“Amate Stelle, Arias for Anna Maria Strada”,door de sopraan, Marie Lys  en Abchordis Ensemble o.l.v. Andrea Buccarella, op het label Glossa.

Organisatie Oude Muziek :: Marie Lys & Abchordis Ensemble / Andrea  Buccarella

Organisatie Oude Muziek :: Marie Lys & Abchordis Ensemble / Andrea  Buccarella

De jonge Zwitserse sopraan Marie Lys ontdekte dat veel van de rollen die ze de afgelopen jaren in Händels werken had gezongen, speciaal gecomponeerd waren voor de gevierde, virtuoze sopraan, Anna Maria Strada del Pò (ca. 1703-1775), Händels prima donna van 1729 tot 1738. Daarop besloot ze om haar eerste solo-cd voor Glossa te wijden “La Stradina”. Begeleid door het Abchordis Ensemble en Andrea Buccarella, presenteert ze een programma dat de carrière van deze unieke sopraan en haar vocale kwaliteiten doet herleven.

De Italiaanse sopraan, Anna Maria Strada del Pò (1703-1775) uit Bergamo, was na Francesca Cuzzoni en Faustina Bordoni, Händels lievelingssopraan omdat ook zij ‘helemaal di petto ‘ zong. Dat betekent, dat ook zij in het hoofdbereik, een krachtige en sonore stemproductie had. Händel schreef meer rollen voor haar dan voor haar voorgangster, Francesca Cuzzoni  of haar opvolgster, Francesina. Hij nam La Stradina in 1729, samen met de alt Antonio Bernacchi , Antonia Merighi , Francesca Bertolli en de tenor Annibale Pio Fabri, in dienst voor zijn tweede Opera Academy in het King’s Theatre in Londen, waar de sopraan haar eerste optreden zong als Adelaide in zijn “Lotario”. Tijdens haar verblijf in Engeland werd Anna Maria Strada een beroemdheid. Ze had uitstekende contacten met de koninklijke familie en schijnt bijzonder goed te hebben kunnen opschieten met prinses Anne, die een leerlinge was van Händel en die als een groot muziekliefhebber, privéconcerten gaf aan het hof. Ook nadat de prinses in 1734, was getrouwd met prins Willem van Oranje-Nassau, nodigde de prinses, Strada in 1736 uit om naar Nederland te komen.

Op het programma staan aria’s van Antonio Vivaldi (1678-1741), Domenico Sarro (1679-1744), Georg Friedrich Händel (1685-1759), Leonardo Vinci (1690-1730) en Leonardo Leo (1694-1744), Baldassare Galuppi (1706-1785), Giovanni Alberto Ristori (1692-1753) en Nicola Antonio Porpora (1686-1768). De muzikale reis begint in Venetië met Vivaldi’s “La verità in cimento” uit 1720, en voert via Napels met aria’s uit opera’s van Domenico Sarro, Leonardo Leo en Leonardo Vinci, naar Londen met drie aria’s uit Händels opera’s Lotario, Alcina en Arminio. Na een succesvol decennium in Londen keerde ze in 1738 terug naar de Italiaanse podia, waar ze haar carrière afrondde met optredens in Napels en Turijn in opera’s van Ristori, Porpora en Galuppi. Op deze opname komt ook verloren gewaande operamuziek opnieuw aan het licht. Een treffend voorbeeld dienaangaande is de aria “Vi conosco amate stelle” uit Porpora’s “Tiridate”, waaraan deze cd zijn titel, “Amate Stelle”, ontleent. Lees voor de gelegenheid het boek, “Anna Maria Strada, Prima Donna of G. F. Handel” van de sopraan en musicoloog, Judit Zsovár (foto’s).Organisatie Oude Muziek :: 201916. Marie Lys & Abchordis Ensemble (Andrea  Buccarella) - Gennaro Manna - Arias in world premiere

