Luke Smith, “Het verhaal van Porsche. Een ode aan het legendarische automerk Porsche”, een uitgave van Kosmos.

Het onmiskenbaar ontwerp, de ongelooflijke techniek en de topprestaties maken dat de auto’s van Porsche tot de meest gewilde machines op aarde behoren. Het verhaal van Porsche vertelt de geschiedenis van dit wereldberoemd automerk en besteedt aandacht aan alle belangrijke modellen. Van James Deans 356 en de iconische 911 tot de ultramoderne 918 Spyder. Schitterende foto’s en meeslepende teksten vormen een eerbetoon aan een van de meest toonaangevende autofabrikanten ter wereld. Eerder verscheen ‘Het verhaal van Ferrari’ in deze reeks.

“Porsche” werd in 1931, opgericht door de Oostenrijkse autobouwer, Ferdinand Porsche (1875-1951). Hij stond ook aan de wieg van Volkswagen en behoorde tot de Oostenrijkse school van auto-ontwerpers. Ferdinand Porsche ontving in 1938 de Nationale Duitse Prijs voor Kunst en Wetenschap, de “Duitse Nobelprijs” en de daaraan verbonden 100.000 reichsmark. In de Tweede Wereldoorlog ontwierp Porsche, met wisselend succes, een aantal tanks, waaronder de enorme Maus. Daarnaast ontwierp hij ook militaire voertuigen, zoals o.a. de Kübelwagen, de Schwimmwagen e.d. Hij was lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij en de SS, hetgeen in 2013, na protesten leidde tot de verwijdering van zijn naam op borden in zijn geboorteplaats. Ferdinand Porsche was de vader van Ferry Porsche (1909-1998) en de grootvader van Ferdinand “Butzi” Porsche (1935-2012).

“The Story of Porsche” is een compact en mooi vormgegeven review van de iconische autofabrikant. Van de verleidelijke bochten tot de krachtige techniek, staat Porsche nl. al meer dan 90 jaar synoniem voor zowel luxe- als raceautoproductie. In The Story of Porsche wordt elk onderdeel van het legendarisch succes van het merk bestudeerd en gevierd, van het turbulent begin tot de klim naar de top van het ontwerp en de constructie van auto’s. Door erfgoed te combineren met innovatie en merkidentiteit met creativiteit, heeft Porsche enkele van de meest geliefde modellen van sport- en luxeauto’s geproduceerd.

Van de tijdloze ontwerpen van de 911 en Carrera, tot de dynamiek van de 917, heeft het legendarisch merk klasse en foutloze techniek in al zijn creaties gebracht. Met 19 overwinningen op Le Mans heeft Porsche ook bewezen net zo succesvol te zijn op het circuit als op straat, in gelijke mate vereerd, gerespecteerd en gekoesterd. Deze overwinningen op zowel het podium als op de markt worden hier in verbluffend detail weergegeven door middel van een inzichtelijke tekst en uitzonderlijke fotografie. “The Story of Porsche” werd vertaald door Willem Witteveen.

Luke Smith Het verhaal van Porsche Een ode aan het legendarische automerk Porsche 160 bladz. geïllustreerd uitg. Kosmos ISBN 9789043926256