Yves Knockaert, “Klassieke meesters”, een uitgave van Pelckmans. Indrukwekkend!

Bij uitgeverij Pelckmans verscheen een boek, waarin Yves Knockaert, 28 heel bekende componisten van de 18de– en de 19de eeuw, een menselijk gezicht geeft. Dit boek van bijna 700! bladzijden is dan ook geen droge muziekgeschiedenis, maar een magnifiek verteld verhaal over artistieke mensen, relaties, inspiraties en rivaliteiten…

Grote componisten hebben een invloed gehad op figuren na hen. Omgekeerd hebben die teruggeblikt op die grote componisten en hun commentaren niet gespaard. Alle componisten lonken naar tijdgenoten en reageren op hen: vriendschap en jaloezie, samenwerking en veinzerij, kritiek en vleierij. Sommige componisten schrijven slecht over een collega, maar durven hem dat niet in het gezicht te zeggen. Ook de invloed van buitenaf kan groot of klein zijn: sommige componisten zijn bang voor de pers, andere voor het publiek. De ene herwerkt na negatieve kritiek, de andere niet. De uitgever en de uitvoerders spelen een grote rol, soms ook de echtgenote of de zus.

Wat vonden andere componisten bv. van Beethovens Negende, welke rol speelden Fanny Mendelssohn, Alma Schindler en George Sand in het mannenbastion van de componistenwereld, waarom moest Parijs niets hebben van de volwassen Mozart, nadat hij er als wonderkind wel bejubeld was, hoe horen we kwalen en ziektes als doofheid, verlamming, alcoholisme, vraatzucht en krankzinnigheid terug in de muziek? Deze en tientallen andere verbanden en verhalen komen aan bod in de magistrale ontdekkingstocht Klassieke meesters van Yves Knockaert.

In dit boek kom je alles te weten over de grote klassieke meesters van de 18de en 19de eeuw. Geen klassieke muziekgeschiedenis, maar wel een boeiend verhaal vol weetjes en anekdotes over wie met wie omging en waarom, wie zich tegen wie afzette en waarom, en over wie teruggreep naar het verleden en waarom. In dit immens erudiet verhaal spelen de achtergrond en de biografie van elke componist natuurlijk een belangrijke rol. Tot de 28 componisten behoren uiteraard Händel (export naar Engeland) en Johann Sebastian Bach: (barok tegen elke prijs), Joseph Haydn (de laatste dienende componist), Ludwig van Beethoven (de reus), Niccoló Paganini (de vioolvirtuoos), Rossini (belcanto in de opera), Chopin (Pool in Frankrijk), en Tsjaikovski (tussen Rusland en het Westen).Laatste in de rij is Sibelius. Zeker lezen!

Yves Knockaert Klassieke meesters 670 bladz. uitg. Pelckmans ISBN 978 94 6401568 3

https://www.stretto.be/2021/06/24/yves-knockaert-de-luisteraar-klassieke-muziek-anders-beleven-essentiele-vragen-over-muziek-uitgegeven-door-pelckmans/

https://www.stretto.be/2019/04/06/yves-knockaert-schreef-een-biografie-over-schubert-een-mooie-uitgave-van-polis/