Keith Richards, Eddie van Halen, Les Paul, Carlos Santana en talloze andere muzikanten en gitaarbouwers, en toont hoe door en met een groep vernieuwers en excentriekelingen, een revolutie begon. Het boek vormde trouwens de inspiratie voor de beroemde Play It Loud-tentoonstelling in het Metropolitan Museum of Art.

U leest eerst over Charlie Christian (1916-1942) (foto), Les Paul en de Telecaster en Stratocaster van Leo Fender, Blues & Country, The Beatles en Dylan op de elektrische toer. Dit wordt gevolgd door het hoofdstuk, “De gesloopte gitaar als gebroken geweer” (van Townshend tot Hendrix), Classic rock: de geboorte van een genre, het fenomeen, Van Halen, Made In Japan, Kringloop, Vintage, Retrochic en het Nieuwe Cool. De tijdlijn, dankwoorden, noten, de bibliografie en het register vervolledigen dit fascinerend boek.

Een zwierig, allesomvattend overzicht van de opkomst van het instrument tot de essentiële rol die het speelde en bleef spelen in de popcultuur, een verrukkelijk verhaal, een geweldige mix van cultuur- en muziekgeschiedenis, politiek, de burgerrechtenbeweging, zakelijke casestudy’s, reclame en technologische ontwikkelingen. Fascinerend. “Play It Loud. An Epic History of the Style, Sound and Revolution of the Electric Guitar” werd vertaald door Hans E. van Riemsdijk.Brad Tolinski

Brad Tolinski was 25 jaar hoofdredacteur van Guitar World, het bestverkochte muziektijdschrift ter wereld. In 2012 verscheen van zijn hand: Light & Shade: Conversations with Jimmy Page. Hij was ook hoofdredacteur van de muziekafdeling van NewBay Media, waartoe ook de tijdschriften Guitar Aficionado en Revolver behorenAlan di Perna

Alan di Perna is een gerenommeerd rockschrijver. Hij schreef duizenden artikelen over popmuziek en muzikanten voor toonaangevende tijdschriften zoals Rolling Stone, Music Aficioado, Rock & Folk en Guitar World. Zijn interviews met diverse muzikale iconen, onder wie Keith Richards, David Bowie, Carlos Santana, Prince en B.B. King, zijn wereldberoemd.

Brad Tolinski, Alan di Perna Play It Loud Een epische geschiedenis van de stijl, klank en revolutie van de elektrische gitaar, met een voorwoord van Carlos Santana. 431 bladz. geïllustreerd uitg. ambo anthos ISBN 9789026359293