David Bainbridge, “Paleontologie Een geïllustreerde geschiedenis”, alweer een unieke uitgave van Noordboek.

Paleontology An Illustrated History Reviewed

Paleontology An Illustrated History Reviewed

In zijn schitterend geïllustreerd boek bespreekt David Bainbridge de belangrijkste vondsten uit de paleontologie. Ook de onderzoekers zelf komen in beeld. Hij begint zijn verhaal in de oudheid, toen fossielvondsten nog leidden tot de wildste speculaties over mythische dieren…

History of Geology: When pterosaurs were still mammals: evolving views of  the flying dragons

Pas in de 18de eeuw werd paleontologie een serieuze wetenschap. Inmiddels werken paleontologen met de modernste (DNA-) technieken. De belangrijkste paleontologen staan samen met hun mooiste vondsten in dit boek. Als dit boek iets laat zien, dan is het wel, dat de paleontologie zich altijd heeft bewogen en nog beweegt op het raakvlak van wetenschap en kunst. Geniet van dit panoramisch boek vol verbluffende illustraties, van vroege schetsen en gravures tot oogverblindende paleoart en hightech computerreconstructies.Wat is een paleontoloog? | Willem Wever

Mensen stuitten al sinds de prehistorie op de versteende overblijfselen van oude dieren, wat leidde tot verhalen over gigantische honden, dodelijke draken, boomgoden, zeeslangen en allerlei vreemde en wonderbaarlijke wezens. In dit rijk geïllustreerd boek vertelt David Bainbridge over hoe legendes als deze geleidelijk aan de aanleiding vormden voor de moderne, fascinerende wetenschap van de paleontologie, en hoe deze baanbrekende discipline onze kijk op de natuurlijke wereld heeft hervormd. Bainbridge neemt u mee van het oude Griekenland naar de 18de eeuw, toen paleontologie begon samen te smelten met het wetenschappelijk veld dat we vandaag kennen, en bespreekt hoe hedendaagse paleontologen, geavanceerde technologieën gebruiken om de ontdekkingen van heden en verleden uit te werken.Visite découverte - La Galerie de Paléontologie et d'Anatomie comparée |  Galeries, Jardins, Zoo - Jardin des Plantes

Hij brengt de verhalen en paleontologen achter enkele van de grootste fossiele vondsten aller tijden tot leven, en kijkt ook naar de toekomst van de discipline en bespreekt hoe het snel herstel van DNA en ander genetisch materiaal uit het fossielenbestand, een revolutie teweeg zal brengen in ons begrip van de oorsprong en evolutie van het oude leven.

Er zijn vier hoofdstukken, die elk zijn onderverdeeld in vier sub onderwerpen. De onderwerpen zijn over het algemeen in chronologische volgorde van de ontdekking, in tegenstelling tot de tijd dat het fossiele organisme leefde. De meeste sub onderwerpen zijn “speciale onderwerpen”, d.w.z., ze concentreren zich op iets specifieks, b.v. fossielen, Marsh en Cope, Mary Anning (foto), Luis Leaky, of Lyuba, de mammoetbaby. Pas aan het eind van de 17e eeuw werden fossielen erkend als de overblijfselen van vorig leven. Paleontologie - De Standaard Mobile

Paleontologie als wetenschap begon pas aan het begin van de 19e eeuw. Sommigen beweren dat het zijn hoogtepunt bereikte in de tweede helft van de 19e eeuw, nadat dinosaurussen waren ontdekt in het Amerikaanse Westen. Het laatste hoofdstuk behandelt de moderne tijd van 1980 tot 2020, toen paleontologie een hightech, informatierijke onderneming begon te worden, waarbij o.a. gebruik werd gemaakt van analytische chemie, CT-scanning, cladistiek. “Paleontology: An Illustrated History” werd vertaald door Erick Vermeulen.Niettemissen!Amazon.com: David Bainbridge: Books, biography, log, audiobooks, Kindle

David Bainbridge werkt aan de Universiteit van Cambridge en is fellow van St Catharine’s College. Bij Princeton University Press publiceerde hij meerdere boeken, waaronder “How Zoologists Organize Things”.Paleontologie schakel met het verleden, 1985 (BB02649) - YouTube

Paleontologie schakel met het verleden, 1985 (BB02649) - YouTube

David Bainbridge Paleontologie Een geïllustreerde geschiedenis 256 bladz. uitg. Noordboek ISBN 9789056155957