Brigitte Balfoort, Joëlle Vanden Houden, “Mathilde 50, 10 jaar koningin”, een magnifieke uitgave van Houtekiet.

In januari 2023 wordt de Belgische koningin Mathilde, 50 jaar. In juli vieren de koningin en koning Filip tevens hun tiende ambtsjubileum. Mathilde groeide uit van een onbekende jonkvrouw tot een ambitieuze prinses. Als koningin speelt ze intussen een humanitaire en diplomatieke rol op wereldniveau. Thuis is ze de innemende spilfiguur van een warm gezin. Tal van intimi en dichte medewerkers spreken hier voor het eerst vrijuit, waarbij de auteurs tal van opmerkelijkste foto’s kozen.

In het landelijke Bellem, een deelgemeente van Aalter in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, staat langs de weg naar Hansbeke, het statig kasteel Mariahove. Het oorspronkelijk domein werd door prinses Louisa de Montmorency, verkocht aan de Gentse textielbaron, Jacob Lieven van Caneghem (1764-1847). Zijn dochter, Jeanne (1789-1867), huwde met Eugène Joseph de Naeyer (1786-1843) en hun dochter, Elise, werd de moeder van Alice Marie de Kerchove, de betovergrootmoeder van Mathilde Marie Christine Ghislaine gravin d’Udekem d’Acoz, de koningin (Mathilde) van België.

Alice Marie de Kerchove (1838-1877) (foto) huwde nl. in 1860, met de Leuvense baron, Jacques Albert Bernard Joseph Ghislain d’Udekem d’Acoz (1828-1900). Ze hadden elf kinderen, van wie maar zes de volwassen leeftijd bereikten. Wist u trouwens dat Jacques Albert Bernard Joseph Ghislain d’Udekem d’Acoz, ook de betovergrootvader was van de Belgische zanger, Art Sullivan? Art Sullivan, eigenl. Marc Liénart van Lidth de Jeude, (1950-2019) (foto) was nl. de zoon van jonkvrouw Marie-José d’Udekem d’Acoz (1919-2004) en Josse Liénart. In 2000 bracht hij het nummer, “Ode à Mathilde” uit, opgedragen aan Mathilde d’Udekem d’Acoz, met wie hij langs moederszijde een gemeenschappelijke betovergrootvader had.

Kasteel Couthof (foto), een kasteel nabij het tot de West-Vlaamse gemeente, Poperinge, behorend, heerlijk, landelijk dorp, Proven, met de Sixtusbossen, kwam in 1743, in het bezit van de familie Mazeman. In 1945 had dit geslacht echter geen erfgenamen meer en kwam het kasteel in het bezit van het oud adellijk geslacht, de familie d’Udekem d’Acoz. Het kasteel van Acoz of Château Pirmez (foto) is een kasteel gelegen in Acoz, een deelgemeente van de Belgische gemeente Gerpinnes, in de provincie Henegouwen. In 1759 erfde Jacques d’Udekem (1758-1829), voorvader van de huidige koningin Mathilde van België, het domein. De zoon van Jacques d’Udekem, Gérard (1785-1866), verkocht het goed in 1860, aan de Belgische (Franstalige) schrijfster, Irénée Drion, gehuwd met Benjamin Pirmez.

Hun zoon, de schrijver, dichter en filosoof, Octave Pirmez (1832-1883) (foto), bijgenaamd “le solitaire d’Acoz”, was een goede vriend van Félicien Rops en een grootoom van de schrijfster, Marguerite Yourcenar, een dochter van een Belgische moeder van Belgische adel (Fernande de Cartier de Marchienne, lid van de familie De Cartier), en een Franse burgerlijke vader uit de Nord (Frans-Vlaanderen) (Michel Cleenewerck de Crayencour).

Prins Filip van België, toen nog de toekomstige koning van België, verloofde zich in 1999, in dit kasteel met Mathilde d’Udekem d’Acoz. Op 4 december 1999, traden Mathilde en Filip van België in het huwelijk, waarna Mathilde, hertogin van Brabant en prinses van België werd. Prinses Mathilde werd na de troonsafstand van koning Albert II op 21 juli 2013, de zevende koningin der Belgen maar de eerste koningin die in België geboren was. Door de huwelijkspolitiek van de Coburgers om politieke kwesties via huwelijken op te lossen, was de eerste koning der Belgen, Leopold I, nl. aanvankelijk verbonden aan alle grote mogendheden in Europa.

