“Francesco Durante, Concerti per archi”, door de Accademia dell’Annunciata o.l.v. Riccardo Doni, op het label Arcana. Een hoogtepunt!

Accademia dell'Annunciata | Home

Accademia dell'Annunciata | Home

Francesco Durante, maestro di cappella in twee conservatoria in Napels, was een van de prominente vertegenwoordigers van de 18de-eeuwse Napolitaanse school. Naast 9 concerti voor strijkers van Francesco Durante (1684-1755), ontdekt u een Sinfonia voor 4 violen en Continuo van Nicola Fiorenza, (ca.1700-1764) en een Concerto voor cello en strijkers met als solist, Marcello Scandelli, van Nicola Antonio Porpora (1686-1768). Niet te missen!

Napels heeft door de eeuwen heen een belangrijke en levendige rol gespeeld, niet alleen in de muziek van Italië, maar ook in de West-Europese muziektradities in het algemeen. Deze invloed strekte zich uit van de conservatoria voor oude muziek in de 16de eeuw tot de muziek van Alessandro Scarlatti tijdens de barok en de komische opera’s van Pergolesi, Piccinni en, uiteindelijk, Rossini en Mozart. De Napolitaanse School, (o.a. Domenico Sarro, Francesco Mancini, Giuseppe Porsile en Nicola Fiorenza), van muziekhistorisch belang tussen de Romeinse School en de Venetiaanse School, was een groep 17de –en 18de -eeuwse operacomponisten, die allen in Napels studeerden of werkten. De bekendste was Alessandro Scarlatti met wie de moderne opera begon, en Francesco Provenzale, die algemeen beschouwd wordt als de oprichter.

Uniek in de geschiedenis van de Napolitaanse muziek, is weliswaar dat Francesco Durante geen enkele opera componeerde en zich uitsluitend wijdde aan pedagogische werken en aan het componeren van religieuze en instrumentale muziek. Zijn Concerti per archi behoren tot de belangrijkste bijdragen aan het genre van het orkestconcert en ze vertegenwoordigden het hoogtepunt van de vroege 18de-eeuwse Napolitaanse stijl. Durante combineerde nl. de belangrijkste esthetische benaderingen van die tijd, van de strengere contrapuntische stijl, geïllustreerd door fuga-, canon- en recercare-bewegingen, tot de nieuwe galante stijl, die voortkomt in de langzame cantabile bewegingen of in bewegingen, gemarkeerd als Affettuoso of Amoroso. Naast de acht bekendere Concerti die in alle manuscriptbronnen zijn opgenomen, bevat deze opname ook een negende concert dat in één enkele, maar gezaghebbende bron is gevonden.Accademia dell'Annunciata | Home

De Accademia dell’Annunciata is een orkest met heel bijzondere, historische instrumenten, opgericht in 2009 in Abbiategrasso (Milaan), in het gebouw van het voormalig Convento dell’Annunciata, een architectonisch juweel, gebouwd door hertog Galeazzo Maria Sforza in de tweede helft van de 14de eeuw. In de loop der jaren heeft het repertoire van het orkest onder leiding van Riccardo Doni, een breed scala aan periodes en stijlen omarmd, van de barok van Bach, Händel en Vivaldi tot het classicisme van Mozart en vroege Beethoven, met bijzondere aandacht voor het herontdekken van Italiaanse componisten, zelden opgenomen in de concertprogramma’s, zoals Francesco Durante, Felice Dall’Abaco en Felice Giardini. Het orkest werkte samen met solisten als Giuliano Carmignola, Mario Brunello, Enrico Onofri, Paolo Beschi, Evangelina Mascardi, Sonia Prina en Filippo Mineccia. Met Giuliano Carmignola maakten ze in 2016 de eerste moderne opname van de 6 Vioolconcerten op. 15 van Felice Giardini. Sinds 2018 neemt de Accademia exclusief op voor Arcana. In hetzelfde jaar realiseerden ze een opname met Mario Brunello en Giuliano Carmignola, “Sonar in Ottava” (BBC Music Magazine’s Concerto Choice). In 2019 namen ze met Mario Brunello een programma op gewijd aan Giuseppe Tartini, waarmee ze in januari 2021 de Diapason d’or behaalden.Riccardo Doni (Harpsichord, Conductor) - Short Biography

Riccardo Doni, geboren in Milaan in 1965, studeerde af in orgel en orgelcompositie aan het A. Boito Conservatorium in Parma, bij Lorenzo Ghielmi. Later studeerde hij orgel en klavecimbel bij Jean Claude Zehnder aan de Schola Cantorum in Bazel. Sinds 1994 is hij als klavecinist en organist, vaste medewerker van het prestigieus ensemble Il Giardino Armonico in Milaan. Hij is tevens de klavecinist van het Imaginarium-ensemble dat in 2002 werd opgericht door violist Enrico Onofri, en sinds 2008 speelt hij met violist Giuliano Carmignola, met wie hij concerten speelde in enkele belangrijke Italiaanse en Europese steden. Sinds 2010 is hij muziekdirecteur van de Accademia dell’Annunciata. Riccardo Doni maakte opnames voor Decca, Teldec, Alpha, Arcana, Zig Zag Territoires, Naïve, Opus 111, Passacaille, Deutsche Harmonia Mundi, Supraphon, Amadeus, Nichion en Musica Viva.L'Accademia dell'Annunciata apre la rassegna internazionale di musica  “Stresa Festival 2022” | Sempione News

L'Accademia dell'Annunciata apre la rassegna internazionale di musica  “Stresa Festival 2022” | Sempione News

Francesco Durante Concerti per archi Accademia dell’Annunciata Riccardo Doni 2 cd Arcana A540