Ontdek de barokcomponisten, Arnold, Döbel en Vilsmayr, op de cd, “ostinato”, door Ars Antiqua Austria en Salzburg Lute Consort, o.l.v. Gunar Letzbor, op het label Panclassics

Ars Antiqua Austria Zyklus 2017/18 im Brucknerhaus Linz - Linz

Ars Antiqua Austria Zyklus 2017/18 im Brucknerhaus Linz - Linz

Een ostinato, een constant herhaald basmotief (einem ständig wiederholten Bassmotiv), leende zich uitstekend voor improvisatie en inspireerde daarom veel barokcomponisten tot talloze meesterwerken. Gunar Letzbor stelde uit deze rijkdom een boeiend programma samen, met onder meer de bekende ciaconnes van Bertali en Schmelzer en twee sonates van Biber. Met betrekking tot de continuo-instrumentatie slaat Ars Antiqua Austria op deze cd nieuwe wegen in met een historische “Salzburgse luit continuo”, bestaande uit luit, chitarra attiorba en colascione (een luit met lange hals), dat ze speciaal voor dit programma hebben laten herbouwen. Heel bijzonder.

Op het programma staat werk van Heinrich Ignaz Biber (1644-1704), Georg Arnold (1621-1676), Antonio Bertali (1605-1669), Heinrich Döbel (1651-1693), Johann Joseph Vilsmayr (1663-1722) en Johann Heinrich Schmelzer (1623-1680).Nachgefragt: Gunar Letzbor | NDR.de - Orchester und Chor - NDR Das Alte Werk

De Oostenrijkse dirigent en violist Gunar Letzbor (°1961) studeerde compositie, directie en viool in Salzburg en Keulen. De kennismaking met Nikolaus Harnoncourt en Reinhard Goebel bracht hem ertoe zich te concentreren op de interpretatie van historische muziek. Gunar Letzbor was een vast lid van Musica Antiqua Köln, Clemencic Consort, La Folia Salzburg, Armonico Tributo Basel en de Wiener Akademie. Als onderdeel van zijn inzet voor deze ensembles probeerde hij jarenlang de verscheidenheid van Oostenrijkse barokmuziek tot uitdrukking te brengen. In 1995 richtte hij het ensemble Ars Antiqua Austria op, waarmee hij sensatie veroorzaakte met de opname van de Vioolconcerti van J.S. Bach, de Vioolsonates van Heinrich Ignaz Franz Biber en de Vioolsonates op. 4 van Viviani, tussen 1656 en 1660, violist aan het hof in Innsbruck. Gunar Letzbor is een veelgevraagd docent barokviool. Hij is professor aan de Muziekuniversiteit in Lübeck en docent bij verschillende zomercursussen voor de uitvoering en beoefening van historische instrumenten.ARS ANTIQUA AUSTRIA

Naast de vele concertuitvoeringen stonden de beginjaren van het ensemble Ars Antiqua Austria in het teken van musicologisch onderzoek van Oostenrijkse barokcomponisten. De overvloed aan herontdekte werken leidde tot verschillende succesvolle première-opnames van onbekend werk van R. Weichlein, H.I.F. Biber, F. Conti, G.B. Viviani, G.A.P. Pandolfi (Mealli), G. Arnold, A. Caldara, B.A. Aufschnaiter, J.J. Vilsmayr, J.P. Vejvanovsky, J. Schmelzer, G. Muffat, W.L. Radolt, C. Mouthon, J. B. Hochreither, F. J. Aumann en J.S. Bach. Ars Antiqua Austria heeft sinds 2002 hun eigen concertreeksen in het Weens Konzerthaus en sinds 2008 in het Brucknerhaus in Linz. De leden zijn Gunar Letzbor en Nino Pohn, viool, Markus Miesenberger, altviool en tenor, Peter Aigner, altviool, Jan Krigovsky, violone 8’, Michael Oman, blokfluit, Christian Simeth en Martin Mühringer, clarino (trompet), Stefan Reichinger, pauken, en Szilárd Chereji, violone 16’.ARS ANTIQUA AUSTRIA: Fotos

Tracklist:

Heinrich Ignaz Franz Biber: Passacaglia – Sonata 75

Georg Arnold: Capriccio

Antonio Bertali: Ciaccona

Heinrich Döbel: Sonata A-Dur

Johann Josef Vilsmayr: Sonata

Johann Heinrich Schmelzer: CiacconaArs Antiqua Austria & Gunar Letzbor | Facebook

Ars Antiqua Austria & Gunar Letzbor | Facebook

ostinato Ars Antiqua Austria Salzburg Lute Consort Gunar Letzbor cd Panclassics PC10444