Fernand Dacquin, “Uitzonderlijke whisky’s, 40 flessen met een sterk verhaal”, uitgegeven door Lannoo

Whisky is terug van nooit weggeweest. Dit boek is geen opsomming van smaakpatronen en distilleerderijen, maar 40 verhalen over de meest bijzondere whiskyflessen gebotteld, een verzameling bijzondere verhalen vol grappige anekdotes over mooie en luxueuze flessen whisky. Sappig en  ideaal om te combineren met een heerlijk glas single malt!

Grain whisky, Malt whisky, Single malt whisky, Blended malt whisky, Blended whisky, Cask strength whisky, u kan het zo gek niet bedenken, de wereld van whisky is een hele wereld op zich. Whisky, “levenswater”, blended whiskey en single malt, wordt gedistilleerd uit gegist graanbeslag en gerijpt op houten vaten. Scotch whisky is de officiële benaming voor whisky afkomstig uit Schotland zoals die is vastgelegd in de Europese wetgeving. Voor de Schotse malt whisky zijn er vier whiskygroepen die worden ingedeeld naar de geografische ligging van de distilleerderij, Highland malt; van de hooglanden boven de lijn Dundee-Greenock, Lowland malt; uit het gebied ten zuiden van deze lijn, Islay malt; van het eiland met die naam en Campbeltown malt; van stokerijen op de Mull of Kintyre, dat is het zuidwesten van het schiereiland Kintyre in Zuidwest-Schotland. Twee belangrijke verschillen met Schotse whisky zijn, dat de Ierse whiskey (behalve de Connemara Whiskey) geen rooksmaak heeft doordat de mout niet met turf wordt geëest, en dat de whiskey drie keer wordt gedistilleerd. Als grondstoffen worden tarwe, haver en rogge gebruikt. Het distilleren geschiedt in zowel pot- als in kolomketels. En dan is er nog Bourbon en Canadese whisky en likeuren op basis van whisky, Baileys, Sheridan’s, Drambuie, Jack Daniel’s Honey en Southern Comfort.

Grain whisky (graanwhisky) is gestookt uit om het even welke graansoort of een combinatie van graansoorten. Bijvoorbeeld tarwe, rogge, gerst of maïs. Malt whisky is whisky die uitsluitend is gestookt uit gemoute gerst en niet uit andere graansoorten. single malt whisky’s, bestaan uit whisky’s afkomstig van één distilleerderij. Deze whisky’s hebben vaak een wat meer uitgesproken smaak, bv. de whisky’s uit het westen van Schotland kenmerken zich door een zilte, jodiumachtige smaak.

Al bijna veertig jaar reist Fernand Dacquin door de wonderbaarlijke whiskywereld, op zoek naar de interessantste vertellingen en beelden. Hij bottelde 40 verhalen over bijzonder whiskyflessen, in zijn humoristische stijl. Uitzonderlijke whisky’s is grappig, verrassend en het ideaal cadeau voor de whiskyliefhebber. Fernand Dacquin reisde de hele wereld rond als journalist gespecialiseerd in toerisme en distillaten. Hij bezocht Schotland, de bakermat van de whisky, wel honderden keren en putte uit al die reizen inspiratie voor publicaties over whisky in kranten en magazines in Vlaanderen en Nederland. In 2011 werd hij Keeper of the Quaich, gewoonlijk voorbehouden voor mensen uit de whisky­industrie zelf. Hij is medeorganisator van de International Malt Whisky Festival Gent en werkt ook mee aan het festival in Den Haag. Voor zijn bijdrage aan het bekendmaken en verspreiden van de Schotse cultuur werd hij in 2017 opgenomen in de Royal Celtic Society, opgericht in 1820 door… Sir Walter Scott!

Fernand Dacquin Uitzonderlijke whisky’s, 40 flessen met een sterk verhaal 333 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo ISBN 9789401484909