Jos Vandervelden & Alexander Dumarey, “De verloren en de verborgen geschiedenis van Vlaanderen”, 2 bijzondere uitgaven van Davidsfonds.

Net als in “De verborgen geschiedenis van Vlaanderen”, koos Jos Vandervelden voor dit boek 50 plekken waar het anekdotisch verhaal een flard uit de grote geschiedenis blijkt te zijn. Hij leidt ons naar dorpen als Kaulille, Grammene en Heule waarvan te weinig bekend is dat ze de geschiedenis hebben gekleurd of hij speurt naar het verloren verleden van steden als Antwerpen, Leuven en Gent, ver van de gebruikelijke standbeelden en monumenten.

In “De verborgen geschiedenis van Vlaanderen” namen Jos Vandervelden & Alexander Dumarey u mee naar plaatsen waar revoluties ontketend zijn, waar bloed is gevloeid, heldendaden zijn verricht, massa’s samenstroomden, uitvindingen verbluften of sociale omwentelingen gebeurden. U ontdekte de Westhoek, Ronse, het Kempisch kanaal, het bos van Wijnendale, de beuken van het Zoniënwoud, de Goudberg, de velden van Neerwinden, het dorpje Minderhout of de Stampkothoeve in Zuidschote. Steeds ging het om plekken waarvan mensen vandaag niet meer beseffen wat er zich ooit allemaal heeft afgespeeld en waar het verleden niet meer aanwezig lijkt te zijn. Jos Vandervelden legde die verborgen geschiedenis van Vlaanderen bloot in vijftig fascinerende verhalen. Hij loodste u mee naar plaatsen waar u anders achteloos aan de geschiedenis voorbij zou lopen, naar de grote steden en van Lommel tot Damme. Ook dit boek was geïllustreerd met historisch archiefmateriaal én exclusieve foto’s van Alexander Dumarey.

Nu is hun “De verloren geschiedenis van Vlaanderen” opnieuw een uitstekend gedocumenteerd boek, dat kriskras door de geschiedenis van Vlaanderen slingert. Van de zuiveringen door de hertog van Alva tot de veroordeling van collaborateurs na de Tweede Wereldoorlog. En wat had Pink Floyd met Leuven Vlaams te maken, of Dr Jekyll and Mr Hyde met de steenbakkerijen van Boom? Ook in dit boek ontbreekt het beeld niet, want Alexander Dumarey fotografeerde nl. de 50 plaatsen zoals ze er vandaag uitzien, banaal en alledaags of nog glanzend van de verloren geschiedenis.

Elk van de vijftig plekken in dit boek, beslissende, rampzalige, wereldse, revolutionaire en herborene plekken, verdeeld in 5 hoofdstukken, heeft zo’n verloren geschiedenis. Bij de selectie hielp het als de plek zelfs meerdere keren de gang van het verleden beroerde. Want hoe mooi is het als een stuk medische geschiedenis ook een oorlogsverhaal blijkt te zijn, als de ontwikkeling van het transport een hand heeft in de geschiedenis van de vrije tijd, als een militaire school plots een stukje popgeschiedenis wordt, of als een tragisch ongeluk, een flard in de groei van de stedenbouw blootlegt.Jos Vandervelden - Standaard UitgeverijStandaard Uitgeverij

Alexander Dumarey - Wikipedia

Als deze boeken iets willen aantonen, is het wel, dat het verleden lang niet enkel geschreven is door heersers en al die andere lieden met macht. Veel geschiedschrijving gaat er te gemakkelijk van uit dat de loop der dingen is bepaald door een vingerknip op een troon in een vermaarde stad of door een krabbel aan een bureau in een kabinet. Neen, de Vlaamse geschiedenis is net zo goed gestuurd vanuit provincieplaatsjes als Grammene (Deinze) of Heule, uithoeken als Voeren of Hoogstade, of vanuit Balen of Overpelt. De ganse historische ontwikkeling werd mede bepaald door eenvoudige mensen, mensen die zich te pletter werkten in de fabrieken van Kaulille (Bocholt), Geraardsbergen en Aalst, door misnoegden, die de straten van Waterschei en Brussel in vuur en vlam zetten, of door de ongelukkigen in noodlottige plekken als Zichen-Zussen-Bolder, de dorpjes Vingt en Meigem, en Ruisbroek. Beide boeken boeien van het begin tot het einde. Ze combineren anekdotiek met historische feiten, wat ze zeer ontwapenend en onderhoudend maken. Uniek. Zeker lezen!De verborgen geschiedenis van Vlaanderen | Jos Vandervelden, Alexander  Dumarey | Geschiedenis | 9789022338452 | Standaard Boekhandel

Jos Vandervelden & Alexander Dumarey De verborgen geschiedenis van Vlaanderen bladz. geïllustreerd uitg. Davidsfonds ISBN 9789022338452

De verloren geschiedenis van Vlaanderen - broché - Jos Vandervelden, Alexander  Dumarey, Livre tous les livres à la Fnac

Jos Vandervelden & Alexander Dumarey De verloren geschiedenis van Vlaanderen 254 bladz. geïllustreerd uitg. Davidsfonds ISBN 978 90 223 3949 7