John Goodlad, “De zoutwegen, hoe vis de Europese cultuur veranderde”, een heel originele uitgave van Noordboek.

The Salt Roads: How did salt fish from Shetland become one of the staple  foods of Europe?

The Salt Roads: How did salt fish from Shetland become one of the staple  foods of Europe?

Dit is het buitengewoon verhaal van hoe gezouten vis uit Shetland een van de basisvoedingsmiddelen van Europa werd, een economische bloei veroorzaakte en kunstenaars, schrijvers en muzikanten inspireerde. Het varieert van de woeste wateren van de Noord-Atlantische Oceaan, de met ijs gevulde fjorden van Groenland en de afgelegen eilanden van Faeröer, tot de eettafels van de Londense middenklasse, de bacalao-restaurants van Spanje en de joodse shtetls van Oost-Europa. Een aanrader!

The Salt Roads: How did salt fish from Shetland become one of the staple  foods of Europe?

De zoutvisindustrie heeft de economie van de Shetland eilanden meer dan tweehonderd jaar aangedreven, en haring en kabeljauw van hier waren in heel Europa een basisvoedsel. Behalve in de economie is de visserij doorgedrongen in de cultuur van Europa en heeft zij kunstenaars, musici, filmmakers en schrijvers geïnspireerd. In dit fascinerend boek leest u over hoe de zoutvisindustrie de Europese cultuur vormde en beïnvloedde. Het gaat van de wilde wateren van de Noord-Atlantische Oceaan en de afgelegen met ijs gevulde fjorden van West-Groenland tot Baskenland, van de visgronden van IJsland tot de joodse sjtetls van Polen en van de bergen van Faeröer tot de vlakke kustlijn van Nederland. Hun werk is prachtig in dit boek verweven. John Goodlad volgt nl. niet alleen de historische draad en onderzoekt hoe zeer verschillende culturen werden samengebracht door de handel in gezouten vis, maar ontmoet ook degenen wier leven draait om de industrie in de 21ste eeuw en behandelt actuele thema’s als duurzaamheid, klimaatverandering en voedselkeuzes.An epic of steam and steel - Frontiers Magazine

“The Salt Roads”/”De zoutwegen” is een vermakelijke maar tevens een waardevolle herinnering aan een vergeten tijd. Het boek is geschiedenis, actie op volle zee, met persoonlijke memoires, volksverhalen en filologie. “The Salt Roads, How Fish Made a Culture” werd vertaald door Debby Nieberg/Vitataal.Influential researcher John Goodlad, author of 'A Place Called School,'  dies | UW College of Education

John Goodlad is een Shetlander die in de visindustrie werkt. Hij was jarenlang de stem van de Shetland-visindustrie als CEO van de Shetland Fishermen’s Association voordat hij viskweker werd. Inmiddels adviseert hij diverse nationale en internationale seafood organisaties en bedrijven. Zijn vorig boek, “The Cod Hunters”, stond trouwens op de shortlist van de Maritime Foundation’s Mountbatten Award for Best Maritime Book in 2020.Voedselbehoud, gezouten vis is vis uitgehard met droog zout en dus bewaard  voor later | Premium Foto

Voedselbehoud, gezouten vis is vis uitgehard met droog zout en dus bewaard  voor later | Premium Foto

John Goodlad De zoutwegen, hoe vis de Europese cultuur veranderde 292 bladz. geïllustreerd uitg. Noordboek ISBN 9789464710052