Marie Lys behaalde haar Bachelor of Arts in Music – Voice of aan de Haute École de Musique de Lausanne met een prijs voor het beste recital (2010-2012). Ze studeerde aan het Royal College of Music in Londen, waar ze in 2014 cum laude afstudeerde, voor ze naar de International Opera School ging, waar ze in juli 2016 afstudeerde met een Artist Diploma in Opera. Ze won tweemaal het Concours de chant du Pour-cent culturel Migros, en ze kreeg de steun van de Leenaards, Irène Dénéréaz, Colette Mosetti en Friedl Wald Foundations, en van de Drake Calleja en de Josephine Baker Trusts. Ze was in 2017, winnares van het Concours International de Belcanto Vincenzo Bellini, en in 2018, winnares van de Competitie voor Barokopera Cesti.Andrea Buccarella - Amici della Musica di Padova

De dirigent, organist en klavecinist, Andrea Buccarella, geboren in Rome in 1987, begon zijn muziek studie als Puer Cantor in het koor van de Sixtijnse Kapel (1997 – 2000). Na het behalen van het diploma orgel aan het Conservatorio di Santa Cecilia in Rome (2008), studeerde hij cum laude af in klavecimbel en historische klavierinstrumenten bij Enrico Baiano (2016). In juni 2018 behaalde hij zijn masterdiploma klavecimbel aan de Schola Cantorum Basiliensis bij Andrea Marcon, en in augustus van dat jaar, won hij de eerste prijs en de Outhere Award, op de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua in Brugge, de eerste Italiaan die deze prijzen in de geschiedenis van de wedstrijd behaalde.Abchordis Ensemble werd in 2011 opgericht met de wens om een licht te laten schijnen op onuitgegeven meesterwerken van de Italiaanse barok. Daartoe heeft het ensemble een zorgvuldige en nauwgezette muzikale onderzoeksactiviteit ondernomen, voornamelijk gewijd aan het herontdekken van Italiaanse, religieuze muziek uit de 17de – en 18de eeuw. In 2012 kreeg het ensemble met hun eerste project “Virgo Singularis”, twee residenties in het Cultureel Centrum in Ambronay (Frankrijk) en het Collegio Ghislieri in Pavia. Beide residenties werden in 2015 vernieuwd in het kader van het EEEmerging emerging young European ensemble-programma.

In 2013 werd het ensemble uitgenodigd om deel te nemen aan de REMA Showcase (Réseau Européen de Musique Ancienne) in Marseille, waar het de publieksprijs won, en in 2015 won het de eerste prijs op de internationale Händel Wedstrijd in Göttingen. In 2016 bracht het Abchordis Ensemble hun eerste album ‘Stabat Mater’ uit, volledig gewijd aan religieuze muziek van de Napolitaanse barok, inclusief première opnames van niet-gepubliceerde werken van Gennaro Manna, Aniello Santangelo en Giacomo Sellitto. In mei 2018 kwam hun nieuwe cd, “Dies Irae”, uit met een opname van religieuze en instrumentale muziek uit de Napolitaanse barok in wereldpremière. “Dies Irae” was het tweede hoofdstuk van hun musicologisch onderzoek “Sacre Stravaganze”, gewijd aan onbekende en ongepubliceerde, Italaanse barokmuziek. Beide opnames zijn uitgebracht door SONY Deutsche Harmonia Mundi met internationaal lovende kritieken.Calendar — Abchordis Ensemble

Tracklist:

Vivaldi: La verita in cimento: Con piu diletto il mio Cupido

Sarro: Tito Sempronino Gracco: Se veglia, se dorme, lamante mio core

Handel: Lotario: Scherza in mar la navicella

Vinci: Eraclea: Io gelosa non sono – Il ruscelletto amante

Leo: Achille in Sciro: Ma per pietà – Non vedi tiranno chio moro daffanno

Handel: Alcina: Ah! Mio cor!Lys | MITO SettembreMusica

Leo: Zenobia in Palmira: Quando irato il ciel soscura

Galuppi: Adriano in Siria: Infelice in van mi lagno

Leo: Achille in Sciro: No, ingrato, amor non senti

Handel: Arminio: Scaglian amore e sangue

Ristori: Adriano in Siria: Oh Dio, mancar mi sento

Porpora: Tiridate: Non so piu dovio sia

Porpora: Tiridate: Vi conosco amate stelle

Sopraan Marie Lys zingt aria's van Vivaldi, Galuppi en Sarro

Sopraan Marie Lys zingt aria's van Vivaldi, Galuppi en Sarro

Amate Stelle Arias for Anna Maria Strada Marie Lys Abchordis Ensemble, Andrea Buccarella cd Glossa GCD923536