Ontdek “Hugo Alfvén Complete Symphonies, Suites, Rhapsodies”, o.l.v. Niklas Willén, een 7 cd box op het label Naxos. Magnifiek!

De muziek van Hugo Alfvén behoort tot enkele van de belangrijkste en meest representatieve van Zweden. Alfvén stond bekend als een vrolijke entertainer in composities als “Den förlorade sonen” (‘De verloren zoon’), maar zijn symfonieën laten zijn andere, meer elegische en vaak dramatischere kant horen.

De vader van de Zweedse klassieke muziek was Johan Helmich Roman (1694-1758) (foto), de Zweedse Händel. Zijn bekendste werk is de Drottningholm Music. Een andere invloedrijke componist was Carl Michael Bellman, wiens beschermheer Koning Gustav III van Zweden was. Bellmans’ liedjes gingen vaak over drank, prostitutie en alledaagse liefdesproblemen. Hij was een virtuoos improvisator en zijn liederen, in de collecties Fredmans epistlar en Fredmans sånger, worden in Europa veel uitgevoerd in verschillende vertalingen. De Zweedse componist, dirigent, pianist en muziekleraar, Ludvig Norman (1831-1885), bekend als de Zweedse Brahms, behoorde samen met Franz Berwald en Adolf Fredrik Lindblad, tot de belangrijkste, Zweedse symfonici van de 19de eeuw. Zijn invloed is terug te vinden in de muziek van latere Zweedse, romantische componisten, Hugo Alfvén en Wilhelm Peterson-Berger.

De Zweedse componist, dirigent, violist en kunstschilder, Hugo Alfvén (1872-1960) (foto’s)  studeerde in Stockholm aan het Kungliga Musikhögskolan en volgde privéles van Johan Lindegren. Hij reisde zijn hele leven als dirigent door Europa, speelde viool in Hovkapellet (het Zweeds hoforkest) en vanaf 1910, was hij ‘directeursmusicus’ bij de Zweedse Universiteit van Uppsala, een post die hij tot 1939 heeft bekleed. Daar leidde hij tot 1947, ook het mannenkoor Orphei Drängar. Verreweg zijn bekendste werk is Midsommarvaka uit 1903, buiten Zweden beter bekend als Swedish Rhapsody, en samen met Franz Berwald, Wilhelm Stenhammar, Allan Pettersson en Hilding Rosenberg, geldt hij als een van de belangrijkste componisten van Zweden. Alfvén componeerde een aanzienlijke hoeveelheid orkestmuziek, koor-en vocale muziek en kamermuziek.

Het succes van Alfvéns symfonieën heeft het Zweeds muzikaal klimaat fundamenteel veranderd en met een substantiële verzameling van verdere orkestmuziek, die zijn glorieus rijke en gevarieerde stijl vertegenwoordigt, voeren deze opnames u mee in de opmerkelijke wereld van het prachtig Scandinavisch landschap en de rijke, Scandinavische cultuur. Zijn vijf symfonieën (net als zijn vocale en kamermuziek) zijn echter minder bekend. Zelf hechtte hij bijzondere waarde aan zijn eerste vier symfonieën, respectievelijk uit 1897, 1897-1898, 1905 en 1918-1919. De derde symfonie werd in Italië gecomponeerd en de vierde heeft de programmatische titel ‘Från havsbandet’ (‘Uit de buitenwijken van de archipel’). Zijn vijfde en laatste symfonie werd voltooid in 1953. Zijn nauwe band met zijn geboorteland is te horen in zijn “En skärgårdssägen” (‘Legend of the Skerries’), de donkere tegenhanger van zijn guitige “Midzomerwake”.

De Zweedse dirigent, Niklas Willén (°1961), werd geboren in Stockholm en studeerde daar directie en compositie aan het Royal College of Music. Zijn directieleraren waren de professoren Jorma Panula en Kjell Ingebretsen, terwijl zijn compositieleraren Ingvar Karkoff en Daniel Börtz waren. Niklas Willén was vaste gastdirigent van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, chef-dirigent van het Nordic Chamber Orchestra in Zweden en het South Jutland Symphony Orchestra in Denemarken . Hij was ook Generalmusikdirektor (GMD) van het Volkstheater Rostock en de Norddeutsche Philharmonie Rostock. Momenteel is hij chef-dirigent van het WDR Rundfunkorchester Köln. Willén werkt met grote orkesten en operahuizen in Scandinavië, de rest van Europa en de VS. Hij heeft opnames bij een aantal labels, waaronder Naxos, BIS en Hyperion.

Tracklist:

Symphony No. 1 – The Mountain King Suite  8.553962

Symphony No. 2 – The Prodigal Son Suite  8.555072

Symphony No. 3 – A Legend of the Skerries  8.553729

Symphony No. 4 – Festival Overture, Op. 52  8.557284

Symphony No. 5 – Andante religioso  8.557612

Synnöve Solbakken Suite – En Bygdesaga – Elégie  8.557828

Swedish Orchestral Favourites, Vol. 1  8.553115

Hugo Alfvén Complete Symphonies, Suites, Rhapsodies Royal Scottish National Orchestra National Symphony Orchestra of Ireland Iceland Symphony Orchestra Norrköping Symphony Orchestra Niklas Willén 7 cd Naxos 8.507015