Hij was een oom van koningin Victoria en koning Ferdinand II van Portugal, schoonzoon van de Franse koning Lodewijk Filips, schoonbroer van Constantijn van Rusland, en later werd hij dan nog eens de schoonvader van de Mexicaanse keizer. Zijn zoon, Leopold (II) werd op 18-jarige leeftijd, uitgehuwelijkt aan aartshertogin Maria Hendrika van Oostenrijk, Albert I huwde met hertogin Elisabeth in Beieren, dochter van Karel Theodoor in Beieren en Maria José van Bragança. Hun zoon, Leopold III huwde in Stockholm met de Zweedse prinses Astrid, hun zoon Boudewijn, huwde met de Spaanse gravin Fabiola de Mora y Aragón, en zijn broer Albert II, huwde met de Italiaanse donna Paola Ruffo di Calabria.

Mathilde, de oudste dochter van graaf Patrick d’Udekem d’Acoz (1936-2008) en de Poolse gravin Anne Marie Komorowska (°1946), groeide als jonkvrouw op in het Waals dorpje Villers-la-Bonne-Eau, nabij Bastenaken/Bastogne, in het kasteel van Losange in de Belgische provincie Luxemburg. Ze studeerde moderne talen aan het Institut Vierge Fidèle, in Brussel, waarna ze met grote onderscheiding afstudeerde aan het Institut libre Marie Haps (Haute École Léonard de Vinci) als logopediste. Ze had in Brussel haar eigen praktijk en werkte ook deeltijds in een school voor lager onderwijs. In 1998 begon ze een academische opleiding aan de UCLouvain in Louvain-la-Neuve en werd er met onderscheiding, licentiate in de psychologie.

De koningin is ondertussen o.a. Erevoorzitter van de Internationale Muziekwedstrijd Koningin Elisabeth van België en de Koning Boudewijnstichting, Erevoorzitter van de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling en van Child Focus, beschermend Erelid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, lid van de Schwab Foundation Board voor sociaal ondernemerschap, en de moeder van Elisabeth (°2001), Gabriël (°2003), Emmanuel (°2005) en Eléonore (°2008). In deze magnifieke uitgave leest u het magisch verhaal over hoe de jonkvrouw, prinses en uiteindelijk koningin werd. Een magnifiek boek over wellicht één van de uitzonderlijkste koninginnen uit de geschiedenis van de hoogste aristocratie, Hare Majesteit Koningin Mathilde, koningin der Belgen, prinses van België, gravin d’Udekem d’Acoz. Niet te missen!

Joëlle Vanden Houden wordt in royaltykringen het ‘wandelend geheugen van de monarchieën’ genoemd. Ze kreeg de fascinatie voor koninklijk nieuws van thuis uit mee. Deze hobby werd haar beroep als producer van het magazine Royalty op VTM en VTM-nieuws, een functie die ze gedurende 25 jaar uitoefende. Intussen kent Joëlle Vanden Houden de uitgebreide stamboom van de koningshuizen beter dan haar eigen familie. Brigitte Balfoort is auteur, blogger en spreker over hedendaagse sociale en zakelijke etiquette. Als beroepsjournaliste bij onder meer VTM legde Balfoort zich 20 jaar toe op koninklijk nieuws totdat ze zich in 2014 omschoolde tot etiquetteconsultant in de bekende etiquetteschool ‘Minding Manners’ in Londen.

Brigitte Balfoort, Joëlle Vanden Houden Mathilde 50 10 jaar koningin 210 bladz. geïllustreerd uitg. Houtekiet ISBN 9789089249166

https://www.stretto.be/2020/12/19/hoe-verloopt-het-leven-van-een-hedendaagse-prinses-als-er-geen-cameras-in-de-buurt-zijn-brigitte-balfoort-en-joelle-vanden-houden-schreven-prinsessen-van-belgie-de-sterke-troeven/

https://www.stretto.be/2021/09/08/mark-van-den-wijngaert-belgie-en-zijn-koningen-van-macht-naar-invloed-uitgegeven-door-manteau/