“Jacques Duponchel, Vêpres pour Saint François d’Assise”, door Harmonia Sacra o.l.v. Yannick Lemaire, op het label Musica Ficta. Subliem!

De Franciscaanse organist en componist, Jacques Duponchel (ca. 1630-1685), kwam oorspronkelijk uit Douai. In zijn vocale werken, voornamelijk gewijd aan het religieus repertoire, combineerde hij de virtuositeit van de Italiaanse stijl met het vaardig contrapunt van de oude Franco-Vlaamse School. Op deze cd reconstrueert Harmonia Sacra het Officie van Eerste Vespers voor het feest van Sint Franciscus van Assisi in de Basilica Santi XII Apostoli in 1665. Een unieke gelegenheid om enkele van de muzikale bijzonderheden van de Franciscaanse ritus te (her)ontdekken.

Dit bijzonder hoogstaand programma belicht de diversiteit van muzikale praktijken in Romeinse kloosters in de 17de eeuw, gregoriaanse melodieën, het contrapunt van de Frans-Vlaamse school, begeleide polyfonie, canto fratto (plain-chant (gregoriaans) mesuré), afgewisseld met orgel- en instrumentale stukken. Het programma volgt het Breviarium romanum (1570) en het Officia propria (1583) van de Minderbroeders. Met uitzondering van de eerste antifoon, “Franciscus vir catholicus (Track 3), uit de Sacrae cantiones (1671), komen alle polyfone responsoria, psalmen en lofzangen (cantiques), uit de Psalmi vespertini (1665) van Jacques Duponchel.

Naast het werk van Duponchel, ontdekt u fragmenten uit Annuale (Venetië, 1645) van Giovanni Battista Fasolo (ca. 1598-1664), maestro di capella van de aartsbisschop van Monreale, fragmenten uit de Psalmodia vespertina (Rome, 1667) van Francesco Foggia (1604-1688), en 3 antifonen (Antiennes) van Julien de Spire († ca. 1250). De 8 vocale solisten worden begeleid door Diego Salamanca (theorbe), Louise Bouedo (viola da gamba) en Loris Barrucand (orgel).

Yannick Lemaire studeerde koordirectie in Parijs bij Claire Marchand en volgde een opleiding musicologie aan de François Rabelais Universiteit in Tours. Sinds hun oprichting was hij artistiek directeur van Harmonia Sacra en het Festival Embar(o)quement. Omdat hij graag zijn passie voor het vocale repertoire en de heilige muziek deelt, doceerde hij achtereenvolgens koorzang aan de CNR van Cergy-Pontoise, aan de ENM van Argenteuil, aan de CNR van Lille, aan de CRD van Cambrai, en werkte hij ook op de afdeling van het bisdom Cambrai voor de opleiding en begeleiding van koren, en was directeur van de Maîtrise-Cathédrale. Zijn gedeelde interesse met de musicoloog Fabien Guilloux in de herontdekking van het muzikaal erfgoed, in het bijzonder van de voormalige provincie Henegouwen in de 17de en 18de eeuw (nu Frans-Belgisch), voedt sinds 2002 zijn muzikaal werk evenzeer als zijn betrokkenheid bij het cultureel leven van Valenciennes, met producties met Harmonia Sacra rond de componisten Jacques Guislain Pamart(1637-1704) en Martin Berteau (1699-1771) in het kader van “Valenciennes 2017, culturele hoofdstad van de regio”, en de Franciscaan Jacques Duponchel.

Tracklist:

Giovanni Battista Fasolo Ricercata Quinta | Annuale, Venise 1645

Jacques Duponchel Deus in adiutorium meum intende (Répons) | Psalmi vespertini, Rome 1665

Jacques Duponchel Franciscus vir catholicus (Antienne) | Sacrae cantiones, Rome 1671

Jacques Duponchel Dixit Dominus Domino meo (Psaume 109) | Psalmi vespertini, Rome 1665

Julien De Spire Coepit sub Innocentio (Antienne)

Jacques Duponchel Confitebor tibi Domine (Psaume 110) | Psalmi vespertini, Rome 1665

Julien De Spire Hunc sanctus praelegerat (Antienne)

Jacques Duponchel Beatus vir qui timet (Psaume 111) | Psalmi vespertini, Rome 1665

Giovanni Battista Fasolo Brevis modulatio loco Antiphonae | Annuale, Venise 1645

Jacques Duponchel Laudate pueri Dominum (Psaume 115) | Psalmi vespertini, Rome 1665

Julien De Spire Hic creaturis imperat (Antienne)

Jacques Duponchel Laudate Dominum omnes gentes (Psaume 116) | Psalmi vespertini, Rome 1665

Jacques Duponchel Beatus vir qui inventus (Capitule) | Sacrae cantiones, Rome 1671

Giovanni Battista Fasolo Himnus In Festo Sancti Patris mei Francisci | Annuale, Venise 1645

Jacques Duponchel Magnificat (Cantique) | Sacrae cantiones, Rome 1671

Giovanni Battista Fasolo Post Magnificat loco Antiphonae brevis modulatio | Annuale, Venise 1645

Francesco Foggia Salve Regina (Antienne) | Psalmodia vespertina, Rome 1667

Jacques Duponchel Vêpres Pour Saint François d’Assise Harmonia Sacra Yannick Lemaire cd Musica Ficta MF8035