“Vaughan Williams, Howells, Delius & Elgar”, door Sinfonia of London o.l.v. John Wilson, op het label Chandos. Magnifiek!

At last, late swallows summon spring - Farming Independent

At last, late swallows summon spring - Farming Independent

Deze nieuwe cd bevat twee van de grootste, Britse werken voor strijkorkest, Ralph Vaughan Williams’ “Fantasia on a Theme van Thomas Tallis”, en Sir Edward Elgar’s “Introduction and Allegro”. Elgars baanbrekend werk, geschreven in opdracht van het nieuw opgericht London Symphony Orchestra en in première gegaan in 1905, is geïnspireerd op het barokke concerto grosso en bevat een solo strijkkwartet in contrast met de volledige symfonische strijkerssectie. Deze orkestrale krachten werden ook overgenomen door Herbert Howells in zijn “Concerto for String Orchestra” uit 1938.

Vaughan Williams's Fantasia on a Theme of Thomas Tallis | Classical Music

Rond het begin van de 20ste eeuw zette Ralph Vaughan Williams (1872-1958) zich af van Duitse invloeden en begon in een meer Engelse stijl, “hearty, folk-like dance tunes” te componeren, geïnspireerd door het prachtig, Engels landschap en de Engelse volksmuziek uit Gloucestershire en Surrey. Ralph Vaughan Williams verkreeg in 1910, voor het eerst bekendheid met zijn hier opgenomen, “Fantasia on a Theme by Thomas Tallis” voor strijkkwartet en strijkorkest, gebaseerd op een van negen thema’s van Thomas Tallis, die gepubliceerd werden in de Psalter van aartsbisschop Parker in 1567. Thomas Tallis (1505-1585) was actief tijdens de regeerperiodes van Henry VIII, Edward VI, Mary I en Elizabeth I. Hij beheerste alle vormen, zowel de oude als de nieuwe. Hij overleed in 1585. Thomas Tallis (ca.1505-1585) wordt beschouwd als de grondlegger van de Engelse, anglicaanse kathedraalmuziek. Hoewel hij katholiek bleef, genoot hij een grote waardering aan het hof. Aanvankelijk was hij organist aan Waltham Abbey in Essex en aan de kathedraal van Canterbury. Vanaf 1543 was hij in dienst als Gentleman of the Chapel bij Queen Mary. De koningin schonk hem in 1557 het huis ‘Minster’ in Thanet in Kent. Daarna trad hij in dienst van Koningin Elizabeth die hem in 1575 samen met William Byrd, het alleenrecht gaf voor het drukken van muziek en handel in muziekpapier. Als eerste brachten Byrd en Tallis een verzameling Latijnse motetten uit, met o.a. 16 werken van Tallis. De twee Masters waren toen gezamenlijk organist van de Chapel Royal.Herbert Norman Howells (1892-1983) - Find a Grave Memorial

De Engelse organist en componist van voornamelijk kerkmuziek, Herbert Howells (1892-1983), kreeg les van Herbert Brewer in de kathedraal van Gloucester, en studeerde orgel  bij Ivor Gurney en Ivor Novello. Hij voltooide zijn muziekstudie aan het Royal College of Music te Londen bij Charles Villiers Stanford, Charles Hubert Parry en Charles Wood. In 1915 werd bij Howells echter de ziekte van Graves geconstateerd, een ernstige schildklierafwijking. Hij werd hiervoor als eerste Britse patiënt behandeld met stralingstherapie. Door zijn ziekte kwam hij als militair niet in actie tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1917 was hij korte tijd organist van de kathedraal van Salisbury. Aan het Royal College of Music kreeg hij in 1920 een aanstelling als docent. Met Robert Runciman Terry die verbonden was aan de kathedraal van Westminster, werkte hij aan de heruitgave van Latijnse kerkmuziek uit het Tudor tijdperk. In 1935 was de dood van zijn negenjarige zoon Michael, een grote schok voor Howells. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Howells in als organist van St. Johns’ College te Cambridge. Howells’ composities en zijn werkzaamheden als docent en examinator, maakten hem tot een gerespecteerd persoon in de Britse muziekwereld. Hij ontving onder andere een eredoctoraat van de universiteit van Cambridge.Frederick Delius - Wikipedia

Edward Elgar (1857–1934) | Composer | Biography, music and facts

Delius’ “Late Swallows” is het enige stuk dat oorspronkelijk niet voor strijkorkest is gecomponeerd. Het werd nl. gearrangeerd uit het langzame deel van Delius’ String Quartet door zijn amanuensis, Eric Fenby. Sir Edward Elgar’s “Introduction and Allegro” voor strijkers, op. 47, werd in 1905 gecomponeerd voor een uitvoering in een volledig Elgar-concert door het nieuw gevormd London Symphony Orchestra. Elgar componeerde het voor strijkkwartet en strijkorkest om de virtuositeit van de spelers te laten horen. Hoewel de aanvankelijke kritische ontvangst op zijn best lauw was, werd de partituur al snel erkend als een meesterwerk. Het werk, een soort symfonisch gedicht voor strijkorkest met een aantal prominente thema’s, werd opgedragen aan Samuel Sanford, die ertoe had bijgedragen dat Elgar in juni 1905, een eredoctoraat in de muziek ontving van Yale University.

