Ontdek, “Gian Francesco Malipiero, The String Quartets Complete Edition”, door Quartetto di Venezia, op het label Dynamic. Wat een verrijking!

Io sono Musica: martedì 20 novembre al Toniolo protagonista è il Quartetto  di Venezia per narrare i quartetti di Ludvig Van Beethoven | Comune di  Venezia - Live - Le notizie di

Io sono Musica: martedì 20 novembre al Toniolo protagonista è il Quartetto  di Venezia per narrare i quartetti di Ludvig Van Beethoven | Comune di  Venezia - Live - Le notizie di

Deze dubbel cd is een heruitgave van een in 1996 opgenomen cyclus. Malipiero’s 8 strijkkwartetten werden in 44 jaar tijd gecomponeerd en vertonen een opvallend boeiende, stilistische, sonore ontwikkeling. Niet uitstellen om ze te ontdekken!

Napoli Sala Maddaloni - Gian Francesco Malipiero (Venezia, 18 marzo 1882 –  Treviso, 1º agosto 1973) è stato un compositore italiano. Figlio di Luigi e  di Emma Balbi, proveniva da una famigliaGian Francesco Malipiero (1882-1973) (foto’s), de zoon van een dirigent en pianist en de kleinzoon van de operacomponist, Francesco Malipiero (1824-1887), studeerde aan de conservatoria van Venetië en Bologna, o.a. bij Marco Enrico Bossi (1861-1925). Na zijn afstuderen werd Malipiero assistent van de blinde operacomponist, Antonio Smareglia (1854-1929). In 1905 keerde Malipiero terug naar Venetië, maar van 1906 tot 1909, was hij vaak in Berlijn om les te volgen bij Max Bruch. In 1913 verhuisde hij naar Parijs, waar hij kennis maakte met composities van Ravel, Debussy, Falla, Schönberg en Alban Berg.Gian-Francesco Malipiero (Composer) - Short Biography

Het belangrijkste was dat hij de première bijwoonde van Stravinsky ’s Le Sacre du Printemps, kort na een ontmoeting met Alfredo Casella en Gabriele d’Annunzio. In 1917 vestigde hij zich in Rome en in 1923, richtte hij samen met Alfredo Casella en Gabriele D’Annunzio, de “Corporazione delle Nuove Musiche” op. Van 1921 tot 1924, was hij professor compositie aan het Conservatorium van Parma. In 1932 werd hij professor compositie aan het toenmalige Liceo Musicale in Venetië, dat hij vervolgens leidde van 1939 tot 1952. Daar was hij de leraar van onder meer Luigi Nono. Asolo

Als componist werd hij bekend door zijn “Impressioni dal vero” (1910-1915). Nadat hij zich in 1923, definitief had gevestigd in het stadje Asolo (foto) in de provincie Treviso (regio Veneto), begon Malipiero met het redactioneel werk waarvoor hij het meest bekend zou worden, nl. een volledige uitgave van het hele oeuvre van Claudio Monteverdi, van 1926 tot 1942, en na 1952, met het redigeren van veel van Vivaldi ’s concerti in het Istituto Italiano Antonio Vivaldi.Venezia, Auditorium "Lo Squero": Quartetto di Venezia con Sandro  Cappelletto | OperaClick

De 8 strijkkwartetten, die Malipiero tussen 1920 en 1964 componeerde, vormen een belangrijk deel van de Italiaanse kamermuziek en weerspiegelden zijn opeenvolgende muzikale voorkeuren. De eerste twee vormden een verbonden eenheid en omarmden zijn radicale antiromantiek in de vroege jaren ‘20. De nrs. 3 en 4 deelden structurele overeenkomsten en fungeerden als een soort laboratorium voor zijn symfonieën van die tijd. Het Kwartet nr. 5 werd geïnspireerd door zijn theatraal werk, terwijl hij in zijn nr. 6, een nieuwe narratieve dimensie verkende. Met de twee late kwartetten betrad Malipiero een wereld van chromatiek, waar de vrijheid van toonkleur de top bereikte van verbeeldingskracht en prestatie. Een heuse ontdekking!Quartetto di Venezia - Squire Artists

Het Quartetto di Venezia is een befaamd, Italiaans strijkkwartet dat actief is sinds 1981. De leden zijn Andrea Vio en Alberto Battiston, viool, Mario Paladin, altviool en Angelo Zanin, cello.Allo Squero il Quartetto di Venezia e Massimo Mercelli | Blog de Luxeavenise

Inhoud:

String Quartet No. 1 ‘Rispetti e strambotti’

String Quartet No. 2 ‘Stornelli e ballate’

String Quartet No. 3 ‘Cantari alla madrigalesca’

String Quartet No. 4

String Quartet No. 5 ‘Dei capricci’

String Quartet No. 6 ‘l’Arca di Noe’

String Quartet No. 7

String Quartet No. 8 ‘per Elizabetta’Quartetto D'Archi Di Venezia | Discografia | Discogs

Quartetto D'Archi Di Venezia | Discografia | Discogs

Gian Francesco Malipiero The String Quartets Complete Edition Quartetto di Venezia 2 cd Dynamic CDS7976