Erik Verdonck, “Brouwers van Belgisch bier, de unieke Belgische biercultuur in 50 verhalen”, een uitgave van Lannoo.

België is met meer dan 1200! biersoorten, een echt bierland. Met meer dan 400! brouwerijen, zijn er dan ook over de door Unesco tot immaterieel cultureel werelderfgoed uitgeroepen biercultuur, veel verhalen te vertellen. Bierkenner en rasechte verteller, Erik Verdonck, focust in zijn boek op 50 brouwerijen, groot en klein, en vertelt de leukste, grappigste en meest verrassende anekdotes uit hun ontstaansgeschiedenis.

Naast de traditionele Abdij- en trappistenbieren en de saisonbieren, kennen we ook bieren met fruitige, kruidige, bittere en zure tinten, en zijn er de craftbieren, IPA’s (India Pale Ale), houtgerijpte bieren, sour ales (bv. Gose, Lambiek en Geuze of Vlaams Oud/Rood Bruin), en alcoholarme en-vrije bieren.

In het boek ligt het accent specifiek op brouwerijen. De keuze viel op brouwerijen in bepaalde steden en op de regio rond die steden in Vlaanderen en Wallonië, o.a. Brugge: De halve maan, regio Gent: Van Steenberge, Gent: Gruut, regio Dendermonde: De Landtsheer, regio Kortrijk: Omer Vander Ghinste en Van Honsebrouck, regio Bergen/Mons: St-Feuillien, Brussel: Brasserie de la Senne, Leuven: AB Inbev, regio Tienen: Hoegaarden en in de regio Namen: Maredsous.

In “De halve maan” in Brugge bv. wordt al sinds 1856 en zes generaties lang bier gebrouwen. In het museum wordt de unieke geschiedenis uit de doeken gedaan en er is ook een prachtige brasserie met uitzicht op de reien. Ook aan Brouwerij De Koninck in Antwerpen kan u een bezoek brengen. Wat dit bezoek uniek maakt, is dat het gaat om een interactieve belevenis, waar u met de modernste technologieën, het reilen en zeilen van de brouwerij leert kennen. Brouwerij Achouffe in de Belgische Ardennen, in de buurt van Houffalize, is het succesverhaal van twee schoonbroers. Het Chouffe bier is onder meer bekend vanwege de kabouters op de flessen, die een belangrijke rol spelen in het verhaal van de brouwerij.

“De Dochter van de Korenaar”, een kleine familiebrouwerij in het Belgische Baarle-Hartog, heeft tot doel om de beste Belgische, hout gerijpte bieren te brouwen. De bieren van de Dochter van de Korenaar, o.a. Beau Monde, Bravoure, Charbon, Belle-Fleur, Crime Passionel, Courage, Noblesse en Passe-Partout, worden over de hele wereld geëxporteerd. Westvleteren wordt door kenners het beste bier ter wereld genoemd. De Trappist Westvleteren die het moet opnemen tegen “Sint-Sixtus”, wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij in landelijke, West-Vlaamse Westvleteren.

Erik Verdonck schrijft vooral over gastronomie en toerisme, maar is ook gepassioneerd door de natuur. Hij maakt deel uit van The Belgian Beer Company, de oprichters van onder meer het online platform beertourism. Erik is een rasverteller, met intussen een twintigtal boeken op zijn naam, o.a. Bierland België, Rodenbach schenkt & schrijft geschiedenis en Het Belgisch Bierboek (samen met Luc De Raedemaeker. In de tijdschriften Grande, Touring Explorer, Pasar en Culinaire Ambiance verschenen geregeld reportages van zijn hand.

Erik Verdonck Brouwers van Belgisch bier, de unieke Belgische biercultuur in 50 verhalen 299 bladz. geïllustreerd uitg. Lannoo ISBN 9789401486484

https://www.stretto.be/2018/05/03/jef-van-den-steen-en-andrew-verschetze-over-belgische-trappisten-en-abdijbieren-bij-lannoo-een-magistraal-boek-op-uw-goeie-gezondheid/