De oorspronkelijke Sinfonia of London werd in 1955 door Gordon Walker, een lid van de vooraanstaande, Engelse fluitisten familie (foto), speciaal opgericht voor het opnemen van filmmuziek. Het orkest ontstond toen er een breuk was in de toekomstige visie van het London Symphony Orchestra, waarbij veel LSO-leden vertrokken om zich bij de Sinfonia of London aan te sluiten om het lucratiever filmgeluidswerk op zich te nemen. Het orkest speelde de muziek van veel Britse en Amerikaanse films uit de jaren vijftig en zestig, en maakte o.a. de opname van de soundtrack uit 1958 van de Alfred Hitchcock-thriller “Vertigo”, met muziek van Bernard Herrmann, o.l.v. e Schotse dirigent, Muir Mathieson (1911-1975), “head of the music department” van Alexander Korda’s Denham Film Studios, voor Mercury Records.

Eén van de meest gevierde commerciële, klassieke opnames van het origineel orkest was de eerste opname o.l.v. Colin Davis, van Mozarts Symfonieën 29 en 39, uitgegeven door World Record Club (TZ 130), samen met de opnames uit 1963 o.l.v. Sir John Barbirolli, van de Serenade for Strings van Elgar en de Fantasia op een thema van Thomas Tallis van Ralph Vaughan Williams voor EMI Classics. Hans Swarowsky dirigeerde het orkest voor de opname voor World Record Club Ltd. (WRC T 11) van Beethovens 5de symfonie en Egmont Ouverture (foto). Het oorspronkelijke orkest hield op met optreden in de jaren ‘60.

In 1982 werd de naam, Sinfonia of London, gekocht door Peter Willison en Howard Blake met het doel een naam te hebben voor de eerste opname van de sublieme muziek van Blake bij de meesterlijke animatiefilm, “The Snowman” (foto). In februari 1998 werd Bruce Broughton na Blake, benoemd tot tweede muzikaal leider van het orkest. Onder leiding van Peter Willison nam het orkest veel soundtracks op voor grote Hollywood-films, waaronder ‘Batman’, ‘The Mummy Returns’, ‘Lara Croft’, ‘Tomb Raider’, ‘Lost in Space’, ‘The Lawnmower Man’, ‘Stargate’, ‘Tombstone’, ‘RoboCop’ en ‘Young Sherlock Holmes’.Sinfonia of London werd in 2018 door John Wilson (°1972) (foto) omgevormd tot zijn derde incarnatie om een reeks opnameprojecten te realiseren, te beginnen met een opname (foto) van Korngolds Symfonie in fis op. 40, uit 1947-1952, voor het label Chandos.

De Britse dirigent, arrangeur en musicoloog, John Wilson (foto’s) is de oprichter van het John Wilson Orchestra en Associate Guest Conductor van het BBC Scottish Symphony Orchestra. Eind jaren ’80, studeerde hij muziek aan Newcastle College, waar hij reeds verschillende ensembles dirigeerde, waaronder een 96-koppig orkest en koor voor een concertversie van West Side Story. Hij schreef en regisseerde zijn eigen pantomime in deze periode en dirigeerde ook voor veel lokale amateurtoneelverenigingen. Later ging hij naar het Royal College of Music, eerst voor percussie en later voor compositie en directie. Gedurende deze tijd won hij de Tagore Gold Medal van de instelling voor uitmuntende academische excellentie. De afgelopen jaren heeft Wilson zich toegelegd op het dirigeren van orkesten en opera’s, waarbij hij de laatste begon met een reeks uitvoeringen van de komische opera, “Ruddigore” (1887), van Gilbert & Sullivan voor Opera North begin 2010. Hij was chef-dirigent van het Iers RTÉ Concert Orchestra (Raidió Teilifís Éireann (RTÉ) (“Radio Television Ireland”)), van 1 januari 2014 tot december 2016, en werd in september 2016, Associate Guest Conductor van het BBC Scottish Symphony Orchestra.

Tracklist:

-Ralph Vaughan Williams

Fantasia on a Theme by Thomas Tallis  for Double String Orchestra

-Herbert Howells

Concerto for String Orchestra  (To Sir Adrain Boult)

-Frederick Delius

Late Swallows, Slow Movement from String Quartet, arranged 1962-63 for String Orchestra by Eric Fenby (1906-1997)

-Sir Edward Elgar

Introduction and Allegro, Op.47 for Strings (Quartet and Orchestra) (To his friend Professor S.S. Sanford, Yale University, U.S.A.)Endless Lush Pastures and Farmlands of England. Beautiful English  Countryside with Emerald Green Fields and Meadows Stock Image - Image of  europe, english: 217796099

Delius / Elgar / Sinfonia of London - Music for Strings - Amazon.com Music

Endless Lush Pastures and Farmlands of England. Beautiful English  Countryside with Emerald Green Fields and Meadows Stock Image - Image of  europe, english: 217796099

Vaughan Williams, Howells, Delius & Elgar – Music for Strings Sinfonia of London, John Wilson cd Chandos CHSA5291