Hoe verloopt het leven van een hedendaagse prinses als er geen camera’s in de buurt zijn? Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden schreven, “Prinsessen van België, De sterke troeven van de monarchie”, een mooie uitgave van Houtekiet.

Ooit wordt ze de eerste koningin van België, nu gaat ze nog door het leven als Elisabeth van België of met haar titel, Elisabeth van/de Brabant. Het hele leven van de kroonprinses werd al uitgestippeld nog voor ze was geboren. Sinds haar indrukwekkende verschijning op haar 18de verjaardag, heeft ook de internationale pers het potentieel van Elisabeth opgemerkt. Lees vlug verder.“Van alle prinsessen van België”, zo lezen we, “spreekt prinses Elisabeth misschien nog het meest tot de verbeelding. Zij is het die – als alles loopt zoals verwacht – op een dag de allereerste regerende koningin van België wordt. Intimi noemen haar wijs, matuur en beschermend, maar ook gereserveerd. Stuk voor stuk karaktertrekken die haar al van jongs af typeren. Ze is intelligent, spreekt vlot verschillende talen en lijkt geen last te hebben van plankenkoorts. Bovendien, en niet onbelangrijk in deze mediatijden, is Elisabeth knap en stijlvol en heeft ze een figuur waar de meeste jonge meisjes van dromen.

Koning Leopold III en Lilian Baels hadden een zoon, Alexander (°1942), en twee dochters, prinses Marie-Christine (°1951) en prinses Marie Esméralda (°1956). Prinses Esmeralda werd de moeder van Alexandra (°1998) en Leopoldo (°2001). Prinses Astrid en Lorenz, Aartshertog van Oostenrijk-Este, hebben vijf kinderen, Amedeo (°1986), Prinses Maria Laura (°1988), Joachim (°1991), Prinses Luisa Maria (°1995) en Prinses Laetitia Maria (°2003). Prins Amadeo is vader van Anna Astrid (2016) en Maximilian (°2019). Prins Laurent en Claire Coombs hebben 3 kinderen, prinses Louise (°2004), en de tweeling, Nicolas (°2005), en Aymeric (°2005). De huidige koning Filip en koningin Mathilde hebben vier kinderen, prinses Elisabeth (°2001), hertogin van Brabant, Gabriël (°2003) en Emmanuel (°2005), en prinses Eléonore (°2008).Aan de hand van tientallen interviews, bijzonder mooie foto’s en hun jarenlange ervaring als royaltywatchers, schetsen Brigitte Balfoort en Joëlle Vanden Houden een beeld van de huidige generatie Belgische prinsessen. De Prinsessen zijn Elisabeth, Eléonore, Astrid, Maria Laura en Luisa Maria, Laetitia Maria,  Prinses Claire en haar dochter, Louise, de dochters van Lilian Baels (prinses van Retie) (foto), de prinsessen van Argenteuil, Marie-Christine en Esmeralda, en Delphine Boël, die Prinses Delphine wordt.

“Het idee voor dit boek speelde al lang in ons hoofd”, zo lezen we. “Bijna twintig jaar hebben we samengewerkt voor het inmiddels ter ziele gegane vtm-programma Royalty. In die tijd hebben we een schat aan anekdotes kunnen verzamelen waarvan vele nooit de pers haalden. Intussen kennen we de royals beter dan onze eigen familie. Wij merken aan hun lichaamstaal meteen of er iets aan de hand is met een koning of prinses, of dat er bij een koninklijk koppel een haar in de boter zit. We hebben in die jaren ook een enorm netwerk opgebouwd rond het koningshuis, zodat we meteen kunnen checken wat er werkelijk aan de hand is.”“Dit netwerk”, zo vervolgen de auteurs, “hebben we ook deze keer aangesproken om deze portretten van de huidige Belgische prinsessen te schetsen. Voor het eerst hebben we samengewerkt zonder de hulp van bewegende beelden, enkel met foto’s en teksten. Ook dit viel reuze mee. Maar mocht er ooit een hoofdredacteur weer een televisieprogramma willen starten over koninklijk bloed, hierbij alvast onze spontane sollicitatie.” Een heel mooie uitgave die voor iedereen toegang verschaft achter de deuren van het paleis. Een aanrader.Brigitte Balfoort is auteur, blogger en spreker over hedendaagse sociale en zakelijke etiquette.   Als beroepsjournaliste bij onder meer VTM legde Balfoort zich 20 jaar toe op koninklijk nieuws tot ze zich in 2014 omschoolde tot etiquetteconsultant in de bekende etiquetteschool, ‘Minding Manners’, in Londen. De journaliste is ook royalty-experte en werkte mee aan het VTM-magazine Royalty, het blad Royals en heeft meegeschreven aan schitterende biografieën, “Koningin Fabiola, Het eeuwige meisje, 1928-2014”, “Van Louise-Marie tot Mathilde, De koninginnen van België”, “Koning Filip – De biografie”, “Prinses Mathilde, De Eerste Veertig Jaren”, “Zijn wij de koning te rijk?”, “Koningin Fabiola, een meisje van 80”, “Kroonprins Filip”, “Albert II. 10 jaar Koning”, “Royalty Kids. Een echt prinsenleven”, en “Dertien koningshuizen in beeld”.

Joëlle Vanden Houden wordt in royaltykringen het ‘wandelend geheugen van de monarchieën’ genoemd. Ze kreeg de fascinatie voor koninklijk nieuws van thuis uit mee. Deze hobby werd haar beroep als producer van het magazine Royalty op VTM en VTM-nieuws, een functie die ze gedurende 25 jaar uitoefende. Intussen kent Vanden Houden de uitgebreide stamboom van de koningshuizen beter dan haar eigen familie.Brigitte Balfoort Joëlle Vanden Houden Prinsessen van België, De sterke troeven van de monarchie 201 bladz. geïllustreerd uitg. Houtekiet ISBN 9789089248657