“Pastorale Weihnachtliche Instrumentalmusik des Barock, Baroque Instrumental Music For Christmas”, op het label Christophorus. Magnifiek!

Op het programma van deze uitzonderlijke kerst cd staat werk van Johann Sebastian Bach (1685-1750), Corelli (1653-1713), Händel (1685-1759), Manfredini, (1684-1762), Johann Melchior Molter (1696-1765), Johann Pfeiffer (1697-1761), Johann Heinrich Schmelzer (1620/23-80) Telemann (1681-1767), Pavel Josef Vejvanovsky (1640-93), Antonio Vivaldi, (1678-1741) en Giovanni Zamboni, (vroege 18de eeuw).

Deze magnifieke, nieuwe cd presenteert een selectie instrumentale barokmuziek voor kerst, uitgevoerd door o.a. La Petite Bande, Musica Fiorita, Capricornus Consort Basel en Ars Antiqua Austria. De kerstmuziek uit de barokperiode die hier wordt gepresenteerd, is niet meteen de gezellige charme van kaarsen, de kerstboom en “Stille Nacht”, die pas in de 19e eeuw opkwam, maar muziek die echt en oorspronkelijk, feest en vreugde presenteerde. Het feest van de geboorte van de Heer moest nl. intens gevierd worden, en het zijn de talrijke kerstoratoria en –cantates, die dit tot uitdrukking brachten. Naast feestelijke stukken met trompet, waren innemende, landelijke pastorales, zonder twijfel de meest voorkomende en populaire vorm van instrumentale barokmuziek voor kerst. Ze verbeeldden de eenvoudige maar hartstochtelijk aanbidding van de herders, waarvoor componisten zich lieten inspireren door volksmelodieën of herdersliederen, al dan niet in originele vorm, om hun composities een gelijkaardige kleur te geven.

De Italiaanse violist, Nicol Pasquali, schreef aan het einde van de 18de eeuw, dat in zijn thuisland, elk gezin wel een kribbe had met het kindje Jezus. Met Kerstmis gingen nederige muzikanten en herders met hun instrumenten, van huis tot huis. Een soortgelijke kersttraditie bestaat bv. nog steeds in Rome, waar herders en muzikanten uit het omliggend platteland, buiten voor de huizen en voor de heiligdommen voor de Maagd Maria komen spelen. Op deze opname staat o.a. muziek van Arcangelo Corelli (Concerto grosso in G minor, Op.6 No.8, “Fatto per la notte di natale”), Francesco Manfredini (Sinfonia da chiesa op.2 No.12 “per il santissimo Natale “), Georg Philipp Telemann (Trompetconcert in D majeur) en Antonio Vivaldi (Concerto in F Minor, RV 297, L’Inverno, “Winter”).

De uitvoerders zijn Musica Fiorita, Ars Antiqua Austria, Harmonie Universelle, La Petite Bande (early music ensemble), Laboratorio ‘600, Labyrinto, Capricornus Consort Basel, Batzdorfer Hofkapelle en het Orchestra Nazionale Barocca Dei Conservatori. Niet te missen!

Pastorale Weihnachtliche Instrumentalmusik des Barock Baroque Instrumental Music for Christmas cd Christophorus CHR77466